Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK bjöds in av Gilljams snack: "Bara att tacka och ta emot"

/

Första utomhusmatchen för SAIK sedan semifinalserien mot Hammarby i våras.
Inte konstigt att skuggorna spelade spelarna ett spratt.
– Jag skyller inte på något, men det är stor skillnad att spela ute, säger SAIK-tränaren Anders Jakobsson efter 6–6 på Zinkensdamm.

Annons

SAIK kom från en chockförlust mot Tillberga och såg mer förlamat än revanschsuget ut under den första halvleken mot Hammarby. Det patenterade passningsspelet hackade medan Hammarby försvarade sig väl och flög fram i kontringarna.

– I pausen pratade vi om att ge varandra mer tid och spela med större marginaler. Sen visar vi karaktär och vilja och rycker upp oss avsevärt i den andra halvleken, säger Patrik Nilsson.

Både Nilsson och hans tränare pekar på skillnaderna för ett lag som är vant vid att träna och spela matcher i en inomhusarena med bra belysning. För det är just ljuset som blir annorlunda när skuggorna faller från andra håll och omgivningen blir något mera skum.

Lägg därtill en is som blir knottrig och får bollen att hoppa i stället för att glida fram och ni har faktorer som effektivt bromsar ner det spel SAIK normalt sett vill spela.

– Det låter kanske lite löjligt, men spelarna påverkas av det. Allt går lite långsammare när de måste titta mer på bollen och försvararna hinner fram. Jag tycker nog att de som spelar ute har en större fördel egentligen än vi som har hall, i alla fall under matcherna, säger Anders Jakobsson.

Träningsmässigt är det självklart en annan femma. SAIK gick på stor is 1 augusti, Hammarby har haft is på Zinkensdamm i två veckor.

Trots det blev det 6–6 i tungviktsmötet sedan David Pizzoni Elfving kvitterat på hörna med ett klockrent slagskott i 95:e matchminuten.

SAIK, som då hade två man i utvisningsbåset (Erik Pettersson och Patrik Nilsson) orkade inte stå emot.

– Tyvärr, jag blir lite het och slår honom, det är ett slag så jag kan väl egentligen inte säga så mycket, men det luktade lite kompensation i det läget, säger Nilsson, som också lyckades peta in två målvaktsreturer i den andra halvleken, i en match som svängde fram och tillbaka.

Hammarby gick ut till den andra halvleken med en 3–1-ledning, men bjöd in SAIK i matchen när Adam Gilljam snackade ut sig själv. Joakim Bergman reducerade på en målvaktsretur, innan Gilljam hoppade in på isen – och återigen visades ut för snack.

Och återigen efter en situation där Hammarby fått frislag med sig. Obegripligt.

– Det är bara att tacka och ta emot, snackar man åker man ut, så är det bara. Men det är hans bekymmer, inte vårt, säger Patrik Nilsson.

Ulf Einarsson svarade med att göra 4–2 till Hammarby, innan Patrik Nilsson kunde utnyttja att SAIK var en man mer på isen och peta in 4–3 på Linus Forslunds retur. Och två minuter senare också 4–4 när Christoffer Edlund sköt och Patrik Hedberg inte lyckades hålla bollen.

Robin Sundin sköt 5–4 till Hammarby, Linus Forslund kvitterade efter en soloåkning och Christoffer Edlund pangade in 5–6 innan Pizzoni Elfving fick sista ordet på övertid.

Redan på fredag kväll väntar nästa toppmatch för SAIK:s del då Villa-Lidköping gästar Göransson Arena.

Mer läsning