Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zocke: "Frågan är vem Esplund bussar på Hellmyrs"

Kvartsfinaler, känslor och det psykologiska spelet. Slutspelet och vägen till Tele2 Arena kräver så mycket mer av spelarna än pigga ben och en bra taktik.

Annons

Erfarenhet och vinnarmentalitet är lika starka nyckelord som effektivitet och stark defensiv. Något som sitter starkare än färgen på väggarna i Sandvikens och Västerås omklädningsrum.

Tydligaste exemplet är kanske matchserien mellan Hammarby och Vänersborg. Lilla Paris stolthet har lyckats med bedriften att tappa ledningar med såväl 5–1 och 6–1 i slutskedet av matcherna. Tillfälligheter kan tyckas eftersom man ändå lyckades vinna senast. Men vi som minns förra årets slutspel konstaterar att man tappade 2–0 i matcher och en ledning med 3–0 i tredje matchen mot VSK. Det beror givetvis på orutinen bland de som ska driva spelet. Rädslan att vinna har en benägenhet att trumfa chansen att förlora. Hammarby har fler spelare med vana från de avgörande momenten i matcherna. Stefan Erixons hattrick senast var ingen slump. Det talar för dem även om jag håller Vänersborg som ett mer samspelt lag.

I matchserien mellan SAIK och Broberg tror jag luften gick ur Hällåsens hjältar i samma ögonblick som de svartklädda valde dem till dans. Minnena från i fjol, skadeläget och den mentala semifinaltröskeln kommer ge SAIK tre raka. Oavsett taktik.

Det som egentligen talar mot mitt resonemang är ronden mellan Villa och Edsbyn. Byn har SM-gulden och kulturen medan Villa kämpar mot medaljdemonerna. Å andra sida har man erfarenhet av att ta sig till semifinal och för en gångs skull verkar man ha vänt på säsongsupplägget genom en tveksam form på försäsongen och en formtopp när det drar ihop sig. Jag kryper skamset tillbaka från mitt utgångstips då jag inte ser hur Lisch ska kunna tappa detta.

Duellen mellan VSK och Bollnäs har utvecklat sig till ett större drama än man trodde och matchserien är fortfarande öppen. De grönvita har bredaste registret, men Bollnäs har tre magnifika spelare som kan kliva fram när det gäller. Så länge vattenbärarna i Bollnäs gör vad man ska kommer det bli ytterst intressant.

Den matchserien fick dessutom en extra parameter i tugget mellan Johan Esplund och Oskar Olsson. Jag som är stor vän av öppenhjärtig attityd och verbala kamper kan inte annat än njuta. Det ger en extra näring till matcherna. Sedan tror jag inte att Esplunds uttalande var så skarpt menat, men nu är tärningen kastad och jag älskar det.

En annan som var hårt uppvaktad i slutspelen var Per Fosshaug. Men rutinen spelar som sagt in i dessa täta matcher. Fosshaug åkte alltid fram till Muhrén innan duellerna mot SAIK och talade om för honom att "nu säger du åt Zeke att hålla sig lugn, annars kommer Göran (Boström) ha ihjäl dig". Det var en form av terrorbalans.

Frågan är vem Esplund kommer bussa på Hellmyrs…

Mer läsning