Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sylvass Fagerström lyfte Vänersborg

Han är en av de stora framtidslirarna i svensk bandy.
I ABB Arena på fredagen visade Christoffer Fagerström varför.
– Jag vet vad jag kan, säger den 23-årige spelmotorn som gjorde tre mål när Vänersborg höll Tillberga på mattan med 6–4.

Annons

TV: Se höjdpunkterna från Tillberga–Vänersborg

Försäsongen har varit sisådär.

Både för Vänersborg och den unge profilen Christoffer Fagerström.

Men det finns förklaringar till både det ena och det andra.

– Vi har en del nya spelare som ska in i systemet, och en del nya grejer att testa. Då gäller det för mig att inte bara ta stor plats, utan bjuda in andra spelare också, säger Fagerström – som aldrig tvivlat på sin kapacitet.

– Nej, nej, jag vet vad jag har att komma med.

Något som den kraftfulle offensive mittfältaren förde i bevis i fredagens bortamatch mot ett svårflörtat Tillberga.

– Ett helt annat lag jämfört med förra säsongen. Tillberga har ett bra lag, med spelare som Shamsutov och Lebedev går det inte att åka och titta på boll för mycket, säger Fagerström.

LÄS MER: Fagerström "mest överskattad" i elitserien: "För mig blir det ytligt"

Anfört av vasse Rinat Shamsutov kunde Tillberga utmana Vänersborg precis lika bra som laget kunde hota Bollnäs i bortapremiären.

Och det var helt jämnt fram till 1–1 efter nära halvtimmen spelad.

Då var det dags för Christoffer Fagerström att på allvar kliva in i handlingen och ta över huvudrollen.

2–1 smällde han in, stillastående, på ett välplacerat skott mellan benen på Tillbergas målvakt Rasmus Eriksson.

– Jag hade alternativ, men såg att jag kunde få ett skott förbi skymmande spelare. Det satt där jag siktade, säger Fagerström.

Strax före paus smög han upp i en smart position vid bortre stolpen och satte en säker backhandflip till 2–1 efter starkt förarbete och passning av Robin Lundqvist.

– Starkt av Robin, och de hade ingen koll på att jag kom där.

LÄS MER: Så gick det i fredagens matcher

I andra halvlek var det också Fagerström som såg läget och skickade iväg en tidig jättelyra som gav Jocke Hedqvist en hel planhalva för sig själv, och gott om tid att åka fram och sprätta in sitt första mål för säsongen.

Då hade Vänersborg kopplat ett säkert grepp med 5–1.

Men ett tappert kämpande Tillberga hade kraft att studsa tillbaka och ge matchen ny nerv med två snabba mål av Ivan Lebedev och Jimmy Jansson.

Men det hemmahoppet släcktes snabbt när Christoffer Fagerström tog bollen från mittplan, och med blytunga skär drev förbi tre backar för att skarp avslut med skott ur vänsterläge. Det var en spik som dånande i mäktiga ABB Arena, där 643 åskådare stod i glesa led.

– Jo, det var ett viktigt mål. Hade de fått ett till där kunde vi ha fått det lite jobbigt till slut. Och det var väl också ett rätt typiskt "Fagerström-mål", säger en 23-åring med stort självförtroende som torde bli en given kandidat som VM-spelare den här säsongen.

Men själv vill han inte gärna prata om framtiden i ett längre perspektiv, det återstår mycket jobb. Det gäller både honom själv och ett Vänersborg som så gärna vill ta det där klivet förbi en kvartsfinaltröskel.

– Det är en lång väg. Nu är det väsentliga att vi kan bygga upp en auroa, att fylla laget med självförtroende som kan ge en sorts självklarhet i spelet. Det är det vi jobbar vidare med.

Mer läsning