Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutspelets yngste pallar för trycket

/

Han är slutspelets yngste målvakt. Men Martin Falk har verkligen pallat för trycket så här långt.
Och 19-åringen har klara och tydliga mål framför sig.
– Jag vill bli bäst i världen, jag spelar inte för att bli tvåa, säger han bestämt.

Annons

Det ska direkt sägas att SAIK:s vassa försvarsspel gjort det betydligt enklare för Falk i målet i kvartsfinalserien mot Broberg. Men endast två insläppta mål på två matcher är ändå anmärkningsvärt för en slutspelsdebutant som inte ens var tänkt som förstavalet inför säsongen.

Han är dessutom yngst av slutspelsmålvakterna då Erik Persson i Edsbyn är någon månad äldre.

– Försvarsspelet har varit fantastiskt bra, det bästa vi presterat på hela säsongen. "Lusen" (Linus Pettersson och dom andra har varit otroliga och jag får skyttarna på utsidan hela tiden. Det underlättar för en målvakt. Skotten utifrån vinklarna ska jag ta, det förtroendet ska de känna för mig, säger Martin Falk.

Följ vår liverapportering från matchen här, live från 18.45!

Bakgrunden kan ni kanske, hur han fostrades i Vänersborg, men flyttade till Sandviken för att gå på bandygymnasiet. Ett år senare flyttade han hem till Vänersborg igen, bara för att återvända till Sandviken och gå det tredje året.

Vilket fick till följd att han först vann J20-guld med Vänersborg ena året, och SAIK året därpå.

– Dom finalerna är det bästa jag presterat som junior, jag trivs när det gäller mycket, när man får press på sig. Då har jag varit som bäst tidigare, säger Falk, som hade det blygsamma målet att "stå nån match" när försäsongen drog i gång.

Men fjolårets succéman Abbe Bodin tvingades till operation, och vips stod Martin Falk i träningsmatcher, cupmatcher – och seriematcher.

– Vi var lite illa ute i höstas, när Abbe var borta och vi bara hade Falk och Alexander Larsson. Det är en sak att vara duktig på träning, men en helt annan grej med matcher. Men hittills har Martin svarat upp på allting vi kastat mot honom. Och nu är vi framme vid kvartsfinal, det blir många kronor i säcken det, säger SAIK:s målvaktstränare Lars Reuterhäll.

Kronor i säcken?

– Erfarenhetsmässigt, han plockar poäng hela tiden. Det är få förunnat att ta sig fram som målvakt så ung.

Reuterhäll beskriver en lugn och ödmjuk målvakt, med en klar målbild av vad han vill uppnå – och vad man jobbat hårt med.

– När jag började jobba med Joel Othén var han aggressiv från linjen och ville attackera skyttarna. Dom tendenserna har Martin också, men där har han blivit lugnare. Han behöver inte lämna linjen, han tar bollarna ändå. Och är det bara en sån sak man behöver slipa till, då finns det en otrolig potential.

– Lars har betytt extremt mycket för mig, jag skulle säga att det är den stora anledningen till att det gått såpass bra som det gjort i år. Bara att ha två timmars exklusiv målvaktsträning i veckan, det har jag aldrig haft förut, säger Martin Falk, som har ett tydligt mål också med den tredje kvartsfinalen.

– Jag vill hålla nollan. Det har varit så nära nu två matcher i rad, speciellt i den första. Såvitt jag vet får man inte göra mål med axeln.

Du är rätt klen och väger bara 68 kilo, är det en fördel eller nackdel som målvakt?

– Det är en nackdel, och något jag behöver jobba med. Men nu kommer jag få en hel försäsong där jag kan bli starkare och det behövs. Framför allt i bålen, så att man kan skjuta ifrån. Reflexerna har jag redan.

Vad hade du för förebilder som ung?

– När jag var yngre var det Peter "Löken" Johansson i Vänersborg och Daniel Kjörling i SAIK. Sedan blev det Othén.

Varför SAIK-målvakter?

– Det var nog för att jag såg dom i SM-finaler på SVT.

Du verkar ha gott självförtroende, var kommer det ifrån?

– Jag har alltid trott på mig själv, och vet vad jag kan. Och jag vill bli bäst i världen, spela i landslaget, nån säsong i Ryssland, vinna SM-guld – det är det som räknas. Jag spelar inte för att bli tvåa. Det känner man ju här i Sandviken också, att det finns en otrolig vinnarmentalitet, och det hjälper en på traven.

Vad tycker du själv om din säsong så här långt?

– Det har gått bra, samtidigt som det finns saker jag hade velat göra bättre. Villa hemma och Västerås hemma, där måste jag kunna hålle uppe nivån bättre. Jag var i och för sig sjuk i Västeråsmatchen, men det är ingen ursäkt.

Och hur är det att spela ett SM-slutspel för första gången?

– Kul, och inspirerande, det är dom här matcherna man tränat för. Det blir en annan atmosfär, och en annan press. Jag gillar det, den pressen vill man ha på sig, när bara segrar räknas.

Mer läsning