Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK:s doldis om knivattacken i sin hemstad: "Overkligt"

/
  • Trollhättesonen Daniel Bäck gör sig redo för sin sjunde elitseriepremiär som SAIK-spelare.

Knivattacken på en skola i Trollhättan kastar sin skugga även över bandyns elitseriepremiär.
För bygdens son, SAIK-spelaren Daniel Bäck, är det svårt att greppa.
– Jag vet inte vad jag ska säga, det känns bara overkligt.

Annons

Dan före SAIK:s elitseriepremiär mot Vänersborg skakas Trestadsområdet (Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla) av den tragiska attacken mot Kronans högstadieskola, där en knivbeväpnad och utklädd gärningsman tog sig in på skolan och gav sig på elever och personal. På torsdagskvällen hade det konstaterats tre dödsfall: en lärare, en elev och gärningsmannen själv, som sköts ner av polis.

Under fredagen sätter sig SAIK:s spelare på bussen söderut för att spela match bara 15 minuters resa därifrån. En av dem är Daniel Bäck, född och uppvuxen i Trollhättan.

– Helt sjukt, tror inte sånt ska hända i Sverige. I USA kanske, men inte här. Det är fruktansvärt, att man ska behöva vara rädd för sånt i skolan nu. Jag har själv jobbat i den miljön förut som extraresurs, och tanken är att det göra sen också.

Daniel Bäck skrev nytt treårskontrakt med SAIK i våras, och började nu i höst på en utbildning till fritidspedagog på högskolan i Gävle, också den treårig. Just den aktuella Trollhättanskolan har han inte gått på, Kronan ligger i ett av stadens invandrartäta områden.

Daniel Bäck går nu in på sitt sjunde år i SAIK och tillhör vid det här laget de riktiga veteranerna.

Men rubrikerna får han sällan. Han går till jobbet, och gör sin uppgift. De närmaste veckorna handlar det om att ersätta skadade Niklas Gälman på vänsterhalven.

Otacksamt?

– Nja. Jag gör så gott jag kan, sen känner jag själv om jag har gjort en bra match, även om inte andra ser det. Jag spelar ju inte så högt upp i plan och gör inte så mycket poäng, så det är väl en orsak. Jag gillar att sätta i gång andra, och göra andra bra.

SAIK-tränaren Anders Jakobsson kallar Daniel Bäck för en av de mest underskattade spelarna, och förklarar varför:

– Han kanske inte syns så mycket för allmänheten, men i mina ögon är han oerhört viktig för laget. Det är en av våra bästa passningsspelare, han slår sällan bort en passning och man vet vad man får varje gång. Det händer sällan några konstigheter.

– Och han har varit här så länge nu att han kan vårt spel utan och innan. Det som varit lite synd för hans egen del är att han fått flytta runt så mycket, men det beror på konkurrensen.

Mer läsning