Lördag 20 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

World cup – då oroar sig SAIK:s klubbdirektör för utomhusarenan: "Vi kan inte acceptera det"

World cup står för dörren – samtidigt är det bara en månad till SAIK:s första utematch.
Och klubbdirektören Pär Söderlund är bekymrad.
– Jag vill inte tänka tanken på vad som händer om vi inte har någon is då, säger han.

Annons

Pär Söderlund, klubbdirektör i SAIK, lugnas av Hans-Inge Jonasson, mångårig ismakare i Sandviken. 11 november spelas den första av fem utomhusmatcher den här vintern på Jernvallen.

Det finns något djupt ironiskt i att SAIK, som har Sveriges kanske mest moderna inomhusarena och som den här säsongen arrangerar både World cup och bandy-VM, samtidigt ska spela fem av 13 hemmamatcher utomhus.

Spelplats är den gamla bandyarenan på Jernvallen, som stått orörd efter bygget av Göransson Arena 2009.

– Jag hade en rundvandring med kommunen för en dryg månad sedan och de har varit här och spikat och fixat lite. Men i fredags fick jag veta att de skulle stänga av läktarna på bortre långsidan i stället för att rusta upp dom och laga brädorna. Det är på den nivån, det är ändå en elitseriearena vi pratar om, säger Pär Söderlund.

11 november ska SAIK möta Vänersborg med storstjärnan Sergej Lomanov är tanken. När SAIK tvingades ut i december i fjol höll inte isen för träning i blidvädret, och vinterkyla känns inte direkt som en självklarhet numera.

– Det är det som oroar mig, vad gör vi om det går åt skogen? Vi har ingen reservarena, det här är ju vår reservarena. Och här har ingenting gjorts på 20 år, men det var det ingen som hade tänkt på.

Vi vandrar ner från SAIK-kansliet till grusplanen och träffar på Pelle Brolund, driftchef på Göransson Arena, och Hans-Inge Jonasson, som tillverkat is i 39 år. De ska i alla fall göra allt det kan för att isen ska vara spelbar när det är dags mot Vänersborg, och börjar förmodligen vattna grusbädden redan nu under World cup.

– Jag fattar inte vad ni är så oroliga för, det är inga problem. Is fixar vi på en vecka om bara vädret är med oss, säger Hans-Inge Jonasson lugnande.

Det är fem kompressorer som fixar kylan i marken – den äldsta är från 1968, den yngsta från 1992.

För SAIK:s del är inne eller ute en ödesfråga, och större än isen. Klubben kräver att kommunen flyttar ut reklamen, som i dag finns på LED-skärmar i arenan, och sätter upp ett restaurangtält.

Med tanke på att evenemangen i Göransson Arena dessutom blir fler och fler finns det ingenting som pekar på att krockarna skulle bli färre än i år då det är dansbandsgala, Laleh, curling, julgala och inomhusfotboll som tvingar ut SAIK på Jernvallen.

– Vi kan inte acceptera att vi ska spela fem av våra elitseriematcher utomhus, och vi kan inte acceptera att vi åker ut i 49 dagar under säsong. Det måste bli ett stopp på det, men nu har vi fått i gång diskussionen så att det kan komma ut något bra av det i slutändan. I dag har vi en bra dialog med arenabolaget, och jag hoppas vi kan sätta oss och titta gemensamt i kalendern till nästa år.

– Visst kan vi spela 2-3 matcher utomhus, men vi vill göra det på våra villkor, säger Pär Söderlund.

Varför har ni inte bara flyttat matcher som i fjol, så hade ni sluppit spela ute?

– Vi tappade 450 000 i publikintäkter på det sönderhackade schemat så det var vi tydliga med, det gör vi inte igen. Vi satte ner foten där. Då spelar vi ute, men då måste kommunen se till att vi har en arena att spela på också.

Hur tror du att det ser ut här 11 november?

– Drömscenariot är att vi har haft några klara och kalla nätter, att det är fin oljig is och 2500 glada personer på läktarna. Men det finns ju inga garantier för det, som vädret varit är jag skeptisk.

Här är SAIK:s utematcher i år

11 november: IFK Vänersborg

25 november: Vetlanda

2 december: Broberg

16 december: Hammarby

12 februari: Bollnäs

Mer läsning