Lördag 18 augusti
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK:s supertalang om monsteranfallet: "Sjukt att vi har såna spelare"

/

Världens bästa junior har kastat gallret.
20-åringen Erik Pettersson har gått och blivit man med visir under sommaren.
Inför World cup berättar han hur han ska bli världens bäste bandyspelare – och vad som hänt med reumatismen.

Annons

Det är lätt att glömma att han redan har fyra fulla elitseriesäsonger bakom sig. 206 mål, i elitserie och slutspel. Det är alltså så många mål som Erik Pettersson hann med under sin juniortid. En smått ofattbar siffra, det är fler än de flesta skrapar ihop under en hel karriär.

Men nu är juniortiden över. I somras fyllde Erik Pettersson 20 år och plockade bort gallret från hjälmen till förmån för det visir som alla måste ha som är födda 1992 och senare. Daniel Mossberg och Christoffer Edlund är för övrigt de enda i SAIK som väljer att spela utan visir.

– Jag märker ju att jag ser mycket bättre, men man lär tänka till lite också eftersom man inte är lika skyddad. Första träningsmatchen höll jag inte ens för ansiktet på hörnorna för jag tänkte att gallret skulle skydda mig. Men det gör det ju inte längre, säger SAIK:s supertalang.

Under sommaren har han ägnat mer tid åt löpning än tidigare, och styrketräningen har fått stå åt sidan.

Varför då?

– Ända sedan jag kom till SAIK som 15-åring har jag byggt på kroppen för att kunna utmana på den här nivån, i världseliten måste man orka stå emot. Men nu känner jag att jag inte vill lägga på mig mer muskelvikt utan bli mer smidig i stället så det har blivit mycket kondition och rörlighetsträning.

LÄS MER: Trots proffsrykten – Pettersson stannar i SAIK

För ungefär ett år sedan sa dåvarande SAIK-tränaren Stefan Söderholm att han förväntade sig 75 mål av Pettersson under säsongen. Det blev 55+20 så helt fel ute var han inte. Och Erik Pettersson själv medger att han tog ett stort steg kliv framåt.

– Jag hade en väldigt bra säsong, och framför allt känner jag att jag får en större roll och mer tyngd på axlarna för varje år. Men det ansvaret vill jag ha, jag vill känna att jag är viktig för laget.

Du har aldrig hymlat med att du vill bli världens bäste bandyspelare. Vad har du kvar?

– Allt möjligt, effektiviteten till exempel. Titta bara på "Chrille" (Christoffer Edlund), han gör mål på nio av tio chanser. Och man blir inte världens bäste spelare på att bara skjuta vinkelskott. Man måste kunna förändra en matchbild och vara den som motståndarna alltid är rädd för.

Hans nuvarande tränare i SAIK, Anders Jakobsson, utnämnde nyligen Christoffer Edlund till bandyvärldens bäste forward, och utvecklar här vad Erik Pettersson har kvar för att nå dit.

– Kan han skjuta hårdare? Går det att åka så mycket snabbare på skridskorna än vad Erik gör? Nej, det gör nog inte det. Bandy kräver massor av rutin, som att tänka mer ute på planen, att lägga sig i rätt lägen och inte åka ihjäl sig i varje situation. De flesta peakar när de är 26-27 år och i så fall har han sex år på sig att lära sig. Men jag tror kanske inte att tar så lång tid.

Hur många mål förväntar du dig. Fler än 75?

– Jag räknar inte mål på det sättet. Han kommer göra fantastiskt mycket mål, det är jag övertygad om, men samtidigt ska man komma ihåg att han bara är 20 år och många kanske ställer för höga krav på honom. Det jag förväntar mig är personlig utveckling, att han fortsätter bli bättre. Och jag tycker han ser väldigt fysiskt stark ut.

Erik Pettersson bildar kanske bandyhistoriens mest fruktade anfallstrio tillsammans med Patrik Nilsson, som vann den svenska skytteligan, och Christoffer Edlund, som vann den ryska.

– Det känns ju rätt sjukt egentligen att vi har såna spelare i samma lag, och det gäller att alla får en roll som de är nöjda med. Men vi har pratat en del om det internt och jag tror inte det blir något problem.

Vad kan du lära dig av dem?

– Jag och Chrille har alltid pratat mycket om saker som vi vill förbättra och få ut av varandra. Samtidigt känner jag att jag knappar in på de största namnen. Jag kollar lite grann, men samtidigt måste jag tänka på mig själv också och vad jag är bra på.

LÄS MER: Reumatism stoppar SAIK-stjärnan från VM

I våras tvingades Erik Pettersson tacka nej till VM i ryska Chabarovsk på grund av en handledsreumatism som framför allt plågade honom under senare delen av slutspelet och tiden därefter. Hur är det nu?

– Mycket bättre. Jag har fått medicin, men hittills har jag inte behövt använda den. Nu börjar det i och för sig bli kallare och fler träningar och matcher, så det är nog bara en tidsfråga innan jag börjar känna av det igen. Men nu har jag i alla fall medicin.

Blev du orolig?

– Det är klart att jag fick en tankeställare, jag visste inte hur allvarligt det var och om det var något jag skulle behöva känna under resten av min karriär. Det är bara höger handled, den jag håller klubban i, och det är nog därför den blir överansträngd. Det är ju en slags inflammation.

LÄS MER: Pettersson ger lugnande besked om reumatismen

Erik Pettersson har börjat ett halvtidsjobb som snickarlärling på Högbo Bruk under hösten, Erik Säfströms sysselsättning innan han flyttade österut, och laddar nu för att göra ett avtryck under World cup. Svenska cupen var han inte alls nöjd med.

– Det var verkligen inget vidare. Jag var småförkyld och fick inte till det, det var stolpe ut från start och sen fortsatte det i samma stil. Det var likadant för hela laget, och vi måste verkligen få ihop defensiven nu mot de bästa lagen, säger Erik Pettersson.

Mer läsning