Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bandypuls utser Veckans lag: "En gigant på många sätt – och en väldigt smart spelare"

Även i slutspelstider fortsätter Bandypuls att ta ut sitt Veckans lag.
Här är Rikard Bäckmans sextonde utnämning den här säsongen – precis som vanligt har han haft god hjälp av er läsare.
Parentesen anger hur många gånger spelaren varit uttagen i Veckans lag.

MÅLVAKT

Joel Othén, Sandviken (2)

I konkurrens med Patrik Aihonen som blev till ett "spöke" för Hammarby när Bollnäs avancerade till nästa steg i slutspelet. Men Joel Othéns supermatch mot VSK var direkt avgörande för SAIK:s plats i semifinalen. Stod för flera högklassiga räddningar – inte minst på Oscar Gröhns friläge från 20 meter – och var Sandvikens stora matchhjälte tillsammans med tvåmålsskytten Christoffer Edlund. Utan Othén, ingen semifinal? Hypotetiskt, men ja, så hade det kunnat vara.

LÄS ÄVEN: Othéns jättematch bakom SAIK:s avancemang: "Vi älskar det här"

FÖRSVAR

Hans Andersson, Edsbyn (5)

Var det någon annan än Hans Andersson som hade i bollen i den första halvleken mot Broberg i kvartsfinal 4? Det verkade inte så. Det kändes som att han låg bakom precis allt i Edsbyns spel då, även om det var ytterhalvskollegan Daniel "Popa" Burvall Jonsson – också vass – som levererade poängen i matchen. Har varit borta från Veckans lag ett tag, men nu på slutet har Hans Andersson sett så där otäckt bra ut igen. Lyftet till Daniel Liws 3–0-mål i avgörandet på Hällåsen var på millimetern.

LÄS ÄVEN: Drömstarten tog Edsbyn hela vägen till semifinal: "Man andas ut och mår jäkligt gött" (Plus)

Patrik Sjöström, Västerås (2)

När Patrik Sjöström får en ren träff, vilket han ofta får, är den så FRUKTANSVÄRT hård. VSK-försvararen har troligen en av bandyvärldens hårdaste bollträffar – någonsin. I kvartsfinal 4 brände han först en straff, men revanscherade sig sedan genom att skaffa sig en ny som han nätade på. Inte bara skytt utan också en väldigt bra försvarsspelare som är enormt viktig för VSK. Dessutom framspelare till Emil Juhlén i kvartsfinal 5 där laget fick respass mot SAIK.

Martin Johansson, Villa Lidköping (5)

Martin Johansson bröt, täckte skott och offrade sig. Han hade en sådan där match där han tuggade i sig allt som kom i hans väg när Vänersborg gjorde ett sista försök att bjuda på lite motstånd i den mest ojämna kvartsfinalserien. I slutet av första halvlek bröt han Sergej Lomanovs soloåkning i sista stund och räddade ett tungt baklängesmål vid ställningen 2–2. Efter paus fortsatte han att äta bollar. När Lomanov laddade bössan på hörna var Johansson där och täckte – och blev liggande. Men liberon reste på sig, slutförde matchen och var en av de stora anledningarna till att Villa även vann den enda kvartsfinalen där laget faktiskt fick slita lite.

Oscar Jonsson, Edsbyn (1)

Fortsätter att överraska på sig själv och på oss som står på sidan. Den 39-årige Ljusdalsbon skulle runda av karriären med LBK för många år sedan, men tog en sväng till Edsbyn på gamla dagar. Nu har veteranen fått spela försvarare i Edsbyn när Tommi Määttä varit avstängd. Frågan är nu hur Edsbyn ska göra i semifinalserien när finländaren är tillbaka, för Oscar Jonsson har varit riktigt vass som back. Fläckfri i defensiven mot Broberg och kan i och med sin spelskicklighet även bidra i offensiven.

Oscar Gröhn, Västerås (1)

Regerande mästarlaget försökte, och var nära, att rubba Sandviken i sista mötet – men gick bet. Kraftfulle och skridskostarke vänsterhalven Oscar Gröhn var aktiv under hela kvartsfinalserien och bidrog med fyra poäng (1+3) från kvartsfinal 3 och framåt. Kommer säkert att gräma sig en tid över frilägesmissen mot storspelande Joel Othén, men var likväl en av VSK:s mer drivande spelare i lagets till slut resultatlösa jakt på semifinal.

LÄS ÄVEN: Bäckman: "Ingen skam att ryka mot SAIK – men inte värdigt en storklubb att åka redan i kvarten" (Plus)

MITTFÄLT

Jesper Eriksson, Villa Lidköping (4)

En gigant på så många sätt, Jesper Eriksson som gjorde VM-debut i år. En superviktig kugge på Villas mittfält och så klinisk och känslig i sitt passningsspel. I den sista kvartsfinalen mot Vänersborg växte han ännu mer efter paus när laget fick slita med både två och tre man mindre på isen. Då lugnade Jesper Eriksson ner spelet och vågade hålla i bollen. En väldigt smart bandyspelare.

Tuomas Määttä, Edsbyn (3)

Att Tuomas Mättä skulle bli bra i den svenska elitserien, det visste vi. Men kanske inte så här bra. Finländaren är förmodligen årets värvning i svensk bandy. Mot Broberg i kvartsfinal 4 öppnade han krossen med en soloåkning och ett lurigt, lågt avslut bakom Max Bergström. Fick priset som matchens lirare efter 6–0-segern i den sista elitmatchen utomhus på Hällåsen. Määttä är en sådan spelare som gör entrépengen värd att lägga med sin skridskoåkning och kreativitet. Artisteri av hög klass.

ANFALL

Daniel Mossberg, Sandviken (4)

När Daniel Andersson gör mål för Villa hemma i Lidköping ljuder "Här glider kingen in" från Sean Banan i högtalarna. Snart är det bara för Göransson Arena att ta efter gällande Daniel Mossberg, för han är kungen av SAIK så här långt i slutspelet. Utmärkt i hemma-VM och har ökat tempot ytterligare efter det där efterlängtade guldet mot Ryssland. Två mål och två assist i kvartsfinal 3 och ett fint förarbete till Christoffer Edlunds matchavgörande 3–1 i kvartsfinal 5. 35 år, men ser yngre ut än på länge.

Patrik Nilsson, Bollnäs (5)

Här behöver man inte bli särskilt långrandig. Det är bara så här: Patrik Nilsson var bra i elitserien för sin nya klubb Bollnäs, snäppet vassare ändå är den väldige anfallaren i slutspelet. Fyra spelmål, ett på frislag och ett på hörna är hans facit på fyra matcher. Två av målen har varit helt avgörande för matchernas utgång. Det är skrivet förr – och det upprepas igen här – Patrik Nilsson i storform lär bli det stora hotet mot Villa i semifinalen.

Christoffer Edlund, Sandviken (1)

SAIK:s lagkapten och skyttekung är tillbaka i praktslag efter magsjukan som påverkade hans start i kvartsfinalserien mot VSK. I fjärde mötet växlade han upp och gjorde, trots 4–6-förlust, hattrick i ABB Arena för att sedan skjuta SAIK hela vägen till semifinal via 2–1 och 3–1 i 3–2-segern i avgörande matchen. Sandviken har nåt på gång, Christoffer Edlund likaså, och kvarvarande lagen i slutspelet är därmed varnade.

LÄS ÄVEN: SAIK-kaptenen tillbaka på allvar efter magsjukan – då sköt han ut VSK ur slutspelet (Plus)

VECKANS TRÄNARE

Magnus Brodén, Sandviken (2)

Det blev en holmgång i fem matcher när Sandviken slog ut VSK. Att ge Mesta mästarna, med två raka SM-guld i ryggen, respass redan i kvartsfinal är en bedrift som SAIK-tränaren Magnus Brodén naturligtvis ska premieras för här. Lät snudd på deprimerad i Sveriges Radio när det stod klart att SAIK skulle få VSK i kvartsfinal, men det gick vägen för Brodéns gäng. Tar Edsbyn av bara farten?

TV: Brodén om målvaktsduellen i semin mot Edsbyn: "Joel är snäppet vassare än Svensson" (Plus)

LÄS MER: Veckans lag 15

LÄS MER: Veckans lag 14

LÄS MER: Veckans lag 13

LÄS MER: Veckans lag 12

LÄS MER: Veckans lag 11

LÄS MER: Veckans lag 10

LÄS MER: Veckans lag 9

LÄS MER: Veckans lag 8

LÄS MER: Veckans lag 7

LÄS MER: Veckans lag 6

LÄS MER: Veckans lag 5

LÄS MER: Veckans lag 4

LÄS MER: Veckans lag 3

LÄS MER: Veckans lag 2

LÄS MER: Veckans lag 1