Tisdag 23 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Triss i ryska ess – men Hedqvist dämpar förväntningarna på Vänersborg: " Viktigast att fungera som lag"

Triss i ryska ess. Vänersborg sitter med trumf på hand inför nästa säsong. Men skarpskytten Jocke Hedqvist vill dämpa föräväntningarna en aning. – Vi har fått spetskvalitet för att vinna fler matcher än förra säsongen, säger 38-åringen, med prio på att kollektivet ska funka.

Annons

Det var den vilda veckan i Vänersborg.

Lilla Paris skakade i grunden när bandyklubben fyrade av ryska bomber som fick resten i bandyfamiljen att huka sig.

Först kom 32-årige Pavel Bulatov, offensiv backstjärna från SKA Neftyanik.

Det var ju ganska mäktigt bara det.

Nästa dag kom så den 19-årige topptalangen och torpeden Nikita Ivanov från Dynamo Moskva.

Men så mycket var ändå inte nog. Den mäktigaste och mest gnistrande av krevader var kvar då klubben kunde presentera tidernas förvärv i ikonen Sergej Lomanov Jr.

Med även superstjärnan från Jenisej på plats har IFK Vänersborg säkrat en rysk trojka som kan lyfta laget till en ny nivå.

Jocke Hedqvist ser fram emot en säsong med nya ryska lagkamrater i Vänersborg.

Det skulle ju ge vilken Kamrat som helst glädjefnatt och anledning att fira med skumpa och cigarr...eller hur, Jocke Hedqvist?

– Klart man blev både glad och upprymd, det ger ju extra energi att orka träna ännu mer. Väldigt skoj också att föreningen visar framfötterna, säger den 38-årige målskytten.

Hedqvist har bra koll på sina nya ryska lagkamrater, alla med sina spetskvaliteter.

– Bulatov har jag tampats med många gånger, en ettrig och jobbig spelare att möta. En sådan man kan vara glad över att ha i sitt eget lag, ett mycket bra förvärv. Särskilt som vi tappat Martin Röing i defensiven.

Även unge Nikita Ivanov har gjort intryck på veteranen Hedqvist.

– Vi mötte Dynamo i World Cup, och Ivanov är minst sagt väldigt snabb på skridskorna och väldigt vass på sista tredjedelen.

Sergej Lomanov Jr är, sedan länge, sig själv nog som den bäste moderna bandyspelaren – en mångsidig superstar.

– Lomanov spelar nog där det funkar bäst bara, eller där han själv tycker han funkar bäst, säger Jocke Hedqvist, som såklart medger en given värdestegring – men vill samtidigt varna för allt för stora förväntningar.

– Vi snackar inte om SM-guld på det sättet, vi ser det främst som en bättre möjlighet att klättra i tabellen för en bättre position inför ett slutspel. Vi har ganska många nya spelare, och nu blir det ett hårt jobb att få alla att fungera som ett lag också. Det är en ganska lång process.

Läs mer: Hedqvist laddar för tränarkarriär

Även om nu laget vill hålla en låg profil, så blev det en bandyns febertopp i Vänersborg.

– Just nu går det inte att promenera många meter på stan utan ännu mer bandyprat. Det är ett grymt stort intresse, särskilt för att vara den här tiden på året, säger Hedqvist.

Som gillar den nya och mer aktiva kurs som föreningen har tagit inför framtiden, där också tisdagarnas "proffsträningar" ingår som en viktig del.

– Dessutom är det här med ryska stjärnor särskilt roligt för våra unga spelare i klubben, som på nära håll får en möjlighet att se och lära vad som krävs av de allra bästa.

Krönika: Hägglund "tror inte på SM-guld"

Mer läsning