Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zocke: "Hybrisen är total"

/

Drömmar kommer till liv och nerver ska tålmodigt prövas. Hjältar ska krönas och tabeller summeras. Det är dags för kval och frågan är om det är en spelare eller ekonom som avgör detta i slutändan.

Annons

Lottningen av kvalet till Elitserien presenterades i lördags. Det var mer ett kungörande då lottningen i sig skedde redan i januari. Tydligen var det någon från Badmintonförbundet som fick äran. Ja, det är sant. Jag ser hellre att detta fortsättningsvis sker live då det involverar åtta föreningar. Intresse borde således finnas och möjligheten till media likaså. Det behöver vi inom bandyn.

Killen med snabba fötter och kvicka handleder lyckades få fram att Katrineholm/Nässjö skulle placeras tillsammans med Kungälv och TB Västerås. Således blev den andra gruppen ett getingbo mellan Sirius, Ljusdal, Falun och Gripen.

I den förstnämnda gruppen är hybrisen total och jag måste säga att jag är rätt bekväm med att många runt Nässjö och Katrineholm anser sig minst lika bra som Tillberga. Kungälv går givetvis in som favoriter med sina 18 inspelade poäng i Elitserien. Jag är förvisso urusel på att tippa men känslan är att Elitserielagen drar längsta strået här. Men ett kval är alltid ett kval.

I den andra gruppen är det mer öppet än Kicki Danielssons privatliv. Ett övertaggat (?) Gripen ska utmana Sirius och Ljusdal om en plats i finrummet. Falun kommer säkert ta någon bonuspoäng men har inget med slutracet att göra trots att man har kvaliteter i laget. Och jag tror faktiskt att gänget från Trollhättan kommer lyckas.

Ljusdal har efter en säsong i eget straffområde begränsat sitt egna spel till att ge bollen till förträfflige Kalle Mårtensson. Det kan i och för sig räcka då man är täta och starka på Idrottsparken.

I den andra ringhörnan står Sirius som efter att de ekonomiska bekymren uppdagades levererat noll poäng och 26–73 i målskillnad på de nio senaste matcherna. Formkurvan är lite som att kasta ett strykjärn i Marianergraven. Det som talar för Östra Aros hjältar är kvalrutinen och kompetensen i laget.

Men, som Tony Irwing skulle sagt, tror jag att detta inte kommer avgöras på isen ändå. De ekonomiska problemen är stora runt om i Idrottssverige. Inte bara inom bandyn. Risken är överhängande att det blir någon som skolkade från gympan för att göra matteläxan som avgör detta. Jag hoppas vi slipper det.

Avslutningsvis har, i mina ögon, världens bäste bandyspelare fyllt ett halvt sekel. Jag tänker givetvis på Pelle Fosshaug. Jag kommer aldrig glömma hans första säsong i Tillberga. Vi skulle spela under julveckan på Spånga IP mot AIK. Tränare Josen hade tvingat mig att avbryta julfirandet i Lofsdalen och åka 50 mil enkel resa för att vara med på denna match med given utgång. Det är viktigt att vi är professionella tyckte han.

Vi ledde med tvåsiffrigt när domaren blåste för pausvila. Det mest anmärkningsvärda var att Pelle försvann i halvtid. Ingen i laget fattade något och det visade sig i efterhand att Patrik Anderbro och Andreas Hammarbäck var lite tidiga att hämta honom så han körde helt enkelt en fint när övriga gick ut till andra halvlek. De skulle till nyöppnade Casino Cosmopol och göra Stockholm på kvällen. Vi vann med 20-1. Hur det gick för Pelle förtäljer inte historien…

Mer läsning