Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots Sundbergs vackra mål – Ljusdal utan Törnberg överkört i ABB Arena

/
  • Jonathan Sundberg stod för matchens mål i ABB Arena – men Ljusdal var i stort chanslöst mot Tillberga.

Ett Ljusdal utan Pär Törnberg var chanslöst borta mot Tillberga.
Men forwarden Jonathan Sundberg stod i alla fall för matchens mål i 3–9-förlusten.
– Det var snyggt, jag får vara nöjd över det. Men det är roligare att göra mål när man vinner, säger han.

Annons

Pär Törnberg gjorde 47 poäng i den norra allsvenskan – och slutade med dessa på en andraplats i seriens poängliga. När Ljusdal skulle åka till Västerås för att spela den andra matchen i elitseriekvalet – mot elitserietolvan Tillberga – nåddes laget av beskedet att Törnberg inte skulle kunna vara med på grund av magsjuka.

– Oavsett vem som är borta som är vi tunn i truppen och det blir kännbart, säger tränaren Patrik Larsson.

Taktiken i matchen var ingen hemlighet – att försöka styra sitt motstånd mot kanterna och täta ihop centralt. Men efter dryga halvtimmen spelad hade Tillberga skaffat sig en 3–0-ledning. I elitserien var Tillberga det lag som var sämst på hörnor. Mot Ljusdal så lossnade den delen rejält.

– Vi gör det vi har bestämt, att låta de gå runt och hålla ihop det centralt. De har haft problem med hörnorna hela vintern, så gör de fem hörnmål här i dag, suckar Patrik Larsson.

LÄS MER: Bäckman rankar kval-lagen

Matchen blev i stort sett en transportsträcka från start till mål. Men vissa individuella bitar kan Ljusdal i alla fall ta med sig vidare till de fyra återstående kvalmatcherna.

Som forwarden Jonathan Sundbergs smått osannolika reducering i den 37:e minuten.

– Melin (Emil) slår en långboll från vår höger, jag tror det var på chans. Jag tar emot den med en hand, vänder mig om och drar till bara. En skaplig träff, beskriver Sundberg målet som satt i krysset bakom en förvånad Tillbergamålvakt i Kevin Sterner.

Har du gjort något snyggare mål?

– Ja, det har jag gjort. Men det var snyggt, det får jag vara nöjd över. Men det är roligare att göra mål när man vinner, så är det ju, säger Jonathan Sundberg, som även gjorde Ljusdals andra mål i matchen – även det stiligt. Jonas Pettersson lyfte, Sundberg tog emot och satte tröstmålet 2–6 i mitten på den andra halvleken.

LÄS MER: Lagkapten Berglund inför kvalet

Tillberga vann till slut med 9–3 – inte mycket att snacka om – och Ljusdal har därmed förlorat de två inledande matcherna i elitseriekvalet.

– De är det bättre laget, helt klart. Sen försöker vi väl att stå upp, men räcker inte till helt enkelt, säger Jonathan Sundberg.

Nu väntar dubbelmöte med tvåan från den södra allsvenskan, Boltic, under veckan som kommer.

– Vi måste vinna de matcherna, det är vad som gäller. Vi har fortfarande chansen, men gör vi inte det så ser det ju mörkt ut, säger Jonathan Sundberg.

Tränaren Patrik Larsson hittar "ljusglimtar" trots storförlusten i ABB Arena – han väljer att hissa några yngre spelare i laget.

– Woxberg (Emil) gör det bra och tar stora kliv här i dag, Edvin (Persson) får mycket speltid... Vi har unga killar, Blom (Mattias), Nyberg (Samuel) och Erik (Olsson) som alla är födda 1995. De får stora erfarenheter i sådana här matcher, säger Patrik Larsson, som precis som Jonathan Sundberg inte hymlar om vad som gäller i veckan...

– Man kan se det på olika sätt nu, antingen att det är kört eller att vi tar två segrar nu mot Boltic och skräller till det hemma sen mot Tillberga så vi får ett avgörande i sista matchen. Det är så vi väljer att se det, säger Patrik Larsson.

SE ÄVEN: Bäckman om matchen: "En transportsträcka"

Mer läsning