Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bandyfest i Syktyvkar – men snöplig finalförlust i P19-VM: "Sanslös stämning"

Söndagens stora bandyparty hölls inte i Sandviken.
Det var värre drag i Syktyvkar, den ryska delrepubliken Komis huvudstad.
Drygt sextusen åskådare fick se Ryssland vinna VM-guld för P19 efter en tät final – avgörandet först i förlängning – mot Sverige.
– Surt såklart, men ett minne för livet, säger Vetlandas vasse forward Philip Lindqvist.

Ursäkta, har ni fest heller..?

Frågan kan ha varit motiverad för den som tittade in i Göransson Arena när Sverige kraschade Finland med 8–2 i söndagens VM-premiär.

Läs mer: Första P19-truppen

Så mycket till stämning var det kanske inte, även om 2 023 åskådare möjligen kan betraktas som en anständig siffra i sammanhanget. Det åtminstone beaktat matchens relativa värde och det fokus som legat på höga biljettpriser.

Läs mer: Den galna vändningen i VM-finalen

Redan när Sverige mötte Ryssland i fredagens gruppspelsmatch (förlust med 3–6) i P19-VM kom nära femtusen åskådare till stadion i Syktyvkar, en stad med 240 000 innevånare cirka 130 mil nordost om Moskva.

När lagen möttes igen på söndagen, då steg publiksiffran till imponerande 6 150 åskådare.

På plats var dessutom tre stora TV-bussar som servade åtta kameror runt arenan.

Och på plats var även Edsbyns tränare Thomas Liw, för att följa framtidens lirare i allmänhet och sonen Matteus i synnerhet.

– En stadion som bara kokar, det här är en helt sanslös upplevelse för en bandyälskare, rapporterar Thomas Liw.

Läs mer: Wikblad förste guldmakare

Det bjöds också på en högdramatisk VM-final, lika rafflande som tät och målsnål.

Efter 0–0 vid full tid (matchen spelades 2 x 30 minuter) kom avgörandet drygt fem minuter in på förlängningen när vasse Arytom Gareev frälste hemmapubliken.

Surt värre för de blågula talangerna, såklart.

Men en desto skönare revansch för Ryssland efter fjolårets märkliga VM-final i Trollhättan när Sverige vände underläge 0–4 en bit in på andra halvlek till seger med 5–4 efter två mål på sen tilläggstid.

För hete forwarden Philip Lindqvist från Vetlanda blev det ett dystert slut på en i övrigt mäktig upplevelse.

– Alltså, det var verkligen en sanslös stämning med en fantastisk inramning. Och folk skrek verkligen hela matchen. Det trista med att förlora i förlängningen var ju att vi absolut skulle haft en straff i läget före, när Max Måstensson blev nedkapad i straffområdet. Sedan drar de upp och gör målet på en spelvändning, berättar Philip Lindqvist, 19-åringen som den här säsongen har debuterat i elitserien.

– Jag har spelat fem matcher, och gjorde mitt första mål hemma mot Villa. Nu hoppas på att hänga kvar i A-laget, säger Lindqvist som, enligt ett särskilt avtal, också kan spela med Nässjö i allsvenskan.

Och lita på att Vetlanda får hem en talangfull lirare laddad med ny energi efter äventyret i öst.

– Det har varit så sjukt häftigt, och gett massor av erfarenheter både på och utanför planen. Det här något jag kommer att minnas länge, något att berätta för barnbarnen så småningom, säger Philip Lindqvist som noterade imponerande tio mål under VM-turneringen.

Tillsammans med Joel Broberg, Villa Lidköping, var han lagets hetaste i offensiven.

– Det är inte så svårt, inte när man lirar med så bra lagkamrater, säger Lindqvist efter en final som blev ganska tillknäppt.

– Det blev en chansfattig match. Vi spelade väldigt disciplinerat i defensiven och släppte inte till mycket. När isen blev lite sämre, så blev det också ganska mycket av långbollar.

Sveriges väg till finalen gick via ett gruppspel som gav 16–0 mot Kazakstan, 3–6 mot Ryssland, 3–3 mot Finland och 7–2 mot Norge.

I semifinalen mot Finland vände Sverige 0–1 i paus till seger med 6–1.

Läs mer: Vetlandas vilda vändning