Måndag 24 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VSK:s guldtränare prisas som årets bandyledare: "Det är en stor ära"

Michael Carlsson är årets ledare i svensk bandy. VSK-tränaren och P21-förbundskaptenen är hedrad över utmärkelsen från Svenska bandyförbundet. – Att få pris för sitt ledarskap för mig så klart glad och ödmjuk, säger han i ett pressmeddelande.

Annons

LÄS ÄVEN: Efter kris och miljonlån – snart är VSK skuldfritt

I blott två säsonger har Michael Carlsson varit tränare på elitnivå. Båda säsongerna har slutat i SM-guldfirande på Tele2 Arena. Nu prisas VSK-tränaren, som även är förbundskapten i P21-landslaget, som årets bandyledare av Svenska bandyförbundet.

– Det är en stor ära att få ta emot den här utmärkelsen. Särskilt eftersom det finns så många bra ledare inom svensk bandy. Jag håller på med lagidrott så självklart är titlarna man tar tillsammans, som SM- och VM-guld, det största som ledare. Men att få pris för sitt ledarskap gör mig så klart glad och ödmjuk, säger Michael Carlsson i ett pressmeddelande.

Michael Carlsson med SM-bucklan inför förra säsongen. VSK försvarade guldet även i år.

LÄS ÄVEN: "Bandyfrälste" idrottsministern besökte VSK:s årsmöte

Som spelare gjorde han över 600 mål i Västerås SK och vann sex SM-guld och ett VM-guld. Michael Carlssons framgångar har fortsatt även som tränare. Sedan 44-åringen tog uppdraget i VSK har han lett klubben till World cup-guld 2014, Svenska cupen-guld 2015, seger i elitserien 2015/2016 och två SM-guld 2015 och 2016.

Med P21-landslaget vann han också VM-guld i vintras.

– Jag ser det som att jag är i början av min utveckling som ledare. Det finns så mycket man kan bli bättre på. Sen är det också så att har man väl vunnit en gång så vill man uppleva det igen, säger han till svenskbandy.se.

Där berättar Michael Carlsson också om sin filosofi som bandyledare.

– Bandyträningen ska vara dagens höjdpunkt, det tycker jag är viktigt. Det ska vara hög energi och vi ska ha kul. Annars strävar jag hela tiden efter att hitta nya träningssätt och vägar till utveckling.

LÄS ÄVEN: Fosshaug klar som ledare i Borlänge Bandy

Här är nomineringen från Svenska bandyförbundet:

"Micke Carlsson tillträdde tjänsten som tränare för Västerås SK inför säsongen 2014-15 och har således varit huvudansvarig för a-laget i två säsonger. Micke hade dessförinnan tränat Köpings IS en säsong i division 1, således en ganska begränsad erfarenhet som tränare.

Som spelare i VSK hade dock Micke skaffat sig en stor erfarenhet av vad som fordras för att bli ett ledande elitlag med sex SM-guld och ett VM-guld. Micke Carlssons tränarmeriter under de gångna två åren är sensationella: World Cup-guld 2014, SM-guld 2015, Svenska Cupen-guld 2015, seger i elitserien 2015-16 och SM-guld 2016.

Dessutom har Micke Carlsson varit ansvarig för U21-landslaget och vunnit VM-guld den här säsongen. Micke Carlsson har således på två säsonger lett VSK till stora framgångar. Den gångna säsongen har det blivit två stora segrar med SM-guldet som kulmen på framgångarna.

Detta faktum att Micke Carlsson kan bandy var det ingen som tvivlade på efter så många framgångsrika år som elitspelare. Micke har nu på två säsonger visat sig också vara en fantastiskt bra ledare och chef. Micke behärskar det mesta i ett bra ledarskap som noggrann planering, ordning och reda, tydligt beslutsfattande och har naturligvis ett oerhört stort branschkunnande. Varje träning är noggrant planerad för att få ut maximal effekt. Förberedelserna före matcherna är också oerhört noga genomgångna med hela laget och med spelarna individuellt.

Alla i laget har ett mycket stort förtroende för Micke Carlssons ledarskap. Micke är också en mycket god förebild för alla yngre i VSK med sin stora sociala kompetens och tar sig alltid tid att prata med ungdomarna, och många av dem har Micke som idol. Micke Carlsson är således en stark förebild för hela VSK-familjen och även en utmärkt ambassadör för hela bandysporten."

Mer läsning