Fredag 14 december
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellmyrs dominerar på mitten – och laddar för ryssfajt: "Vi käkar kaviarmackor på kvällarna och trivs tillsammans"

/
  • Per Hellmyrs – en nyckelpjäs på det svenska mittfältet.

Sverige krossade Kazakstan och ledde med hela 9–1 i paus.
På mitten stortrivs en av lagets stora härförare – Bollnässtjärnan Per Hellmyrs.
– Fruktansvärt roligt. Jag får mycket energi av det, där trivs jag väldigt bra, säger han om den centrala positionen.

Annons

I elitserien, i samband med att Bollnäs har växt till seriens formstarkaste lag, har Per Hellmyrs bytt position. Från den tidigare positionen som högerhalv har han tagit ett steg inåt i banan, till det centrala mittfältet.

Det är en position som han har även i landslaget – och som han stortrivs med. I Kanal 5:s TV-sändning från VM menade expertkommentatorn och tidigare förbundskaptenen Jonas Claesson att Hellmyrs ser mycket piggare ut nu, jämfört med samma tidiga skede i de senaste VM-turneringarna.

Någonting som Hellmyrs håller med om.

– Jag är i bra form och har varit i bra form länge. Då blir man mer aktiv och mer alert, sen är det nog kopplat till att jag spelar på mitten, vilket jag tycker är fruktansvärt roligt. Jag får mycket energi av det, där trivs jag väldigt bra, säger Hellmyrs.

Läs mer: Matchfakta från tisdagens matcher i VM

Mot Kazakstan var han och Daniel Berlin drivande, i ett starkt svenskt kollektiv.

– Ja, det är vi väl. Vi spelar på såna positioner så att vi ska vara drivande i det här laget, eller två utav många drivande. Nästan samtliga är med och driver på sitt sätt, men det är klart att vi två har lite mer boll, säger Per Hellmyrs utan att framhäva sin egen del i utklassningen allt för mycket.

Desto hellre pratar han om lagets insats – eller i alla fall matchens första halva. Då var Kazakstan fullständigt utspelat och Sverige kunde gå till pausvila med hela 9–1.

– Första 45 var otroligt bra, det är snudd på det bästa som vi har presterat i landslaget så länge som jag har varit med. Jag rankar det i toppskiktet. Det var en otroligt bra snurr på bollen, en väldigt stor delaktighet och vi skapar många fina lägen. Dessutom lade vi ner ett otroligt jobb i defensiven, vilket kan vara lätt att tulla på i sådana här matcher.

Läs mer: Bollnäs stjärnduo glänste när Sverige krossade Kazakstan – nästan tvåsiffrigt redan i paus

Andra halvlek var kanske inte lika mycket att prata om, i alla fall inte ur svensk synvinkel. Sverige tappade fart och intensitet och Kazakstan krympte avståndet i en avslagen match som Sverige slutligen vann med 11–4.

Men att det såg ut så förvånar inte alls Per Hellmyrs.

– Vi berömde oss själva i paus, och förbundskaptenen också. För en fantastisk halvlek. Vi sa att vi skulle försöka rulla på och inte sätta oss i dumma situationer och få skador. Det blir nästan alltid så här när man leder stort, man drar ur kontakten och det blir lite sämre. Vi har första halvlek att ta med oss.

Härnäst väntar en helt annan typ av match för Sverige, tungsviktsmötet med Ryssland på onsdag. En match som var tänkt att spela utomhus, men som kommer att flytta in på grund av den dåliga isen.

– Det sägs så, att den ska spelas inne. Det är en ganska tajt bana det här, lite mindre isyta på själva planen. Och det är ganska varmt, och mjuk is. Det kan påverka tempot lite, men vi kommer oavsett att ställas på betydligt högre prov mot Ryssland.

Hur har första tiden varit i Ryssland?

– Vi bor fantastiskt bra på ett jättefint hotell, där vi har bra mat. Vi käkar kaviarmackor på kvällarna och trivs tillsammans, säger Hellmyrs med ett skratt.

– Vi har svensk kaviar, svenskt knäckebröd och svenskt kaffe. Vi är uppbackade av en jättebra organisation, vi har tolkar... Nä, det går verkligen ingen nöd på oss.

Läs mer: Fjolårets VM-skyttekung öser in mål även i år – stod för åtta nya mål i storsegern

Läs mer: En rysk trio att se up med – Mirgazov tremålsskytt mot Finland

Mer läsning