Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grachev om livet i Irkutsk, publiken, kylan – och stämningen mot Sirius: "Vi är överens"

Separationen från Sirius var allt annat än smärtfri. Men första säsongen som proffs i Bajkal Energy blev lyckad för Ilja Grachev, som bara hade ett problem: Kylan. – Går temperaturen ner ännu mer får man koncentrera sig på att inte frysa ihjäl, säger han.

Annons

LÄS ÄVEN: Säfström om nya seriesystemet i ryska ligan: "I början var man orolig"

Ilja Grachev lämnade Sirius under uppmärksammade former efter tre säsonger på Studenternas. Förra sommaren stämde han klubben för två uteblivna månadslöner.

Men flytten till Bajkal Energy blev lyckad. Från att ha floppat i World cup i Sandviken vann laget ryska cupen under hösten och tog sig hela vägen till final i ryska mästerskapet, men där blev Jenisej för tufft.

Trots 1–5-nederlaget i finalen kan Ilja Grachev, som gjorde 18 mål och sex assist på 28 matcher, se tillbaka på en stark debutsäsong i Irkutsk-klubben.

– Att vinna ryska cupen är ett bra prestigepris, det är väldigt stort. Efter det trappade vi upp och hittade vårt spel. Truppen är en blandning mellan rutin och ungt blod och vi kompletterar varandra väldigt bra, säger 25-åringen.

Ilja Grachev.

Under sommaren har Ilja Grachev, som har både ryskt och svenskt medborgarskap, hunnit vara hemma i lägenheten i Uppsala en del. Men till skillnad från i Sverige har ryska klubbar ledigt från den gemensamma träningen i juni och inte i juli.

– Här är det tvärtom, så nu är det raka spåret till finalen, säger Ilja Grachev, som spelade som ytteranfallare i Sirius men som har tagit ett kliv ner i planen i Bajkal Energy.

– Jag kom in och tog en plats på mittfältet, man spelar där tränaren behöver dig. Det kändes väldigt bra hela säsongen även om jag hade lite problem med kylan. Vi tränade i minst 25 minusgrader under januari månad och som jag upplever det går gränsen där. Går temperaturen ner ännu mer tappar man koncentrationen på att spela och koncentrerar sig i stället på att inte frysa ihjäl.

LÄS ÄVEN: Fagerström om proffsflytten – och att lämna glödheta Vänersborg

Om kylan kan vara en baksida är bandyintresset i Irkutsk en fördel. Bajkal Energy är ligans tredje bästa publiklag med ett säsongssnitt på drygt 3 600 åskådare, enligt rusbandy.se. I slutspelet var publiksnittet 4 860 åskådare. När Bajkal Energy slog Neftyanik i den avgörande semifinalen var den officiella publiksiffran 6 000 åskådare, men Ilja Grachev hävdar att det var mer.

– När det är 7 000 på en semifinal, då är det svårt att inte gå till anfall. Det var faktiskt otroligt vilket stöd vi hade. Folk står runt om arenan och det är bara helt galet, man hör knappt vad man säger till varandra inom 30 centimeters avstånd. I Sverige tittar man och avnjuter bandy. I Ryssland kommer varje person och skriker fram sitt lag, säger han.

Ilja Grachev jublar efter ett av sina 18 mål förra säsongen.

Mitt i sommaren har Ilja Grachev, som har ett år kvar på kontraktet, visionen klar för kommande vinter. Säsongen innan hans flytt till Irkutsk slutade laget trea i mästerskapet. Efter årets andraplats finns nu bara guld.

– Det är bara en position kvar här nu och tanken är väl faktiskt att vi ska vinna. Det finns nog inget annat, allt annat är oacceptabelt, säger Ilja Grachev, som utöver Neftyanik ser Jenisej och Vodnik som utmanare.

– Jenisej har tappat Lomanov och Dzhusoev , men har ändå stommen i laget kvar och är grymt giftiga. Vodnik har också förstärkt.

Om du får spekulera, vad händer efter kommande säsong?

– Väldigt svårt att säga just nu. I Sverige har man bott i stort sett hela livet. Samtidigt kommer man hit där man har sina förfäder och så, så det är väldigt svårt att säga. Men flickvännen är svensk, så chansen finns att man flyttar tillbaka och spelar i Sverige.

LÄS ÄVEN: Bandypuls avslöjar: Grachev nära rysk klubb

Så hur gick det till slut med hans stämningsansökan mot Sirius? Ilja Grachev är fåordig om både den och en eventuell framtid i klubben.

– Det enda jag kan och får säga är att vi har kommit överens.

Är Sirius ett alternativ den dagen du flyttar hem?

– Jag kan tyvärr inte säga något om det, jag är ledsen.

Du kan inte ens vara personlig om dina känslor för klubben i dag?

- Jag kan inte säga någonting. Jag vill tyvärr inte det.

Bandypuls har sökt Sirius ordförande Erik Weiman.