Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK jagar tredje titeln – men den första hemma i Göransson Arena

Sju försök på hemmaplan har som bäst gett två finalförluster.
Nu drömmer Christoffer Edlund och resten av SAIK-gänget om att få lyfta World Cup-pokalen i Göransson Arena på söndag.
– Jag tycker att det här är stort - jämförbart med att spela ett SM-slutspel, säger SAIK:s lagkapten inför cupstarten.

Annons

Christoffer Edlund laddar för World Cup och tycker att det är dags för SAIK att ta hem turneringen på hemmaplan.

Två gånger har SAIK vunnit den traditionsrika cupen som startade i Ljusdal och nu fyller 42 år. Premiärturneringen 1974 plockades hem av SAIK som sedan fick vänta till 2002 på nästa triumf.

Då var spelplatsen Ljusdal.

2009 flyttades allting till Sandviken för att få de bästa förhållandena på en perfekt inhomshusis.

– Det kanske var mer tradition i Ljusdal. Men jag tycker det har varit riktigt bra här också och dessutom blir det sportsligt mer rättvist att spela inomhus, säger Edlund.

Sedan 2002 har SAIK jagat den tredje titeln.

– Vi har ju varit nära några gånger men det är klart att det skulle vara grymt skönt att någon gång få lyckas här hemma. Gärna nu, fortsätter Edlund med ett skratt.

2011 var det riktigt nära då Jenisej vann finalen med 4–3 och ifjol blev det en ny förlust mot det ryska storlaget som då vann enklare med 5–0.

Sedan World Cup flyttade in i Göransson Arena har för övrigt de ryska lagen dominerat med fem av sju segrar (Jenisej två titlar, Dynamo Kazan, Zorkij och Dynamo Moskva en varsin). Bara Hammarby (2009) och Västerås (2014) har gått hela vägen av de svenska lagen.

– Det ska ju vara svårt att vinna det här också. Världens bästa klubblag är ju på plats och vi är där uppe och fightas någonstans.

SAIK möter Hammarby, ryska Baikal Energy och finska Botnia i de tre gruppspelsmatcherna som precis som svenska cupen spelas i 2x30 minuter.

– Hammarby i öppningsmatchen på torsdagskvällen kommer att bli viktig. Dom har ju inte tränat speciellt mycket på stor plan hittills men är alltid luriga att möta. Det är ju ett bra bandylag.

De andra två lagen vet han inte lika mycket om.

– Men Baikal kom tvåa i ryska ligan ifjol och det säger ju sig själv att det också är en väldigt tuff motståndare. Botnia vet jag minst om.

Sedan finalförlusten mot Villa i Svenska Cupen har SAIK utklassat Motala i en träningsmatch och sedan passat på att både vila och träna.

– Det känns riktigt bra i gruppen. Vi har haft en helt okej försäsong hittills. Den skulle bli helt perfekt om vi kunde ta hem World Cup, avslutar Edlund.