Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenne Olsson kollade in VM-orten Uljanovsk

/
  • Svenne Olsson har varit i Uljanovsk för att kolla in förutsättningarna till bandy-VM.

Svenne Olsson är just hemkommen efter att ha kollat in VM-orten 2016 – Uljanovsk – under fyra dagar.
– Jag tyckte att det var viktigt att lägga den tiden på att få intryck av vad som komma skall, säger den svenske förbundskaptenen från Söderhamn.

Annons

Det förra världsmästerskapet i bandy spelades i Chabarovsk i fjärran östern – i en arena som räknas som en av världens största och bästa för bandysporten.

Närmare 10 000 personer (företrädelsevis ryssar) såg Ryssland besegra Sverige efter en vändning i slutet och därmed förpassa Sverige till en andraplats för tredje året i följd.

Då var Svenne Olsson assisterande förbundskapten bakom Jonas Claesson. Nu är 43–åringen från Söderhamn boss, och under den gångna helgen var han på besök i den kommande VM-orten Uljanovsk. Detta tillsammans med Stig Bertilsson och Olle Modin som representanter för svenska bandyförbundet samt Arne Anderstedt och Bosse Nyman för det internationella bandyförbundets räkning.

Att förbundskaptenen besöker den kommande VM-orten har varierat – vissa har gjort det, andra inte.

– Min största ambition med resan var att ta del av arenan, omklädningsrummet, hotellet och faciliteterna, säger Svenne Olsson, som även hade sittningar med den ryske förbundskaptenen Sergej Mjaus.

– Vi satt en del tillsammans och pratade ingående om rysk och svensk bandy, så det var lite halvroligt, säger Svenne Olsson.

Samtidigt som Svenne Olssons besök i Uljanovsk spelades den ryska cupen. Lämpligt nog kunde han då ha flera samtal med tre landslagsaktuella Rysslandsproffs. Målvakten Anders Svensson spelar för Vodnik. Erik Säfström och Joel Othén för Chabarovsklaget SKA Neftyanik.

– Jag fick tillfälle att prata med alla tre killarna om hur de ser på saker, säger han.

Bandyhallen i Uljanovsk är betydligt mindre än den i Chabarovsk. Men Svenne Olsson fick ändå ett positivt intryck av den.

– Det här är en lite mindre arena, det är läktare på två kortsidor och en långsida och den tar väl mellan 3 500 och 5 000. Den är nybyggd och isen såg riktigt bra ut, vit och fin, säger Svenne Olsson.

Men mycket pekar på att VM-finalen kommer att spelas på en annan arena – utomhus. Där var Svenne Olsson också och tittade under sitt besök i Uljanovsk.

– De funderar väl på att eventuellt lägga någon eller några matcher utomhus, för det är stort publikintresse där. Ryssland i final, då finns det fog för siffror runt 15 000. Men de håller på och rustar utomhusstadion också, det ska bli en makeover där, säger Svenne Olsson.

Det svenska landslaget kommer bara att spela två träningslandskamper innan man kliver in i VM-turneringen. I början av december möts Sverige, Ryssland och Finland i finska Borgå. Men samlingarna, både till träningsturneringen och till den inför VM, är minst lika viktiga enligt Svenne Olsson.

– Vi kommer att samlas tidigare än matcherna i Finland. Klart att det hade varit önskvärt med ytterligare några landskamper, men vi tror oss kunna växa in i VM-turneringen, säger han.

Vid VM i Chabarovsk var landslaget på plats i staden redan en vecka innan turneringen startade. Så länge innan kommer man inte vara i Uljanovsk.

– Det var en väldigt mycket större tidsomställning i Chabarovsk. I Uljanovsk är det bara två timmar, men vi kommer se till att komma in och träna i hallen i alla fall, det kanske blir tre-fyra dagar innan, säger Svenne Olsson.

Mer läsning