Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Elis Johansson drömmer om bandy i OS 2022: "Det är möjligt"

Utopi med bandy i OS i Peking 2022? Inte enligt Hans Elis Johansson som har varit med och startat upp bandyn i Kina. – Om vi gör jobbet får andra fatta beslutet, säger han.

Annons

I början av förra året reste SAIK till Kina för att introducera bandy tillsammans med missionären och legendaren Hans Elis Johansson. Den första matchen någonsin på kinesisk mark spelades mellan Sandviken och ryska Bajkal-Energy på en sjöis i tremiljonersstaden Chengde.

Hans Elis Johansson och Nikolaj Valujev, tidigare boxare och numera politiskt aktiv i Ryssland, träffades i samband med SAIK:s resa till Kina i januari 2015.

SE ÄVEN: TV: SAIK-seeing in China

De senaste dagarna har bandy-Sverige haft gäster från Kina, däribland tre spelare som var med och spelade nationens första dam-VM i Minneapolis i vintras. Syftet med besöket har, på ett kortsiktigt plan, varit att lära mer om bandy i ett försök att få till en inhemsk universitetsliga och ett utbildningscenter i Kina.

– De tränade med Hammarbys damlag på fredag kväll, var i Västerås i lördags, i Sandviken i tisdags och i Edsbyn i onsdags. De har fått sig en dos nya saker. Om allt går som det ska är det tänkt att det ska spelas en liga mellan sex universitet i vinter, säger Hans Elis Johansson, som numera ingår i moderklubben Edsbyns ledarstab.

Kineserna besökte Edsbyn i onsdags. Kvinnan i bild är Yue Qingshuang, bronsmedaljgör i curling vid vinter-OS i Vancouver 2010. Till höger i bild står

På ett långsiktigt plan hoppas Hans Elis Johansson att besöket i Sverige innebär ett steg närmare OS-drömmen. För honom är det ingen utopi att bandy kan finnas med på OS-programmet i Peking 2022. Han hänvisar till en studie, som bloggen Bandyworld publicerat, av norrmannen Knut A Sörensen som hävdar att bandyn är världens näst största vinterolympiska idrott.

– När man tittar på hans statistik är det ganska självklart att bandyn har en plats i OS. Jag har tyckt att bandyn är så liten, men tittar jag på det här, så... Man får jättemycket bränsle och självförtroende när man ser den statistiken, säger Hans Elis Johansson.

Är det möjligt med bandy i OS i Peking 2022?

– Möjligt är det ju, men bandyn måste göra ett jobb. Om vi gör det här jobbet som ska göras, och får ansökningarna klara och att Peking också kan driva det här, får andra fatta beslutet. Skickar vi in ansökan får vi ja eller nej. Lämnar vi inte in ansökan kan vi inte få någonting. Men siktet är inställt på det – det är i Peking 2022 och därför känns det intressant med det vi gör i Kina nu.

LÄS ÄVEN: "Möjligheterna lär inte bli sämre om vi får med Kina"

Mer läsning