Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skytteligafyran Söderberg uttagen i första truppen till VM: "Kom som en överraskning"

/
  • Martin Söderberg är med i Svenne Olssons bruttotrupp till bandy-VM i Uljanovsk.

Han har varit med i alla yngre landslagskullar – men aldrig i a-landslaget.
På torsdagen släppte förbundskapten Svenne Olsson bruttotruppen till VM i Uljanovsk, och i denna hittas Brobergsanfallaren Martin Söderberg.
– Jäkligt kul, först och främst. Men det var inget jag hade förväntat mig, säger 23-åringen.

Annons

Bandy-VM i ryska Uljanovsk närmar sig, mästerskapet avgörs 1–7 februari.

På torsdagen presenterade förbundskaptenen Svenne Olsson en 25 man stor bruttotrupp. I den noteras att profilstarka spelare som Villastjärnorna Daniel Andersson och Johan Esplund samt Sandvikens Patrik Nilsson saknas.

LÄS MER: Westh om finalraset: "Gör det bra i 85 minuter"

Men de innehåller också smått överraskande namn – som Brobergs anfallare Martin Söderberg, som piskat in 30 mål hittills i elitserien.

– Jag har inte haft något fokus på det alls, utan det kom som en överraskning när Svenne skickade meddelande i går, säger Martin Söderberg.

Han har representerat alla ungdomslandslag; P15, P17, P19 och U21 – men har aldrig spelat en landskamp med a-landslaget.

– U21 var senast, men det är ju några år sedan. Så det känns lite häftigt, säger Martin Söderberg.

LÄS MER: Publiken hade lämnat när Söderberg sköt mål nummer 30

Den slutgiltiga 18-mannatruppen presenteras om knapp två veckor. Martin Söderberg uppskattar att det är fyra anfallsspelare som kommer med till den och på resan till Uljanovsk...

Dina chanser?

– De kanske inte är jättestora, men man är väl i alla fall påtänkt. Det finns ju några bra lirare till.

Martin Söderberg ligger just nu fyra i elitseriens skytteliga. Bara Christoffer Edlund, uttagen, David Karlsson, inte uttagen och Erik Pettersson, uttagen, har gjort fler mål på de 18 hittills spelade elitseriematcherna.

– Det är svårt att peka på något särskilt, men det gick bra i fjol och ännu bättre i år, säger han, och hyllar en lagkamrat som del i framgången.

– Jag trivs med att spela med Adam Wijk, och trivs bra i laget i allmänhet. Det spelar in till stor del. Tidigare har jag väl känt att jag har det i mig men inte fått visa det riktigt. De två senaste säsongerna har jag bestämt mig för att leverera, säger han.

LÄS MER: Svenne Olsson kollade in VM-staden

Svenne Olsson, som tränade Martin Söderberg i Broberg förra säsongen och nu är sportchef i klubben jämte sitt förbundskaptensuppdrag kommenterar truppen så här till bandyförbundets webbsajt:

– Det är spännande tider. Det är några riktiga färskingar som får chansen i den här truppen. Vi har en fin mix av nya spännande och äldre rutinerade killar. Det är några sista pusselbitar som ska på plats nu. Vi hårdbevakar flera positioner där det fortfarande är öppet för flera spelare, beroende på form och eventuella skador.

LÄS MER: Bäckmans krönika efter VM i Chabarovsk

Mer läsning