Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekräftat: Hammarby backar fyra miljoner kronor – nu är elitlicensen hotad

Hammarby Bandy AB gör fyra miljoner kronor i förlust. Det bekräftar nu ordförande Jens Göthberg som redan har inlett arbetet för att rädda elitlicensen för säsongen 2017/2018. – Vi har sökt ekonominämndens ordförande för att påbörja en dialog, säger han.

Annons

Som Bandypuls skrev i början av juni står det nu klart att Hammarby backar fyra miljoner kronor för verksamhetsåret som passerat. Det kommunicerades på måndagens bolagsstämma.

Bloggen Bandyworld har tagit del av exakta siffror från årsredovisningen som i ett urval ser ut så här:

* Hammarby gör en förlust på 3,97 miljoner. Omsättningen minskar från 12,6 miljoner kronor till 10,4 miljoner.

* Publikintäkterna har minskat med 11,5 procent vilket innebär ett ekonomiskt tapp på närmare 400 000 kronor.

* Sponsorintäkterna sjönk med 11,4 procent som i pengar motsvarar 700 000 kronor.

* Det blytunga ekonomiska resultatet innebär att Hammarby går från 2,2 miljoner kronor i eget kapital till minus 1,2 miljoner i eget kapital.

Uppgifterna bekräftas av Hammarby Bandy AB:s ordförande Jens Göthberg.

– Det är tuffa siffror, helt klart, även om man ska beakta att en del av resultatet är avskrivning av goodwill och latent skatt. Det är inte verksamheten som gått back så pass mycket, men det är likväl betungande, säger han, och förenklar:

– Det är bokföringstekniska åtgärder i form av avskrivningar som har påverkat resultatet negativt utöver det negativa resultatet för själva verksamheten.

LÄS ÄVEN: Ekonomin stoppar Hammarby från ryska stjärnvärvningar

Nu väntar hårt jobb för att rädda Hammarby Bandy på sikt. Arbetet är redan påbörjat och enligt Jens Göthberg står klubben inför tre huvudsakliga utmaningar.

– Ett: Vi måste få in nytt kapital. Två: Vi måste fokusera ännu mer på marknadsarbetet. Tre: Vi måste hantera likviditeten och de som skulder som vi har och har haft. Det arbetet har fortgått fram till bolagsstämman, så där har vi koll, säger han.

Med de här allvarliga siffrorna – är det fara för Hammarbys bandyverksamhet?

– Det är en stor utmaning, men vår absoluta ambition är att ta oss ur det här.

Hammarby har redan beviljats elitlicens för nästa säsong, men med 1,2 miljoner i negativt kapital är elitlicensen för säsongen 2017/2018 i allra högsta grad hotad.

– Vi måste hantera den här biten ur ett aktiebolagsperspektiv och återställa det egna kapitalet och visa en handlingsplan. Då uppfyller vi sannolikt också elitlicenskravet. Vi har redan sökt ekonominämndens ordförande (Göran Ersmarker) för att påbörja en dialog. Vi är väl medvetna om problematiken, säger Jens Göthberg.

LÄS ÄVEN: Han blir ny klubbchef och vd i Hammarby

Göran Ersmarker vill inte i det här tidiga skedet kommentera hur hotad Hammarbys elitlicens är inför säsongen 2017/2018.

– Hammarby är en förening som visat tidigare att man tagit tag i sin situation. Sedan är det så klart illa när det blir så här. Med normala ekonomiska rutiner borde man ha kunnat hantera det här tidigare, men jag har ingen aning om orsaken till detta, säger han.

– Det är lång tid dit (till beslut om licens) och vi får ha en dialog med Hammarby så fort som möjligt nu när siffrorna blivit offentliga. Vi kommer att ta kontakt med Jens om han har sökt oss, avslutar Göran Ersmarker.