Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

World cup-grundaren: "Jag förstår inte logiken"

/

Wildcards som tackar nej och bara tre grupper i World cup.
Det får Björn Swartswe, som skapade turneringen, att reagera.
– Jag förstår inte logiken i det hela, säger 76-åringen.

Annons

1974 spelades World cup i bandy för första gången. Bakom arrangemanget stod bandyprofilen Björn Swartswe som bland annat var med när Ljusdals BK vann sitt hittills enda SM-guld 1975.

41 år senare är cupen fortfarande ett givet försäsongsinslag i oktober. Men när Björn Swartswe får höra att World cup 2015 bara får ihop 14 lag och tre grupper , för första gången i turneringens historia, blir han bestört.

– Det hände knappast under åren när vi spelade i Ljusdal. Vårt problem var att vi inte fick plats med alla som ville vara med, säger han.

Björn Swartswe ser det som "helt unikt" att svenska och ryska lag tackar nej till lediga platser i World cup. Som Ljusdalsprofil, numera boende i Stockholm, hade han önskat att världscupen aldrig flyttades från sin hemvist till Sandviken inför 2009.

– På 35 år var det två eller tre matcher som flyttades när isen inte höll. Jag förstår inte logiken i det hela, att plocka bort en grej som gått så otroligt bra i 35 år. Det fattar inte jag, säger Björn Swartswe, som tror att cupframgångarna i Ljusdal bottnade sig i både det sportsliga och kringarrangemangen.

– Vi hade de bästa lagen, de bästa domarna och allt var på topp. Då kunde vi koncentrera oss på grejerna vid sidan av isen. Hopptorn, curling, stavhopp, nattorientering – vi gjorde saker vid sidan av planen som folk var intresserade av. Det tror jag att vi i Ljusdal tränade in och var outstanding på.

LÄS MER: Därför nobbar de ryska lagen World cup

Är det rimligt att tro att World cup hade fortsatt vara lika populärt om det varit kvar i Ljusdal?

– Ja, jag tror det. Den unika grejen var att vi hade Volvo som huvudsponsor i tio år och sedan SJ i 13 år. Klart det hade varit svårigheter att få liknande sponsorer som de två, men jag tror säkert att det hade varit häftiga cuper i Ljusdal, säger Björn Swartswe, som nämner publiksiffran i "nattmatchen" i Ljusdals träningscup ExTe Cup förra året.

– Då var det runt 3 000 åskådare. Det är helt otroligt, att en tätort som består av 9 000–10 000 invånare kan samla 3 000 på en kväll.

Vad tycker du om World cup som det är i dag?

– Det är suveränt att ha en arena som i Sandviken, men det verkar vara svårt att få folk att gå dit, säger Björn Swartswe.

– Konceptet från början var 2 x 30 minuter och fyra grupper. Nu är det helt plötsligt tre grupper. Det känns som att färre och färre blir intresserade.

Mer läsning