Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbergas matchhjälte: "En glädjeström i hela kroppen"

/

Det tog två hedersamma förluster och en plump.
Sedan var Tillberga redo för en megaskräll i elitserien.
– Ett så skönt kvitto, säger Pekka Rintala som satte dit segermålet till 7–6 på tredje övertidsminuten hemma mot Sandviken.

Annons

De 411 åskådare som "fyllde" läktaren i bandytemplet ABB Arena kunde inte ha en aning vad som väntade den här märkliga onsdagkvällen i november.

Och för exakt ett år sedan kunde forwarden Pekka Rintala inte ens drömma om ett sådant scenario.

Då hade han fullt upp med att bara finnas till.

– Då var det som allra värst, jag kunde egentligen bara ligga på golvet i två veckor och fick krypa till toaletten, berättar Rintala, som fyllde 30 år bara för en vecka sedan.

Förra säsongen blev bara sju matcher lång, sedan däckades Pekka Rintala av ett svårt diskbråck som var resultatet av flera års obalans i bäcken och höft.

– Ingen visste riktigt vad som var fel, och jag körde på lokalbedövning. Men till slut gick det inte längre.

Det har varit en lång och mödosam väg tillbaka till bandy.

Belöningen kom på onsdagskvällen.

– Det är en obeskrivlig känsla att få göra ett sådant mål, det skickar som en glädjeström genom hela kroppen, säger Rintala om det segermålet i den fjärde övertidsminuten i ABB Arena.

Förarbetet var – som så ofta – signerat Rinat Shamsutov.

– Jag ser ju att Rinat börjar klättra på vänsterkanten och tar sig ner mot kortlinjen. Där är han otroligt skicklig på att lägga in bollarna. Jag tog snabbt sikte på den lediga ytan vid bortre stolpen, och får bollen på bladet. Jag visste den skulle komma, men det gäller ju att vara på rätt plats också, säger Pekka Rintala, som hade fler chanser i matchen.

Inte minst ett friläge i andra halvlek när Tillberga hade gått fram till 5–3.

– Tja, inte vet jag, finns det en ny regel som säger att liberos inte räknas med i offside? Jag fick en lång passning i djupet av Rinat, och rundar både "Lusen" (Linus Pettersson, back i Saik - reds,anm) och målvakten, men blir ändå avblåst för offside. Jag var rätt bedrövad då, men nu är jag ju glad ändå, säger Pekka Rintala, som även lyfter fram en stark lagmoral som nyckeln bakom skrällen.

– Vi reser oss två gånger så starkt, det visar att vi verkligen tror på det vi gör.

Det är också en bild som rookietränaren Oskar Robertsson vill skriva under på.

– Mycket handlar om en väldigt bra defensiv, där vi får sandviken att hacka och som ger oss möjlighet att kontra. Jag tycker vi har förtjänat det här, och såklart det ger massor av energi att ta med framöver, säger Robertsson.

Det var en märkligt svängig match där det mesta såg ut som väntat när gästande storlaget Sandviken gick fram till 2–0 efter tolv minuter.

Men sedan blev ingenting, absolut ingenting, som vanligt.

Tillberga kunde snabbt kvittera till 2–2, och hade också greppet med 5–2 en dryg kvart in på andra halvlek.

Men efter en missad straff, och tre snabba av Sandviken såg det ut att gå mot ännu en hedersam förlust.

Den trista trenden bröt Tillberga efter hörnmål av Robin Andersson i 89:e minuten, och sedan var scenen redo för matchhjälten Pekka Rintala.

Som bara har en önskan...

– Det vore skoj om det kom lite mer publik på våra matcher, jag tycker vi är värda det. Det krävs ju inte att man är supporter heller, bara att man är intresserad av högklassig bandy...

Mer läsning