Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt land och nytt lag – Fagerström om första tiden i Neftyanik: "Erik har varit jätteviktig"

Nytt land, nytt språk och nytt lag.
Ja, det har varit mycket nytt för Christoffer Fagerström under den första tiden i Neftyanik.
Nu är han tillbaka i Sverige för att lira World cup.
– Det blir en väldigt speciell match, säger han om att få möta IFK Vänersborg.

Annons

Christoffer Fagerström har avverkat sina två första månader i Ryssland.

IFK Vänersborg storsatsar och har plockat in en trio ryska stjärnor. Christoffer Fagerström valde att gå åt motsatt håll – och skrev inför säsongen på ett ettårskontrakt med Neftyanik.

Nu har 24-åringen hunnit avverka drygt två månader i Chabarovsk, nästan så långt österut som man kan komma utan att lämna det väldiga Ryssland.

– Det är en ganska mysig stad, ganska varmt på sommaren. Det är trevligt, det bor väl ungefär 600 000 människor där så det är en hyfsad rörelse. Och det är en fantastisk arena som vi spelar i, den är enorm. Riktigt bra förutsättningar för bandy, säger Fagerström om sin nya hemstad, inte alls långt från den kinesiska gränsen.

Tidsskillnaden har varit en stor omställningsfaktor, att hålla kontakten med nära och kära hemma i Sverige kräver sin planering. För att hitta rätt i Chabarovsk har han haft sin svenska lagkamrat Erik Säfström till hjälp.

– Erik har varit jätteviktig för mig, jag hade inte många ord i ryggsäcken på det ryska språket. Han visste hur vi tränar, hur vi tar oss till träningarna och allt sånt där. Så det var skitviktigt. Han har visat mig runt och förklarat en del, det är en viss skillnad på mentaliteten inom bandyn.

LÄS MER: Fagerström tackar Vänersborgs supportrar

Neftyanik fortsätter att satsa mot toppen, efter fjolårets uttåg ur semifinalspelet. Och även kring den sportsliga biten har det varit en stor omställning för Christoffer Fagerström.

– Det har tagit lite tid, jag har varit i Vänersborg i många år. Nu kommer jag till en ny klubb, en ny omgivning, ett nytt språk. Men ryska cupen var viktig för mig, att få veta var och hur jag ska åka, lära mig vad jag har bakom mig, hur jag kan få bollarna och så vidare.

Neftyanik avancerade till nästa steg i cupen, och nu befinner sig det ryska laget i Sverige. På onsdagskvällen mötte man Broberg i Göransson arena.

Christoffer Fagerström blev tremålsskytt i en träningsmatch som slutade 5–5. Neftyanik kostade dessutom på sig att bränna två straffar.

– Vi hade även lite frilägen som vi borde ha gjort mål på. Men det hade även Broberg så... Det var väl en typisk försäsongsmatch. För egen del har jag börjat hitta in i det lite bättre, och skönt att få göra lite baljor och så där.

LÄS MER: Fagerström om Vänersborgs satsning: "Gläds med klubben"

Under Sverigevistelsen bor Neftyanik i Gävle, i väntan på World cup som drar igång om en vecka. I den prestigefyllda turneringen väntar en speciell match för Christoffer Fagerström, då hans Neftyanik hamnat i samma grupp som IFK Vänersborg.

– Det är klart att det är speciellt, jag har gjort åtta år i den föreningen så det blir en väldigt speciell match. Men när jag väl är på banan så finns det bara ett lag för mig, och det är att spela för Neftyanik. Men såklart en väldigt speciell känsla att spela mot gamla kompisarna, säger Fagerström.