Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pär Törnberg i lång intervju: "Jag har haft svårt att sova"

/
  • Dottern Olivia var en av anledningarna till att Pär Törnberg inte ville flytta till Ryssland
  • Skönt att vakna till i pappas famn
  • Familjen är samlad – pappa Pär, mamma Cajsa och lilla Olivia
  • Nu blir det spel i Ljusdals färger säsongen 15/16 för Pär Törnberg
  • Efter en lång sommar vet Pär Törnberg nu hur vintern kommer se ut.

Årets längsta följetong i Silly season har äntligen fått ett slut. Förra tisdagen blev det klart att Pär Törnberg spelar i Ljusdals BK den kommande säsongen. Nu berättar mittfältaren själv om den långa väntan och om framtiden.
– Det har varit svårt att sova, säger huvudpersonen själv om sommarens ovisshet.

Annons

Den 16 mars kom beskedet – Pär Törnberg fick inget fortsatt förtroende i Bollnäs GIF . Laget skulle strukturera om och då behövdes inte den skridskostarke mittfältaren längre.

Sen följde sju månader av ovisshet, för mittfältaren och för alla supportrar. Vilken klubb skulle han spela i? Vilket land skulle han spela i? Vilken serie skulle han spela i? Skulle han spela överhuvudtaget?

Tisdagen den 20 oktober kom svaret: Pär Törnberg skrev på för Ljusdals BK inför säsongen 2015/2016.

– Det känns skönt att äntligen få någon form av vardag och att veta hur det ska bli, säger Törnberg.

Det har varit många turer fram och tillbaka. Flera ryska klubbar, Rättvik, Kalix, Ljusdal, inte Ljusdal och så Ljusdal igen. Förfrågningarna har varit många och tankarna har snurrat hos den snart 34-årige mittfältaren.

– Det är klart att det har varit jobbigt från och till. Det har varit mycket att väga fram och tillbaka. Jag har haft svårt att sova, varit uppe på nätterna och funderat. Det har inte varit helt enkelt.

Några planer på att sluta helt med bandyn har Törnberg inte haft, men tanken har slagit honom.

– Det har mer varit "tänk om jag måste sluta spela". Man vill ju bestämma själv när man slutar, inte behöva sluta för att man inte har någonstans att spela, säger han.

Ett tag verkade det som att förfrågningarna från de ryska klubbarna var hetast, men inget hände.

– En del klubbar sa jag nej till, en del sa nej till mig och med en del hände ingenting. Kanske var det så att jag innerst inne inte ville flytta. Jag ville vara hemma, säger Törnberg.

Läs mer: Törnberg i dialog med Zorkij

Den största anledningen till att han ville stanna i Sverige stavas Olivia. Den 22 juli blev Pär Törnberg pappa för första gången och även om han är övertygad om att flickvännen Cajsa hade klarat av att ta hand om dottern på egen hand, lockade inte Ryssland lika mycket längre.

– Man vill ju vara med om allt som händer första tiden. Men man känner sig som nummer två. Jag springer bredvid och försöker byta någon blöja, men det är ju mamma som står för maten och allt sånt. Jag försöker bidra med det jag kan, säger Törnberg och skrattar.

Pågående studier är en annan anledning till att Törnberg är glad att det blir fortsatt spel i Sverige. Efter att ha jobbat med handikappade och funktionshindrade barn i flera år, utan att få anställning på grund av han saknade utbildning, började Törnberg studera till undersköterska. I juni blir han klar med utbildningen, något som han kanske aldrig hade blivit om han flyttat österut.

– Det tog mig 15 år att börja studera. Hade jag flyttat till Ryssland hade jag behövt hoppa av studierna och jag är inte så säker på att jag hade tagit upp dem igen när jag kom hem. Nu vill jag bara få utbildningen klar så att jag har den med mig.

Under försäsongen har Pär Törnberg fått träna i Svenska Fönster Arena med Edsbyns juniorer. Samtidigt har den gamla moderklubben dragits med stora skadebekymmer i den redan på förhand ganska tunna truppen. Trots det har inga samtal förts mellan Törnberg och Edsbyns tränare Thomas Liw.

Läs mer: Krönikör Hägglund: Han tränar redan i samma hall

– Jag har inte haft någon kontakt med dem. Jag tränade med P20–killarna och har inte lagt några mer funderingar på det. Vad de har för riktning och tankar kan jag inte veta. De måste ju ha någon form av plan, men jag fick signaler redan i april att det inte skulle bli något med Byn, så det är inget jag har väntat på.

Nu blir det alltså spel i Ljusdal den kommande säsongen, ett lag som Törnberg sagt nej till fyra gånger under sommaren och hösten, men som har öppnat dörren igen gång på gång. Pär Törnberg har spelat flera SM-finaler genom åren, men ser det ändå som en utmaning att spela med allsvenska LBK.

– Ljusdal bygger om sitt lag, bygger nytt. Det är något annat och nytt för mig också. Det kommer bli ett lite annorlunda spel. I elitserien har man inte råd med många utvisningar, men i allsvenskan verkar det vara lite mer vilda västern. Jag har blivit varnad av en del spelare som sagt "upp med huvudet!". Så man kommer säkert åka på en del stryk.

Vad kommer du få för roll i LBK?

– Det enda jag vet är att jag ska spela på mittfältet. De har redan börjat bygga ett system och jag vill liksom smyga mig in i laget. Jag får anpassa mig till deras system, de ska inte anpassa systemet efter mig, säger han och tror att Ljusdal kan ha hyfsade chanser att lyckas bra den här säsongen:

Läs mer: "Har inte gett upp Törnberg"

– Jag är dåligt påläst om serien, men jag tittade mycket på allsvenskan när jag var i Lidköping. Det är en bra serie med bra spelare. Jag tycker man borde ta allsvenskan på mer allvar än folk utifrån tror. Vi vill vara med och fajtas om en placering i toppen, men det kommer bli tufft.

Kommer du bli allsvenskans bästa spelare den här säsongen?

– Oj, oj, oj... Det är svårt att säga. Det finns väldigt många bra spelare. Jag vill vara med och bidra med mitt, men om jag är den främsta i serien är svårt att säga.

Förra fredagen var det elitseriepremiär, en dag som Pär Törnberg normalt sett ser fram emot. I år var det inte lika roligt.

– Jag hade en liten klump i magen. Som tur var tränade jag med Ljusdal både fredag och lördag. Det var skönt att ha något att göra. Det hade varit mycket tuffare om jag inte hade haft en klubb att spela i. Men när man ser det på sporten är det klart det känns lite ovant.

Transferfönstret är fortfarande öppet. Har du några planer på att byta till en elitserieklubb innan det stänger?

– Som det är nu har jag inte planer på det. Jag har funderat sen i mars på var jag ska spela. Nu funderar jag inte på det längre. Nu är det bara LBK som gäller.

Precis som experterna på Bandypuls tror Pär Törnberg att Ljusdal kommer ha en lång väg tillbaka till elitserien.

– Det blir tufft. Det gäller först att vara i topp i serien, sen ska man klara av ett tufft kval också. Man måste ha bra självförtroende och lite flyt för att det ska gå vägen. Jag tror att vi kan ta oss tillbaka, men vägen dit är lång, säger Törnberg, som tror att nyckeln ligger i de unga spelarnas utveckling:

– Vi är ett gäng som är lite äldre, annars är vi ett ungt lag och tar de unga killarna steg i rätt riktning kommer det att funka.

Ser vi dig i elitserien nästa år?

– Det får vi väl hoppas. Både jag och Ljusdal vill dit, så det vore trevlig om vi kunde gå upp tillsammans. LBK strävar efter att spela i elitserien, sen om det tar ett år eller tre år. Vi ska vara redo att spela i eliten när vi tar oss tillbaka. Är vi det i år så går vi upp, om inte får vi vänta nått år.

Första matchen i Ljusdalströjan blir mot Bollnäs division 1-lag på tisdag. Att möta Bollnäs B-lag efter att ha fått lämna A-laget är inget som Törnberg tycker kommer bli jobbigt.

– Det tillhör branschen. Jag har mött mina tidigare lag förut, det hör till när man byter klubbar. Att det är b-laget vi möter har jag inte tänkt på.

Läs också: Allt om Pär Törnbergs Silly Season

Mer läsning