Måndag 15 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås vann bandyfinalen

Hur tusan ska man kunna stoppa "omöjliga" Sandviken i en SM-final i bandy?
Det finns de som vet.
Efter 6–4 i finalen är Västerås svenska bandymästare.

Annons

Segern kom efter en strålande första halvlek när Johan Esplund mer eller mindre kunde göra vad han vill och där Jonas Nilsson var klinisk i sina avslut.

De regerande mästarna Sandviken – som ledde elitserien mer eller mindre från första matchen till den sista – hade oväntat stora problem med ett Västerås som inte alls forcerade så hårt som man kunde ha trott på förhand.

Istället var de blixtsnabba i sina spelvändningar och när Johan Esplund var på riktigt spelhumör gick de snabbt fram till en 2–0-ledning, båda målen framspelade av Esplund – det andra på en snygg backhandvispning. Esplund gjorde sedan ett magiskt solomål, men det dömdes bort och Sandviken kunde närma sig målmässigt efter en tidig timeout.

Efter pausvilan höjde dig sig Sandviken ytterligare, samtidigt som Västerås flyttade ner laget och verkade ha det jobbigt på den tungåkta isen. Men mitt i den värsta Sandviken-pressen missade Joakim Bergman en nedtagning och Västerås Jonas Nilsson kunde skjuta in 5–2. Efter två Erik Säfström-reduceringar blev det spännande, men VSK lyckades hålla undan och när Janne Rintala tryckte in 6-4 i slutminuterna var saken klar.

Sandviken hade lite otur redan inför matchen.

Målvakten Martin Falk blev magsjuk, så för andra året i rad kastades reserven Abbe Bodin in i mål – men han lyckades inte bli den matchhjälte han blev i fjol.

Noterbart i övrigt är att publiksiffran 15 876 är den sämsta sedan Boltic möte Vetlanda på Studenternas för 20 år sedan.

MARCUS ERICSSON / TT

Mer läsning