Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westh laddar för ny kvart – efter mål nummer 100 i Bollnäströjan: "85 procent är väl hörnor"

/
  • Andreas Westh har dundrat in de flesta av sina hundra mål i BGIF på (vänster)hörnor.

Det bjöds ett speciellt jubileum i den andra derbykvarten.
Med en "raket" i Svenska Fönster Arena firade Andreas Westh sitt 100:e mål för Bollnäs GIF.
Typiskt nog efter en hörna.
– Sådär 85 procent av mina mål är väl hörnor, säger den 38-årige liberokaptenen.

Annons

17 år gammal debuterade Andreas Westh i Bollnäs GIF seniorlag 1993. Förutom tre säsonger i Sandviken har landslagsliberon varit moderklubben trogen .

Han gör nu sin 20:e jubileumssäsong i Giffarna, och då passade det ju rätt bra att fixa en milstolpe i karriären.

Läs mer: Uttagen i veckans lag - igen

– Alltså, jag har ju ingen vidare koll på det där själv, det var mer när man var en ung målmaskin. I dag är det inte min roll att vara målgörare. Men efter matchen mot Hammarby fick jag höra att det var 99 mål och att nästa skulle väga en del, säger Andreas Westh.

TV: Här är jubileumsmålet

Som alltså var medveten om det särskilda värdet i målet som gav kvitteringen till 1–1 efter 21 minuter av tisdagens andra kvartsfinal borta mot Edsbyn.

Det var då liberon hängde kvar efter en missad hörna, och fick en ny chans mitt i slottet och strax utanför cirkeln. Med ett hårt och välplacerat skott smällde han in sitt mål nummer 100.

– Jag tänkte på det direkt då, att det var ett extra roligt mål. Och hundra bollar, det är ju ändå några mål, säger Westh, inte precis förvånad över att jubileumsmålet kom efter en hörna.

– Nä, he he, jag har väl gjort de allra flesta målen just på hörna, sedan har det blivit något frislag också. Men de rena spelmålen är nog lätträknade.

Du ligger ofta i framkant bland hörnskyttar, och det trots att du bara skjuter på vänsterhörnor. Varför inte från höger också?

– Nja, jag är helt enkelt inte tillräckligt bra att skjuta från det hållet. Vi har flera bra högerskyttar i laget. Det är mest de utpräglade skarpskyttarna bland forwards som är bra från båda hållen, de tränar ju också på just det. Både Jonas Edling och Mattias Hammarström i Edsbyn kan det där, även om jag tror att även de är mest bekväma med vänsterhörnor.

Något mål du minns med särskild värme?

– Jag har haft en förmåga att ofta göra viktiga mål i derbyn, både mot Edsbyn och Broberg. Mest minns jag det där annandagsderbyt 2000 när det var över åttatusen åskådare på Sävstaås. Jag satte en hörna och en straff när vi vann med 6–4, det var såklart speciella mål i en speciell match.

Tisdagens jubileumsraket var det första av tre snabba mål när Bollnäs kopplade ett tidigt grepp, och gav en kraftfull replik i matchserien med segersiffrorna 7–3.

– I första kvarten kände vi inte igen oss, men nu gjorde vi en bra match som mer liknande känslan vi hade under segersviten i serien. Alla var på rätt nivå igen.

Läs mer: Sista ryssresan med blågult?

Veteranen Westh är själv i bästa form, och trivs också lite extra med den skärpa som krävs i ett slutspel med tuffa matcher mot bra lag.

– Under serien kan det handla om matcher där vi som försvarare mest bara har att hålla offsidelinjen. För bara några år sedan var många lag mer naiva, det kunde komma fler chansbollar att jobba med. Nu är det så försiktigt att man ibland knappt har något alls att göra, och inte ställs på prov. Då är det roligare att bli utmanad på allvar och på djupet, tvingas lösa svåra lägen, säger Andreas Westh – som räknar med en tuff uppgift även i torsdagens tredje derbykvart hemma på Sävstaås.

– Edsbyn är alltid farligt, särskilt med sina skyttar. Det blir en stenhård fajt.

Läs mer: Hellmyrs hintar om ljumskproblem

Läs mer: Edsbyn behöver bredare offensiv

Mer läsning