Fredag 22 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Team Hälsingland har blivit Bollnäs TH

/
  • Bollnäs TH kommer behålla Team Hälsinglands gamla matchställ

Team Hälsingland heter numer Bollnäs TH. Hälsinglands enda damlag har tvingats till omstruktureringar efter att styrelsen upplöstes och flera spelare lämnade laget.
– Vi vill göra det så bra som möjligt utifrån förutsättningarna, säger den nya tränaren Mikael Ingeroth.

Annons

I januari rapporterade Sporten om att Team Hälsingland drogs med ekonomiska problem . Nu har laget fått en helt ny organisation. Den gamla styrelsen har upplösts och laget ingår nu i Bollnäs Bandy under namnet Bollnäs Team Hälsingland.

– Det var ingen som ville ta på sig uppdraget i den gamla styrelsen, så då bestämdes det att Bollnäs skulle kliva in och ta över, säger Robert Lindgren, klubbchef i Bollnäs GIF.

Läs mer: Ingen sponsring av dambandyn

Bollnäs TH kommer således gå under Bollnäs Bandys styrelse, men man kommer ha en egen Bollnäs TH–kommitté bestående av representanter från samtliga hälsingeklubbar. Tränaransvaret kommer Bollnäs GIF:s F17–tränare Mikael Ingeroth, tillsammans med Björn Ersmar (Bollnäs) och Ulf Lindberg (Edsbyn), ta hand om.

– Vi har alla barn som spelar i laget och jag och Björn tränade Bollnäs F17–lag tillsammans, så det kändes ganska naturligt, säger Mikael Ingeroth.

Det nya laget har precis kommit i gång med träningen. Hittills har man varit runt tio tolv stycken, men hoppas på att komma upp i 14–16 spelare, berättar Ingeroth. Resterande spelare kommer man låna in från Sandvikens AIK.

– Vi kommer ha ett samarbete i Gävleborg där de som inte får speltid i SAIK, ska kunna lånas ut till oss. På samma sätt ska våra tjejer ha möjligheten att få prova på att spela med Sandviken, förklarar Robert Lindgren.

– Samarbetet med SAIK är grunden för att vi ska få ihop ett helt lag, säger Mikael Ingeroth.

Inför säsongen 2015/2016 valde Svenska bandyförbundet att göra om damserierna i ett försök att få dem mer jämna. Bollnäs TH kommer spela i det som numer kallas Allsvenskan Dam Norra. Var laget kommer ha sin hemmaplan är än så länge oklart. Gamla Team Hälsingland hade Ljusdals IP som hemmaplan, men så kommer det troligtvis inte vara i fortsättningen.

– De flesta av våra spelare kommer från Edsbyn och Bollnäs, så det kommer nog bli på någon av de orterna, säger Lindgren, men öppnar för att vissa matcher kommer läggas på de andra planerna i Hälsingland:

Läs mer: Team Hälsingland får hjälp

– Det kan hända att vi kör en tjejsatsning på exempelvis Hällåsen, med skridskoskola först och match efteråt, för att väcka intresse för sporten hos tjejerna. Samma sak kan vi sedan göra i Ljusdal, Edsbyn eller Bollnäs.

Att Hälsingland, som har fyra meriterade lag på herrsidan, knappt kan få ihop ett enda damlag kan verka underligt. Enligt Robert Lindgren är klubbarna kanske inte helt oskyldiga i frågan.

– Jag vill inte säga att flickbandyn är nedprioriterad, men den är definitivt inte lika omfattande som pojkbandyn. Om det är vi i klubbarna som tagit för lite initiativ så får vi se till att ändra på det.

Och det är redan på gång. Under tisdagen berättade Broberg/Söderhamn att man kommer satsa på ungdomarna och starta flicklag .

Enligt Mikaela Rödin, som fanns med redan i det gamla Team Hälsingland, kommer omorganisationen att lyfta laget.

– Det kommer kännas som ett helt nytt lag, eftersom det är så många som har slutat. Vi är många spelare från Bollnäs nu, många yngre spelare som har mer vilja att spela. Det kändes som att många av de gamla spelarna tappade glöden när det inte gick så bra, säger hon.

Rödin berättar att spelarna inte har haft jättemycket koll på vad som hänt hittills med omstruktureringen. Hon missade själv det enda mötet som spelarna har fått varit med på. På fredag ska tränarna och klubbledningen i Bollnäs träffas igen, sen kommer spelarna kallas till ett nytt möte.

– Då ska vi gemensamt bestämma var träningarna och matcherna ska ligga, säger Mikaela Rödin.

En ny säsong väntar, med ett nytt lag och ett nytt seriesystem. Rödin tror att Bollnäs TH kommer ha större chans att hänga med de övriga lagen i år:

– Det kommer bli tufft, men förhoppningsvis vinner vi några matcher och slipper förlora med tvåsiffrigt. Det ska bli otroligt roligt att spela den här säsongen.

Se även: T/H antar ALS Ice Bucket Challange