Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vetlanda är redo för nästa steg: "Vi är inte nöjda med att bara gå till slutspel"

/
  • Johan Löfstedt är Vetlandas stora stjärna och motor.
  • Här i Sapa Arena spelar Vetlanda BK numera sina matcher.
  • På den gamla bandybanan Tjustkulle bakom nya arenan ligger numera konstgräs året runt för fotboll.

Han flyttade till Sandviken för att få spela de stora matcherna och vinna guld.
Nu vill Johan Löfstedt ta sitt Vetlanda till samma nivåer.
– Vi är inte nöjda med att bara gå till slutspel. Varför ska vi vara det? Vi är redo att gå längre än så, säger han.

Annons

Det är torsdag, dagen efter ännu en seger mot ett av elitseriens topplag. Den klassiska bandyorten Vetlanda kan vara på väg mot en ny storhetstid.

– Kan vi slå SAIK hemma kan vi förmodligen rubba de flesta lagen. Varför ska vi bara vara nöjda med att gå till slutspel? funderar Johan Löfstedt, lagets stjärna och motor som vände tillbaka hem till Småland efter några år i Sandviken.

Nu bär han ett lag som vill och börjar bli redo att klättra upp till nästa nivå, den som klubben för rätt många år sedan hade i Bandy-Sverige.

Den tidigare stjärnan och Vetlandaikonen Jonas Claesson är lagets tränare tillsammans med Sergej "Sigge" In-Fa-Lin. Ryssen som har massvis med säsonger bakom sig i Vetlandatröjan.

– Det är Sigge som byggt upp mycket av det vi ser i dag i vårt lag och stått för hela försäsongen. Och att vi har Jonas som tränare betyder förstås jättemycket i vårt spelsystem i hur vi ska försvara oss och även i anfallsspelet. Men Claesson är även viktig för klubben som ansiktet utåt gentemot sponsorer och så vidare, säger Johan Löfstedt.

LÄS ÄVEN: Löfstedt med på listan när "Zocke" rankar svensk bandys största artister

Tillsammans med nyblivne landslagsmannen och målsprutan Jocke Andersson leder "Löken" laget som är på väg till slutspel med stormsteg.

Förutom segern mot Sandviken tidigare i veckan har Vetlanda dessutom besegrat såväl Villa som Hammarby denna säsong, så det gulklädda laget blir att se upp med. Det börjar hända saker med Vetlanda.

– Vi får ändra vårt tankesätt lite, vi är bra i våra bästa stunder. De här spelarna som var talangfulla när jag kom hem har slagit igenom nu, sedan har vi Micke Nilsson som libero och han är fantastisk duktig. Nu har vi redan tagit 26 poäng, mina två tidigare säsonger här sedan jag kom tillbaka har vi bara fått ihop 22 poäng.

Vetlanda har annars varit klubben som är känd för sin goda och breda ungdomsverksamhet. I matchen mot Sandviken i onsdags bjöd Vetlanda BK in ungdomslag från hela Småland till matchen, vilket förstås bidrog till att publikrekordet i arenan slogs.

– Vi har så att säga levt på vår ungdomsverksamhet. Har vi inte lyckats på seniornivå så har vi alltid lyckats på juniorsidan/pojksidan. Det finns väldigt många lag ner i åldrarna och det är ju otroligt populärt och klubben är duktig på att få unga att börja spela bandy. Det är det man gör här i Vetlanda. Det är kul att vi även på flicksidan börja få i gång många som spelar.

LÄS ÄVEN: Löfstedt och Andersson uttagen i VM-truppen

Arenan som ligger vid klassiska Tjustkulle är en förutsättning för bandyns överlevnad. På den gamla bandyplanen finns det inte ens is längre. Där är det konstgräs för fotboll året runt numera.

– Det är fler och fler som bygger hall nu som i Söderhamn, Kungälv och troligen Bollnäs då också och det är som det sagts i många år nu, en förutsättning för att bandyn ska överleva, säger Johan Löfstedt.

Vid sidan av bandyn jobbar Löfstedt som sponsorsäljare på det digitala medieföretaget ML Sales i Vetlanda.

– Tidigare var jag på kansliet, men det är bra att få göra något vid sidan också som inte är helt kopplat till bandyn, menar han.

När vi säger hej då är frukosten redan betald och klar.

– Tog du den här? säger Johan till en av sina kollegor.

– Ja, den var du värd efter matchen i går, svarar arbetskamraten.

En liten gest, men ändå ett bevis på att i Vetlanda uppskattar man sina bandyhjältar.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning