Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotet om bojkott hjälpte landslaget

/
  • Marcus Norman, generalsekreterare på Svenska bandyförbundet.

Kvartsfinaler är inte det bästa med bandy-VM.
Tur att det finns andra saker att glädjas åt – med tanke på fjolårets hot om bojkott.
– Allt runt den här turneringen håller internationell toppklass, säger förbundets generalsekretare Marcus Norman efter Sveriges 14–2-seger mot Lettland.

Annons

Den på förhand helt givna segern mot A-VM:s nykomling kan summeras med att det var bra att ingen blev skadad eller sjuk.

I övrigt gläds landslaget mest åt att VM-turneringen gått oväntat smidigt.

– Vi kastade in en brandfackla i fjol, då vi ville markera mot det internationella förbundet och även visa mot spelarna – där en del varit 30-40 gånger i Ryssland och säger att det alltid är saker som är konstiga här – att vi tar det här på allvar och att vi vill jobba för transparens och delaktighet, berättar Norman.

Landslaget hotade då att inte ställa upp i Chabarovsk, men trots att inte allt de föreslog och tryckte på har hänt så har det ändå blivit en viss förbättring.

– Allt från arenan till volontärerna till maten och hotellet har varit jättebra. Arrangörerna är dessutom västerländska i sin serviceanda. Kanske inte löser allt, men försöker i vart fall göra det. Det är en extrem uppryckning från tidigare år.

TT: Ni klagade även på det internationella bandyförbundets (Fib) jury och avstängningar som plötsligt ströks. Har det också blivit bättre?

– Det har inte brunnit till ordentligt i år, så vi har inte stresstestat det här än. Men det viktigaste är att de högsta Fib-folket nu inte sitter i juryn, utan att den ska vara oberoende just för att slippa all politik och protester och motprotester för att jämka avstängningar.

Daniel Andersson, som varit med i åtta VM-turneringar, är också överraskad hur väl att gått så här långt.

Ett VM i Ryssland brukar ju annars innehålla allt från punktering på bussen till plötsligt flyttade matcher eller hotellrum utan dörr.

– Det har fungerat klockrent. Flyget, hotellet, maten... ja allting, säger Andersson.

– Sedan kan man såklart ifrågasätta om man ska spela en sån här match, men jag väljer att se det som att vi är bandyns pionjärer. Vi måste alla hjälpas åt för att sporten ska växa, och då innebär det att man får spela sådana här matcher. Vi måste ju börja nånstans, och om någon har en bättre idé får de gärna säga det. Och nu har jag ju spelat bandy mot Lettland, liksom.

Förbundskapten Jonas Claesson ser nu fram emot semifinalen.

Kvartsfinalen summerades så här:

– Svårt att hantera en sån här match, men jag tycker de gjorde det bra.

TT: Kan man träna på något i en sån här match?

– Nä. egentligen inte. Jo, förresten. Jag tyckte att det gick lite väl långsamt på slutet så jag hotade med att de skulle få göra sex korta åkningar efter matchen om de inte höjde tempot.

Övriga kvartsfinaler var lika ojämna: Ryssland vinner troligen stort mot USA (matchen pågår), Finland besegrade Norge med 13–5 och Kazakstan vann mot Vitryssland med 26–8, vilket innebär att torsdagens semifinaler blir, som bekant, Sverige–Finland och Ryssland–Kazakstan.

Mer läsning