Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zocke: Det handlar om kollektiv styrka

/

Det kändes som en deja vú. Västerås SK hade återigen tagit sig till en final, den 35:e i ordningen, och Villa klev av finaltåget på näst sista hållplats.

Annons

Man säger att Mesta Mästarna har vinnarkulturen och Lidköpings stolthet den motsatta. Jag är inte särskilt skrockfull av mig utan denna matchserie visade tydligt skillnaden.

Plockar du bort Jonas Nilsson och Johans Esplund ur VSK:s lag är det fortfarande en finalaspirant. Tar du bort David Karlsson och Daniel Andersson ur Villa är jag tveksam till att de utmanar Broberg över fem matcher. Det handlar inte om tur, kultur eller till huvudsak spelarmaterial. Det handlar om kollektiv styrka.

Senast jag såg ett lag som tog sig till SM-final för att man hade en stark individuell stjärna var 1999 då en viss Sergej Obuchov bar Falu BS på sina axlar. Sedan dess är det starka kollektiv med hög delaktighet. Västerås SM-guld från 2009 är kanske det starkaste exemplet. Men även SAIK som kan omsätta hur många spelare som helst når nästan alltid hela vägen. Det handlar om delaktighet och ett spel där man inte är beroende av enstaka spelares prestationer eller dagsform. Ingen är större är klubben.

Idag ledde Västerås med 6–0 i halvtid. Sex olika målskyttar. När man ledde med 8–0 i slutet och Villa kontrade slet man som galärslavar för att samla laget på rätt sida boll. Det skapar guld, inte vilka namn som står på ryggen.

Daniel Andersson, Jesper Eriksson och David Karlsson må vara några av Sveriges bästa spelare. Men vill laget nå ända fram krävs att Petter Björling, Mattias Johansson och Linus Rönnqvist ges, och får, samma förtroende. Rent konkret är det den stora skillnaden mellan gårdagens semifinallag. Och en överjävlig 41-åring mellan stolparna i hemmamålet förstås.

Medan Västerås får slicka såren och ladda i tio dagar innan festen på Tele2-arena väntar en riktig drabbning på Zinken på fredag. Sandviken reste sig på åtta och reducerade i matchserien. Starkt och inte helt oväntat. Matchen på fredag känns som Hammarbys chans till finalen på nya Söderstadion. Jag räknar med att de kommer ha 6000 på läktaren i ryggen. Förlorar de luktar det bronsmatch lång väg för Bajen.

Jag räknar kallt med en fantastisk fest på bandyns stora dag. Oavsett klubbfärg hoppas jag vi ses på plats.

Mer läsning