Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollkanonen och "Rutan" – här är Joel Othéns bästa målvaktsvapen: "Vi ligger i framkant"

Bollkanonen matar skott efter skott efter skott. Högt och lågt, vitt och brett.
Det var det här Joel Othén saknade i Ryssland, rent bandymässigt.
Bollkanonen – och målvaktstränaren Lars "Rutan" Reuterhäll.

Två extrapass i veckan drillas Joel Othén och andrekeepern Robin Paschen av SAIK:s specielle målvakstränare. I bandyvärlden är det absolut ingen självklarhet – snarare unikt.

Lars Reuterhäll kom till Sandviken från Fagersta för att gå bandygymnasiet en gång i tiden, men blev aldrig någon stormålvakt själv, även om det blev en hel del säsonger i Forsbackas mål.

Efter karriären blev han målvaktstränare i stället: hos SAIK-juniorerna, Skutskär och sedan sju år tillbaka i Sandvikens a-lag.

– I och med att jaghållit på själv vet jag vad jag saknade, men bandyn är ju rätt långt efter hockeyn till exempel. Målvaktstränare har alla lag, men oftast brukar det bli en spelare som skjuter hårt. Vi försöker jobba annorlunda, med att nöta in rätt rörelser i stället.

Därav bollkanonen – hans bästa redskap i målvaktsträningen. Han börjar med att ställa den lågt och skjuter isare som Joel Othén går ner, viker det ena benet under sig och blockerar bollen.

– 80 procent av alla målvakter hade gjort en butterflyräddning där och styrt ut bollen, det började man med när de stora hockeyskydden kom. Men vi vill inte ha några returer, det är det vi jobbar hårdast med, förklarar Lars när den kolsyredrivna bollkanonen ploppar till och Joel återigen suger åt sig en boll längs isen.

– Varje gång jag kan fånga bollen är det en kontringschans, säger SAIK-målvakten när han byts av med Robin Paschen.

Hur viktig är just bollkanonen?

– Den är ju helt ovärderlig, det finns inte en skytt i världen som kan stå och skjuta tio bollar på samma ställe. Fast den är ju så j-a gammal, den är sen Kjörlings tid. Det är dags för en ny, men den går inte att importera för det räknas som ett vapen numera, säger Joel.

– Sen dokumenterar vi ju varenda skott jag får emot mig och kan se varifrån de flesta skotten kommer ifrån och var jag släpper in målen. Då ställer vi bara in kanonen och nöter i dom rutorna. Där tror jag vi ligger i framkant, jag har inte hört om nån annan målvakt som jobbar så i alla fall.

Och var kommer de flesta skotten ifrån?

– I dag kommer de mer rakt framifrån eftersom lagen blivit bättre på att försvara sig, tidigare kom de oftare ute i vinklarna. Så det nöter vi mycket. För det är bara nöta, nöta, nöta som gäller.

– Joel vet ju var skotten ska komma, säger Lars och börjar lägga skott en bit ovanför isen. Men det är inte det som är poängen, vi vill nöta in rätt rörelser

Men varje skott alltså, i sju år. Analogt, och noga infört i pärmar som tar upp en hyllmeter i Reuterhälls hem.

– Och 95 procent av alla utkast. Egentligen borde vi väl ha det i nåt dataprogram, men det är ju lite jobb med att föra in allt.

Och när det nu är dags för hemmapremiär mot Västerås plockas uppgifterna fram från de senaste mötena lagen emellan och pluggas in. Så har Joel Othén alltid jobbat.

– Jag har ganska bra koll sen tidigare, även om jag tappat lite under åren jag varit borta i Ryssland. Många spelare är enkelspåriga, utan att de vet om de själva kanske. De har sin instinkt som de går efter och i trängda situationer vet man var de vill sätta bollen.

Hur gjorde du i Ryssland?

– Jag hade en målvaktstränare, men ingen målvaktsträning. Så kan man väl säga. Hade vi 20 minuter över la han upp lite bollar huller om buller vid straffpunkten och så sköt han ett skott nere vid stolpen. Tog jag det hann jag inte resa mig förrän han hade satt den i andra hörnet. Han hade inget tänk alls. Inte som "Rutan", han har en tanke med varje träningspass.

De senaste åren har Lars Reuterhäll haft Abbe Bodin och Martin Falk, två unga målvakter på väg uppåt. Vad blir det för skillnad med en rutinerad målvakt som Joel Othén?

– Joel är högre upp i hierarkin vilket betyder att när han gör ett dåligt ingripande påverkar inte det lagets säkerhet på samma vis som om en yngre målvakt gör det. Joel har en större acceptans, plus att vi får ett igångsättande av spelet som vi inte haft när han varit borta. Det är en tydlig skillnad.

– Jo, det är det jag utvecklat mest där borta, säger Joel.

Hur då, längre utkast?

– Det är ruggigt svårt att kasta någon fri från luften i dagens bandy, alla är så skridskostarka så det måste vara väldigt vältajmat i så fall. Nej, det handlar om att kasta förbi de första tre-fyra spelarna och tjäna is på det sättet så vi kan börja högre upp i banan. Men det är mer riskabelt också, kastar jag fel är det målchans direkt så det krävs självförtroende – och att man vågar misslyckas nån gång.

Innan jag går vill Lars säga något.

– En stor skillnad med Joel är att han är mycket mer målmedveten idag, det är stor skillnad. I dag vill han bli bäst och blir nummer ett i landslaget. Det finns ingen tvekan om att dit han ska, så var det inte när han var yngre.

Och om någon borde veta så är det väl Lars "Rutan" Reuterhäll.

TV: Så ska Alan Dzhusoev stärka SAIK: "En spelare vi kan luta oss emot"

LÄS MER: SAIK-försvararen frias – men Martin Johansson får fyra matchers avstängning