Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finland ska utmana Ryssland och Sverige i VM: "Det känns lockande"

/

Fyra raka fjärdeplatser i VM.
Inför mästerskapet i Uljanovsk sticker finske fartspelaren Samuli Helavuori ut hakan.
– Vi har ett bra läge att utmana Sverige och Ryssland, säger ytterhalven, till vardags i Bollnäs.

Annons

Svenska landslaget lyfte mot det stora landet i öst under fredagsmorgonen. Då hade den finska VM-truppen redan sovit en natt i Uljanovsk. Det blåvita landslaget träffades på flygplatsen i Helsingfors på torsdagen och flög sedan till Moskva och vidare mot VM-orten.

På fredagsförmiddagen nådde Bandypuls ytterhalven Samuli Helavuori.

– Vi var några grabbar ute på promenad nyss. Det är väldigt blåsigt här, kanske runt tio minusgrader och nu snöar det lite också. Det är inte så jättekallt, men jag hörde att det skulle bli mildare till nästa vecka, säger han.

Vad är dina intryck av Uljanovsk så här långt?

– Jag har varit här en gång innan, när vi spelade P19-VM för fem-sex år sedan. Man har inte hunnit se så mycket, men det verkar vara en klassisk rysk stad. Det kan vara lite grått på vissa ställen, det ser lite annorlunda ut jämfört med Sverige och Finland. Men jag tycker det är lite häftigt. Det är en ganska stor stad, så allt man behöver finns, säger Samuli Helavuori.

LÄS MER: Här är finska VM-truppen

Till skillnad mot det svenska landslaget har Finland inte haft någon samling före resan till Uljanovsk. Det ser Samuli Helavuori som något positivt.

– Nu har vi tre dagar här innan det kör i gång. Vi kan träna och snacka på plats här även om vi haft kontakt via andra kanaler innan. Jag tycker det är väldigt klokt att komma hit direkt. Allt sätter sig på plats, säger 24-åringen, som reste från Arlanda med lagkamraten Ville Aaltonen och Västerås SK:s Janne Rintala.

Enligt Samuli Helavuori är det farten och skyttet som är nyckeldelarna för att Finland ska kunna ta för sig i VM.

– Sedan gäller det att ha ett bra försvarsspel, men även egen bollhållning och ett eget spel. Det går inte att bara försvara sig på den här nivån, säger han.

– Det är en bra trupp med både rutin och några nya spelare. Ryssland och Sverige är favoriter hos alla i bandyvärlden, men jag tycker vi har bra läge att utmana de länderna.

LÄS MER: Bråk hotar VM-sändningar från Ryssland

Men även om Finland siktar högt mot bandyvärldens två dominanta nationer behöver laget först och främst rå på Kazakstan. I fyra raka VM har Finland fått lämna utan medalj efter att ha förlorat bronsmatcherna mot kazakerna.

– Vi ska börja med att vinna mot dem, de har ett bra lag också. Nu är det bara att hämta hem en medalj som gäller. När det gäller semifinaler är det en match som avgör. Det är bara att köra all in och utmana Sverige och Ryssland. Det känns lockande, säger Samuli Helavuori.

VM-premiär mot Sverige. Vad säger du om det?

– Det är alltid roligt att möta Sverige. De har ett bra lag så klart, men vi ska dit och utmana dom och vi går för vinst.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här