Måndag 22 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wasberg slår tillbaka efter sågningen av Broberg: "Borde rannsaka sig själva"

Dennis Wasberg gör sig redo för ännu en elitseriesäsong.
För Bandypuls berättar målvakten i en lång intervju om den tuffa sågningen av Broberg i World cup, Twitter och den nye tränarens krav.
– Vi måste alltid ha en bra defensiv. Ola (Grönberg) har varit väldigt tydlig med det, säger han.

Annons

Broberg har lagt bakom sig en minst sagt innehållsrik försäsong som störts av många sjukdomar. Men laget fick även ett fint kvitto på att formen är på väg inför premiären genom att ta sig till kvartsfinal i World cup.

Det är en avslappade och harmonisk målvakt vi träffar inför fredagens premiär mot Gripen. Dennis Wasberg jobbar sedan en tid tillbaka som privatrådgivare i en bank i Hudiksvall – staden som är en vit fläck på kartan i det bandytokiga Hälsingland.

– Jag trodde inte att jag skulle få prata någon bandy alls i Hudik. Men folk har lite koll ändå, både på ”Dallas” och gamla generationer, säger han.

35-åringen från Söderhamn tecknade i våras ett nytt tvåårskontrakt med Broberg – klubben som han spelat i sedan barnsben, förutom ett par säsonger i Sirius och Gustavsberg.

– Vi har en dotter, Agnes, som är drygt två år och under förra hösten och vintern var jag föräldraledig. Vardagen ser lite annorlunda ut, men vi tog en diskussion hemma och samtidigt som det bara är några begränsade år kvar för mig att spela.

– Det är klart att det också lockar att spela och träna i en hall.

Dennis Wasberg.

Dennis Wasberg är en av spelarna i elitserien som är flitigast i sociala medier och som inte tvekar att dela med sig vad han tycker och tänker. Både när det gäller åsikter om motståndarna på isen eller det egna lagets insatser.

– Twitter tycker jag är fantastiskt roligt. Där kan man följa det man är intresserad av. Som bandy till exempel. Det finns några sköna profiler, allt från ”Zocke” (Tobias Johnsson, klubbchef i Tillberga reds.anm.) till ”Putte” Johansson i Vetlanda.

Vi låt honom utveckla sina tankar om några av inläggen under försäsongen.

Utifrån @Bandypuls spelarenkät kanske vi skulle nöja oss med en träningshall... #hällåsen #hellåsen #svbandy

– De verkar som ingen direkt ser fram emot att komma till Hällåsen. Nästan alla tyckte att det var blåsigt, regnigt, dåliga lysen och att vi dessutom spelar fult. Det är väl så man vill att motståndarna ska känna. Och ser man det på det sättet kanske vi ska fortsätta med att spela ute.

– Men det var mer med glimten i ögat. För om man kollar de senaste säsongerna har vi nästan tappat fördelen av hemmaplan och tar istället mer poäng på bortaplan eftersom vi vill spela med mycket fart och gör det bäst inomhus.

LÄS MER: Jonas Engströms drömmål räckte inte för Broberg: "Kändes som vi skulle ta det"

Ni kanske minns ordväxlingen från Worldcup i Sandviken. Först bjöd Edsbyns Joakim Svensk på följande citat: ”Vi ska inte torska mot Broberg någon dag i veckan". Och efter Brobergs kvartsfinalförlust mot Sandviken kom Erik Petterson med nästa: "Att åka ut mot Broberg vore katastrof"

Grymt fräsiga rubriksågningar av oss i helgen. Med 100 storplanstimmar mer borde väl alla slå oss tvåsiffrigt?! Ändå gör ingen det...Sopor!

– När Svensk uttalade sig var det bara roligt när vi hade vunnit. Men vi bjöd upp på en ganska bra fight mot Sandviken och jag tycka att man kan vara lite mer ödmjuk när man vinner. Vi tog det till straffar mot Saik förra året i World cup och till fem matcher i en SM-kvartsfinal för något år sedan, säger Wasberg.

Hur tror du lagen ser på Broberg?

– På ett sätt med deras förutsättningar och flera landslagsspelare ska de vinna nio gånger av tio. Men framför allt mot Byn är det ofta betydligt jämnare. De borde rannsaka sig själva istället. Men de får gärna fortsätta underskatta oss. Det är bara bra för oss i slutspelsjakten.

Domarna ville alltså granska mina handskar för att "dom fått in en bild..." Har jag räddat så mkt i helgen?!?

– Det var inför matchen mot Dynamo Moskva i World cup. När vi kom tillbaka efter uppvärmningen ville de finska domarna mäta mina handskar. Det var tydligen någon som tyckte att de var för stora. Men det var Max (Bergström) som skulle stå den matchen. Det kändes inte som att de hade koll på debatten från förra året med (Henrik) Rehnvalls handskar.

– Samtidigt är de mycket mindre än vad som är tillåtet. Numera finns det också en mall som man kan lägga handsken på. Det är ganska tydligt.

LÄS MER: Wasbergs räddningar håller Broberg kvar i cupen: "Det är ju svettigt alltså"

Dennis Wasberg med en räddning mot Västerås i World cup.

Under de senaste två säsongerna delade Wasberg på många sätt målvaktssysslan med Henrik Rehnvall. I år kamperar han ihop med sin nya kollega Max Bergström, som återvänt till Broberg efter två säsonger i Borlänge.

– Jag har stått i några fler matcher och det känns som jag gjort en bra försäsong. Om det hänger ihop vet jag inte. Men har man mycket speltid är det lättare att hitta den rätta känslan.

En förklaring till att Broberg missade slutspelet förra säsongen var för många insläppta mål – 117 stycken. Och man får gå så långt tillbaka som till säsongen 2007/08 för att hitta en liknande siffra.

– Visst, vi har blivit lite kända för att vara ett svänglag. Men kollar man statistiken har vi ändå legat på en rätt okey nivå när det gäller mål bakåt. Förra säsongen tappade vi det. Vi ville utveckla ett offensivare spel och jag vet inte om vi någonstans glömde bort defensiven. Vi vill fortfarande utveckla spelet. Men vi måste alltid ha en bra defensiv. Ola (Grönberg, tränare) har varit väldigt tydlig med det. Det är det som är grunden.

– Vi gjorde en bedrövlig första halvlek mot Edsbyn. Och då fick vi också höra det i paus att den som inte vill jobba får sitta på bänken. Den känslan och det tänket genomsyrar mer laget i år.

Vad kan man förvänta sig av Broberg i år?

– Vi ska vara med bland de åtta. Den kapaciteten tycker jag att vi hade även förra säsongen. Jag hakar fortfarande upp mig på premiären mot Velanda som vi förlorade med 4–3. Det gäller att ta de rätta segrarna. Större skillnad är det inte. Samtidigt var känslan att det saknades något sett över en hel säsong.

Mer läsning