Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villas avgående ordförande om hallen som lyfte klubben: "Så nära den aldrig blev till"

Vid Villa Lidköpings årsmöte nyligen lämnade Anders Fredriksson över ordförandeklubban till Rogher Selmosson. Och kunde se tillbaka på åtta expansiva år på posten, med landets bästa bandyhall som kraftfullt nav. – Men det var så nära att den aldrig blev av, säger Fredriksson.

Annons

Sparbanken Lidköping Arena är sedan åtta år tillbaka kronjuvelen i bandymetropolen i väst.

Men det var på håret att den alls kom att byggas.

Sparbanken Lidköping Arena - sedan 2009 kronjuvelen bland svenska bandyhallar.

Klubbens avgående ordförande Andres Fredriksson, 62 år, berättar om dramatiken kring kommunens beslut hösten 2008.

– Ja, puh, det var bra nära att det aldrig blev något av, säger Fredriksson, som vid den tiden, efter två år i styrelsen, just hade tagit över som ordförande.

Klubben hade under en tid förhandlat med kommunen, och parterna var i princip överens.

En förutsättning var att klubben kunde garantera en sorts försäkring att täcka en kostnad på upp till tio miljoner kronor om bygget blev dyrare än budget. Något som inte direkt är ovanligt.

– Tja, bara det var ju ganska mycket gambling. Vi hade också lovat täcka en del kostnader med ideella insatser.

I augusti 2008 tog så kommunfullmäktige det slutgiltiga, och positiva, beslutet.

– Där var det allt tur att de inte väntade till det senare mötet under hösten. Bara några veckor senare, den 15 september, slog ju den stora bankkraschen och finanskrisen till. Det var något som förändrade förutsättningarna, och då hade det varit mycket tveksamt om det blivit ett ja, säger Anders Fredriksson, som snart nog kunde andas ut och konstatera att det handlade om rena "vinstlotten".

Arenan i Lidköping är perfekt anpassad för bandy på toppnivå. Den senaste säsongen låg publiksnittet efter 13 matcher  i elitserien på 3 229 åskådare. Ingen annan klubb kommer ens nära.

Med start i annandagsderbyt mot Kungälv 2009, så blev Sparbanken Lidköping Arena en strålande succé direkt.

Bygget hade dessutom hållit den budgeterade kostnaden av 200 miljoner, där storsponsorn Sparbanken Lidköping stod för 70 miljoner.

Fler sponsorer, och inte minst publiken, hittade till det som allmänt (och med rätta) betraktas som landets bästa bandyhall. Den är helt enkelt perfekt anpassad för sin sport.

– Visst blev jag lite förvånad över den snabba utvecklingen. Vi dubblerade publiken direkt, och har hållit det trycket sedan dess. Men samtidigt dubblerades också omkostnaderna, det är viktigt att komma ihåg, säger Anders Fredriksson, som poängterar att Villa Lidköping visserligen har ordning på ekonomin, men inte ruvar på någon guldskatt.

– Det var också viktigt i det läget att införa en mer professionell organisation som orkade jobba med en mer krävande verksamhet. Under mina åtta år som ordförande har det varit en ganska fantastisk utveckling, från en omsättning på drygt sju miljoner kronor till dagens 16 miljoner. Och från ett underskott på en miljon till ett överskott på två miljoner i dag, berättar Anders Fredriksson.

Hela tiden har arenan varit en positiv grundbult.

– Främst tack vare hallen så har ungdomssidan exploderat de senaste åren. Det är nödvändigt att fostra egna produkter, och nu börjar också projketet "16 till A-laget" bära frukt. Där är ju Martin karlsson ett bra exempel, som tog plats i A-laget förra säsongen och gjorde det så bra, säger Fredriksson, som ser fler fördelar med bandyns expansion i Lidköping.

Unge jättetalangen Martin  Karlsson var under debutsäsongen i elitserien  ett kvitto på Villas fina ungdomsarbete.

– Vi har fått en så mycket bredare publik, med alla åldrar närvranade och många fler damer som går på bandy. Och inget kan ju förbrödra som idrotten, bandyn är en viktig angelägenhet för hela staden och det snackas överallt. Det är särskilt glädjande, säger Anders Fredriksson, som lämnar klubbens styrelse men kliver in i restaurantbolagets styrelse.

På åskådarplats är han såklart given även framöver.

– Jag hade förmånen att en gång få välja de två bästa sittplatserna i arenan åt mig själv och min fru Doris. Och dom hållar jag allt hårt i.

Nye ordföranden Rogher Selmosson (till vänster) tar emot klubban av Anders Fredriksson, som lämnar posten efter åtta år.

Om den avgående ordföranden sedan länge hade ett hjärta som bultar för bandy, så hade Rogher Selmosson ingen vidare koll när han klev in i styrelsen som vice ordförande för åtta år sedan.

– Idrottsintresset fanns ju där, men det hade mest handlat om fotboll för min del, säger 63-åringen, och det av ganska naturliga skäl.

Pappa var nämligen en stor fotbollsprofil på sin tid. Arne Selmosson spelade i det svenska landslag som tog VM-silver 1958, och var under tio år en het målskytt (81 mål) som proffs i Italien och klubbarna Udinese, Lazio och Roma.

När sonen Rogher tog sitt bandykliv kom han in efterfrågad kompetens vad gällde ledarskap och organisation från sitt dåvarande jobb som kommundirektör i Götene.

Där spelade en av hans sektorchefer en betydande roll, den förre spelar- och tränarprofilen Olle Isaksson.

– Det var han som lockade in mig i det här. Numera tycker jag bandy är en fantastisk sport, och just det att allt kan hända och förändras på så kort tid är väldigt fascinerande, säger Selmosson, i dag sektionschef i Skövde.

I klubben har han främst varit fokuserad på utvecklingsarbetet, först med Målbild 2016.

– Då handlade det om att över tid bli ett topp 4-lag i elitserien. Där är vi, och nu är det topp 2 som gäller för nya Målbild 2020. Och där var vi ju förra säsongen redan, säger Rogher Selmosson, som betonar att målbildsjobbet handlar om mer än det rent sportsliga.

– Där ingår andra mål vad gäller den ekonomiska biten, samhällsengagemanget, kommunikationen och marknadsföringen. Vi bygger vidare, och med fyra nya personer i styrelsen kommer också nya tankar in, konstaterar Rogher Selmosson, ny ordförande i Villa Lidköping.

Villa Lidköping BK, styrelsen 2016

Ordförande: Rogher Selmosson.

Nya ledamöter: Elin Eriksson, Gabriella Fernhag, Per Alexandersson, Per Sundling och Mattias Nilsson.

Kvarstående: Alf Almqvist, Ingrid Fasth, Daniel Belander och Bengt Andersson.

Avgående: Anders Fredriksson (ordförande), Lena Lannerås, Bertil Arvidsson och Andreas Bring.

Ny hedersledamot: Bertil Arvidsson (efter 36 år i styrelsen). Sedan tidigare - Harry Ahlén.

Noterbart: A-lagets hemmamatcher lockade 58 681 besökare på 17 matcher att jämföra med 48 039 på 15 matcher föregående säsong.

Mer läsning