Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svala intresset från Ryssland oroar inte SAIK inför World cup: "De kommer förmodligen inte"

Champions cup i Edsbyn tvingas till nytt koncept när ryska klubbar sviker. Riskerar även World cup att drabbas? SAIK:s klubbchef Pär Söderlund är inte orolig. – Vi räknar med att det kommer fyra ryska lag, säger han.

Annons

Den svaga ekonomin i rysk bandy har visat sig påverka den svenska försäsongen. På tisdagen skrev Bandypuls att Champions cup i Edsbyn görs om till ett hälsingemästerskap på grund av ett obefintligt intresse från ryska lag.

Nu är frågan om klubbarna från öst har tillräckligt med pengar för att satsa på försäsongens mest prestigefyllda turnering World cup. Men än så länge finns ingen oro hos SAIK. Arrangörsklubben har i vanlig ordning skickat ut fyra inbjudningar till ryska bandyförbundet som sedan ordnar med vilka lag som deltar i World cup. I slutet av juni ska anmälan vara registrerad.

– Vi har fått en bekräftelse från ryska bandyförbundet att de tagit emot inbjudan och att de återkommer med anmälan. Sedan har vi inte hört något mer, men det brukar vi inte göra (innan utsatt anmälningsdatum) heller. Om det är bra eller dåligt, det får vi se, säger Pär Söderlund, som inte tror att ekonomiskt tyngda storklubbar som Dynamo Moskva och Zorkij kommer delta.

– De kommer förmodligen inte, säger han.

World cup spelas i Göransson Arena i mitten på oktober.

De åtta klubbarna som gick till slutspel i vintras har alla fått inbjudan till World cup. Sex lag har redan anmält sig. Vetlanda har tackat nej och Bollnäs har ännu inte lämnat svar.

Att Vetlanda avböjde innebar att Broberg fick förfrågan och tackade ja. Smålandsklubben har dock ångrat sig i efterhand och kan nu vara aktuell för ett wildcard.

– Vetlanda ångrade sig och jag vet att de håller på att diskutera. De brukar köra en egen cup (Sapa cup), men de ringde mig för två veckor sedan och frågade hur det låg till. Vi ser gärna att de kommer. Bollnäs avvaktar anmälan, men vi räknar med att de kommer. Tillberga har också anmält intresse och står som förstareserv nu, säger Pär Söderlund.

Utöver åtta svenska lag och fyra ryska hoppas SAIK på ett eller två lag från Finland och ett från Norge.

Till skillnad från föregående år har SAIK inför höstens upplaga i praktiken tagit över besluten kring de två wildcards som finns till förfogande. Tidigare har internationella bandyförbundet, eller FIB som det kallas, styrt över dessa friplatser. Förra året drog dock FIB:s beslut om wildcards ut på tiden vilket innebar att World cup spelades med två lag färre än normalt.

– Det som hände i fjol får inte hända igen, säger Pär Söderlund.

LÄS ÄVEN: World cup-grundaren: "Jag förstår inte logiken" (från förra året)

World cup 2016 spelas 13-16 oktober i Göransson Arena.

Mer läsning