Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK:s storsponsor ny ordförande i AIK: "Vi siktar mot elitserien inom två-tre år"

SAIK:s storsponsor Marco Engborg är ny ordförande i AIK bandy – en klubb han tänker ta till elitserien på både dam- och herrsidan.
Vad händer nu med engagemanget i Sandviken, där han årligen pumpar in nästan fyra miljoner kronor?
– Ingenting, hävdar han själv.

Annons

Marco Engborg, nu ordförande i AIK bandy.

31 augusti höll AIK:s bandysektion årsmöte, bara några veckor efter det att damlaget tvingats dra sig ur elitserien på grund av spelarbrist. På årsmötet kuppades en helt ny styrelse in, tvärt emot valberedningens förslag, med Marco Engborg som ny ordförande. Ny vice ordförande är Jonas Galotta, en kontroversiell person som Engborg haft affärer ihop med tidigare. Galottas bolag Abstergo skötte de underhandsackord som användes när både Engborgs bolag Fortress Axalux och senare Sandvikens AIK försökte pruta ner befintliga skulder. Galotta har även figurerat i AIK tidigare och var drivande i den grupp som på samma kuppartade sätt gick emot valberedningen och tog över AIK:s hockeysektion 2013.

Nu är planen att göra AIK till en maktfaktor i svensk bandy – inte bara på damsidan. Styrelsens första åtgärd var att försöka få tillbaka elitserieplatsen som damsektionen gav upp, något som bandyförbundet inte godkände.

I planerna finns också en bandyhall i Solna och ett herrlag i elitserien.

– Vi har pratat om det här i flera år och när nu damerna drog sig ur blev det lite tändning, det är alltid roligare att jobba med en utmaning än att komma till ett dukat bord. Jag är AIK-are sen barnsben så det är kul att kunna hjälpa till, och det kan knappast gå sämre i alla fall. Det finns ju inte ens två kompletta lag nu, säger Marco Engborg.

Han är skriven i Sandviken, men huset i Barrsätra ligger nu ute till försäljning. Paret Engborg har dock även ett fritidshus vid Storsjön.

Genom sitt företag Fortress Security skjuter han enligt egna uppgifter till mer än fyra miljoner kronor om året till SAIK, som senaste året omsatte 14 miljoner. Pengarna är öronmärkta och går till att betala lönerna för spelarna Christoffer Edlund, Daniel Mossberg, Linus Pettersson, Erik Pettersson och nye ryssen Alan Dzhusoev. Engborg betalar även halva lönen för klubbdirektören Pär Söderlund och såg till att SAIK kunde plocka över ryska landslagsspelarna Elena Goremykina och Olga Bogdanova när damlaget splittrades i våras.

LÄS MER: Så mycket tjänar stjärnorna – storsponsorn pumpar in fyra miljoner om året

Frågan är hur orolig man ska vara i Sandviken över Marco Engborgs nya projekt AIK?

– Inte alls. Det har ingenting med varandra att göra, säger han.

Men du sponsrar AIK också?

– Vi har många externa sponsorer och har tecknat några bra avtal så vi kan bygga en framtid. De omsatte bara 700 000 kronor i år, men upp till ett par miljoner bör det gå snabbt. Sen börjar de stora utmaningarna. Och den stora grejen nu är att hitta bra tränare och bygga upp lagen.

Vilken tidsplan ser du framför dig?

– Herrarna hoppas vi kunna spela sig upp en division i år, sen får vi samla lite kraft och se hur det går i allsvenskan ett år eller två. Så, två-tre år innan vi är i elitserien. I damlaget beror det lite på vilket lag vi får ihop.

AIK:s herrlag blev förra säsongen sist i division 1 östra, i samma serie som Skutskär spelade. Marco Engborg sponsrade i vintras förutom Sandviken även bandyklubbarna Hammarby, Ljusdal, Kalix, Broberg och Vetlanda.

LÄS MER: Tungt år ekonomiskt – så stor förlust gör SAIK i bokslutet: "Det är ingen panik"

Mer läsning