Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tungt år ekonomiskt – så stor förlust gör SAIK i bokslutet: "Det är ingen panik"

SAIK gör en förlust på nästan 300 000 kronor och raderar ut det lilla egna kapital som fanns.
Förklaringen är minskade publik- och sponsorintäkter, men klubbens ordförande Magnus Holst är inte orolig.
– Det är tråkigt, men det är ingen panik. Vi har vidtagit åtgärder, säger han.

Annons

Magnus Holst föreslås till omval som ordförande i SAIK. Han kan kan konstatera att verksamhetsåret gav en förlust på 273 000 kronor.

273 627 minus är den precisa siffra som redovisas i bokslutet, och bryter en trend där SAIK kunnat visa upp plusresultat under ekonominämndens vakande öga de senaste åren.

Men nu är det egna kapitalet utraderat och SAIK står i stället med ett minus på 155 000.

Förklaringen till det svaga resultatet är framför allt minskade intäkter från publik och sponsorer. SAIK tappade i snitt 293 åskådare per match, vilket motsvarar ungefär en halv miljon kronor, samtidigt som den lokala sponsringen minskade med en hel miljon – vilket är mycket för en förening av SAIK:s storlek. Det har i viss mån kompenserats av nya intäkter i form av bidrag från stiftelser och liknande.

Omsättningen är 14 miljoner kronor, men då ska man komma ihåg att storsponsorn Marco Engborg på egen hand avlönat Daniel Mossberg, Erik Pettersson, Christoffer Edlund, Linus Pettersson och hälften av klubbdirektören Pär Söderlunds ersättning direkt från sitt företag Fortaxa Security – vilket enligt hans egen uppskattning handlar om knappt fyra miljoner kronor.

När SAIK dessutom går mot en säsong där fem matcher måste spelas utomhus, sett i backspegeln har inte det varit några publikfester, väcker det givetvis frågor.

Men klubbens ordförande Magnus Holst, som föreslås till omval av valberedningen till årsmötet 27 juni, är ändå inte orolig.

– Det är klart att det inte är det resultat vi hade tänkt oss, men det är ingen panik på något sätt. Det motsvarar mindre än en procent av omsättningen, säger Holst.

Får ni inte ekonominämnden på er igen nu?

– Nej, vi har har vidtagit åtgärder när vi såg vart det var på väg och sade upp en tjänst på kansliet efter säsongens slut. Tar vi sponsordelen beror det mest på vår egen oförmåga skulle jag säga, och där har vi en plan som vi presenterar på årsmötet.

Till styrelsen föreslås två nya ledamöter: sportchefen Daniel "Zeke" Eriksson, som förmodligen inte behöver någon ytterligare presentation, och Calle Söderberg. 35-årige Calle Söderberg är bankchef på Länsförsäkringar och har ett bandyförflutet som spelare i SAIK och även tränare i Skutskär.

Som jämförelse kan nämnas att Västerås presenterade ett plusresultat på 186 667 kronor vid sitt årsmöte och nu har ett eget kapital på 866 000. Även Villa-Lidköpings bokslut var starkt och genererade 244 000 kronor i vinst. Villa-Lidköping har ett eget kapital på 1,9 miljoner kronor.

LÄS MER: Storsponsorn pumpar in fyra miljoner om året i SAIK

LÄS MER: VSK lånade miljonbelopp av kommunen – snart är klubben skuldfri

LÄS MER: Här är Villas rekordomsättning – bästa året i föreningens historia

Mer läsning