Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villa och VSK bötfälls – då rasar Hammarby: "Vi är inte lika inför lagen"

Artikel 5 av 5
Säkerhetsfiaskot på Tele2 Arena
Visa alla artiklar

Hammarby fick 75 000 kronor i böter för fansens agerande under SM-finalen 2013. För liknande förseelser under SM-finalen 2016 har Villa Lidköping och Västerås SK nu dömts till 15 000 respektive 20 000 kronor i böter. Det får Bajens säkerhetsansvarig att rasa. – Det är så jäkla inkonsekvent, säger Stefan Magnusson.

Annons

LÄS MER: Förbundet sågas för säkerheten under SM-finalen - här är domen mot Villa och VSK

Efter SM-finalen mot Sandviken på Friends Arena 2013 dömdes Hammarby till 75 000 kronor i böter sedan fansen eldat bengaler på läktarna och stormat planen.

I början av maj dömdes årets finallag Villa Lidköping och Västerås SK till böter för liknande förseelser från supportrarna på Tele2 Arena. I VSK:s fall handlade det även om två planstormningar under SM-finalens fem sista minuter.

Den stora skillnaden jämfört med 2013? Straffet för Villa Lidköping är bara en femtedel, 15 000 kronor, av bötesbeloppet som drabbade Hammarby. I VSK:s fall handlar det om 20 000 kronor.

Även om Hammarbys fans också bidrog till skadegörelse vid finalen 2013 går klubbens säkerhetsansvarig Stefan Magnusson i taket över beskedet.

– Vi är inte lika inför lagen. Det känns väldigt, väldigt märkligt. När vi åkte på 75 000 var det i princip samma sak med bengaler och planstormning. Jag förstår inte hur man kunnat döma det här så annorlunda, säger han.

Bild från SM-finalen 2013 mellan Hammarby och Sandviken på Friends Arena.

LÄS MER: Disciplinnämnden anklagas för inkonsekvens – slår ifrån sig kritiken

Stefan Magnusson var själv säkerhetsansvarig under SM-finalen 2013 och menar att säkerheten var ännu sämre då. Det styrks delvis av disciplinnämndens dom som menar att "säkerhetsarbetet i flera avseenden ej förbättrats" sedan dess.

Han ifrågasätter därför varför den fristående disciplinnämnden har valt att förmildra böterna i år på grund av förbundets svaga säkerhetsarbete.

– DN ska vara fristående från förbundet. Om det är så att de hör ihop så haltar ju resonemanget betänkligt.

Kommer ni att försöka vidta några åtgärder för domen 2013?

– Det har gått tre år. Vad ska vi kunna göra åt det förutom att uppmärksamma det? Vi vill inte åt Villa eller VSK. Domarna i Villas och VSK:s fall känns helt okej, men vi fick 75 000 och då kanske de (disciplinnämnden) gjorde fel i vårt fall. Vi reagerar för att det är så jäkla inkonsekvent.

LÄS MER: Förbundets försvar efter säkerhetsfiaskot: "Ekonomin styr"

Även Tillbergas klubbchef Tobias "Zocke" Johnsson, som tidigare i våras dömdes till 15 000 kronor i böter, är kritisk mot disciplinnämnden. Han ifrågasätter hur olämpliga inlägg på Twitter kan jämställas med bengaleldning och knallskott.

– Det som irriterar mig är att DN aldrig har en röd tråd i sina beslut. Man vet inte om man får en match avstängning eller två år på Kumla. Då upplever alla att det blir godtyckliga beslut och det finns en stor opinion mot det bland spelare och ledare i landet som hört av sig, säger Tobias "Zocke" Johnsson.

– Och att DN prutade på böterna för VSK och Villa för att förbundet misslyckats med säkerheten... I mina ögon tjatar de alltid om att förbundet och DN är fristående, men hur kan man då göra en sådan kohandel? fortsätter han.

LÄS MER: Så reagerar Villa och VSK på böterna från SM-finalen

Nu vill Stefan Magnusson i Hammarby att förbundet tar kritiken på allvar och låter berörda klubbar vara mer involverade i säkerhetsarbetet inför framtida SM-finaler. Det enda klubbarna behöver göra i dag är egentligen att ordna en säkerhetsansvarig och 15 publikvärdar.

– Fattiga klubbar blir fattigare på grund av förbundets inkompetens. Vi från klubbarna måste få vara med och planera säkerheten. Det är våra fans som ska in och det är de som ger oss böterna sen, säger han.

Alla artiklar i
Säkerhetsfiaskot på Tele2 Arena