Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bandypuls utser Veckans lag: "De hade aldrig sett något värre"

Här är Bandypuls Veckans lag – det sista innan VM-uppehållet.
Rikard Bäckman har tagit ut det, tillsammans med er läsare.
Parentesen anger hur många gånger spelaren varit med i elvan under säsongen.

MÅLVAKT

Kimmo Kyllönen, Tellus (1)

Det är inte helt enkelt att välja en målvakt till veckans lag den här gången – det är nämligen flera burväktare som stått för imponerande matcher den senaste tiden; Kalix Abbe Bodin, Hammarbys Patrik Hedberg och landslagsmålvakten Andreas Bergwalls otroliga match mot Bollnäs.

Men man kan bara ha en målis i en elva – och den platsen går faktiskt till Finlands VM-målvakt Kimmo Kyllönen den här gången. Mot Edsbyn var hans insats helt sinnessjuk. Det går inte att beskriva på något annat sätt. Ett axplock: Tre frilägesräddningar, två jätteräddningar på hårda skott från straffområdeslinjen, vinkelskott, två riktiga hörnsmällar.

Det kunniga bandyfolket i Edsbyn sägs ha sagt att dom aldrig sett något värre i målvaktsväg.

Betyder så klart oerhört mycket för Tellus – och en fråga man kan ställa sig hur det hade varit för nykomlingen om man hade haft en högst normal målvakt?

LÄS MER: VM ska inte vara i fara för Kyllönen

FÖRSVAR

Ville Aaltonen, Bollnäs (1)

En speciell bandyspelare, ingenting är säkrare. Ville Aaltonen gjorde comeback i annandagsderbyt, och tanken då var att han skulle smygas igång lite. Så blev det inte, då Markus Ståhl gick sönder – och då fick den finländske veteranen lira på halven. Där har han blivit kvar i Bollnäs. Det här innebär att Ville Aaltonen har spelat precis överallt i Bollnäs under åren; anfallare, offensiv och defensiv mittfältare, libero, back och nu halv. Säger en del om hans storhet och mångsidighet. När Bollnäs nollade VSK hemma på Sävstaås visade han kvaliteterna, bra defensivt och drog ibland i väg i djupet. Aaltonen hade nog förtjänat en assistpoäng när han serverade Christian Mickelsson öppet mål – men anfallaren brände läget.

LÄS MER: Millions krönika: "0–0 i 83 minuter – ändå en av säsongens matcher"

Anders Bruun, Västerås (2)

Veteranförsvararen hänger i än – det går inte jättefort, men vilken förmåga han har att läsa spelet och placera sig, Anders Bruun. Man ska nog betänka att han har hållit högsta elitnivå under 15 års tid. Stor försvarsgeneral när VSK:s försvarsspel nästan var hundra mot Broberg. Målvakten Bergwall sa följande om sin libero (som i Veckans lag får vara back): "Jag har ju Bruun framför som brukar träffa det mesta så det känns lugnt och tryggt".

Martin Johansson, Villa Lidköping (3)

Att utse en ny försvarsschef i det svenska landslaget den dagen Andreas Westh slutar? Inga problem – tio år yngre Martin Johansson är snart där (han får spela back medan han väntar, bara). Fantastisk förmåga att läsa spelet, tajma in brytningar, skjuta på hörnor och leda laget. Lite snabbare än Westh, något elakare också. Martin Johansson dominerade fullständigt i matchen mot Tillberga, och gav motståndarna så lite utrymme. Villa leder serien och man har landets bästa försvarsspelare i sitt lag.

Carl-Johan Rutqvist, Hammarby (1)

Det är klart att en Hammarbyförsvarare måste med efter 6–1-krossen av Bollnäs hemma på Zinken. Det passar väl bra med den store och tuffe norrbottningen Calle Rutqvist – som fick ta ett ännu större ansvar när Robert Rimgård gick sönder innan matchen. Att få ihop det på ett sådant vis som på söndagen är väldigt imponerande. Precis som flera andra i Bajen har Rutqvist skakat bort de tvivel som fanns där när säsongen drog igång. Viktig ledare i laget.

Hans Andersson, Edsbyn (4)

Det börjar nästan bli lite larvigt – men Hans Andersson är faktiskt med igen. Vad ska kunna stoppa honom från att inte vara det? Edsbyn är det lag som går bäst i elitserien just nu, tillsammans med Villa och Hammarby. Andersson har en så stor del i Edsbyns framgång att den knappt är mätbar – given VM-spelare för Sverige är han dessutom.

Vad hittar vi då i den gångna veckans godispåse? Jo, tre assist mot Tellus (seger 4–2) – och två borta mot Vetlanda. Bara 60-meterspassningen till Martin Frids 1–0-mål är väl värt en nominering i sig...

MITTFÄLT

Jesper Jonsson, Hammarby (2)

Är Jesper Jonsson den mest givna i Veckans lag den här gången? Förmodligen. Han är så att säga super-given.

När Hammarby körde över Bollnäs var han en gigant på sitt mittfält. Jesper Jonsson driver sitt lag och är delaktig i det allra mesta som händer, skapar lägen åt de andra och skapar lägen åt sig själv – dessutom jobbar han väldigt hårt. Stod för två assist i matchen mot Bollnäs på söndagen. På fredagen satte han sitt signum rejält när Bajen lyckades bryta ner Kalix till slut – kvitterade själv till 3–3 i 95: e minuten och spelade fram Kalle Spjuths segermål i början på den sjunde övertidsminuten. Skaplig matchvinnartyp...

Jesper Eriksson, Villa Lidköping (3)

Det är nog faktiskt så att Jesper Eriksson toppar sin karriär som bandyspelare vid 33-års ålder – vilket platsen i VM-truppen om inte annat vittnar om. Sitter på många egenskaper, och tenderar alltid att vara riktigt bra från start i matcherna. Två assist blev facit mot Sirius – men det var i matchen mot Tillberga han stack ut riktigt ordenligt. Började med att sno en hörna framför näbbarna på förvånade lagkompisar, som han gjorde mål på såklart, sedan fyllde han på med ett mål till och två målgivande passningar. Jesper Eriksson kommer ha många ögon på sig under VM i Sandviken, den saken är glasklar.

LÄS MER: Gör VM-debut vid 33 års ålder

Tuomas Määttä, Edsbyn (2)

Poänglös mot Tellus, och högst normal första halvlek mot Vetlanda, trots en tidig assist. Men sen! Den unge finländaren, som tagit elitserien med storm, gjorde en makalös andra halvlek när han kom i våg på våg i solonummer efter solonummer. Severade Jonas Edling snyggt till 4–1-målet innan han själv tog bollen och körde in 5–1-målet. Matchens lirare sett till sista 45 – och det ska bli spännande att se vad Tuomas Määttä kan göra mot Sverige och Ryssland i VM.

LÄS MER: Määttä: "Vi ska försöka vinna SM-guld"

ANFALL

Joakim Hedqvist, Vänersborg (2)

Den rutinerade "Jocke Dunka" – ska han nå 50 elitseriemål den här säsongen? Kanske lite tveksamt, då måste han snitta fyra per match i de tre sista omgångarna. Men det är imponerande att han säsong ut och säsong in gör massor av mål. Gjorde fyra mål på SAIK – det är det sannerligen inte alla bandyspelare som får vara med om. Följde upp med två till på Tellus. Av Hedqvists 38 mål har tio kommit på straff, fem på hörna och ett på frislag. Fasta situationer ska ju också räknas med i kunskapshandboken...

LÄS MER: Hedqvist fyramålsskytt när Vänersborg körde över SAIK

Jimmy Jansson, Tillberga (1)

Som lag har det inte gått något vidare för Tillberga den senaste veckan – två hemmatorskar och nu ligger man under kvalstrecket under VM-uppehållet.

Men. Det pratas mycket om Jimmy Jansson – både i Västerås och i bandy-Sverige i stort. Han är bra, riktigt bra till och med. Något som även landslagsmittfältaren Jesper Eriksson noterade efter att hans Villa ganska enkelt kunde slå Tillberga på söndagen.

Jimmy Jansson satte Tillbergas enda mål i matchen mot Broberg – och var kanske inte överlycklig efter matchen. Mot Villa gjorde han två. Formspelare.

VECKANS TRÄNARE

Misja Pasjkin, Hammarby (2)

Hammarbys resa genom den här säsongen har varit något märklig – från uträknade och tippade att missa slutspel till att bli ett lag ingen vill kännas vid till slutspelsvalet. Hammarby har nu fyra raka segrar och nio matcher på raken som har gett poäng. Misja Pasjkins lag har gett supportrarna hoppet åter. Var ska detta sluta?

LÄS MER: Veckans lag 11

LÄS MER: Veckans lag 10

LÄS MER: Veckans lag 9

LÄS MER: Veckans lag 8

LÄS MER: Veckans lag 7

LÄS MER: Veckans lag 6

LÄS MER: Veckans lag 5

LÄS MER: Veckans lag 4

LÄS MER: Veckans lag 3

LÄS MER: Veckans lag 2

LÄS MER: Veckans lag 1