Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Broberg har äntligen hittat sin tränare – en meriterad profil från Sandviken: "Nu blir det raka rör och tydlighet"

Det tog sin tid.
Men på torsdagen kunde Brobergs IF till slut presentera en ny tränare.
Det blir Ola Grönberg, 57-årig profil från Sandviken.
– När vi väl kom på namnet gick det snabbt, precis den tränartyp vi vill ha, säger sportchefen Svenne Olsson.

Annons

Det var många turer, och lika många frågetecken, i Brobergs jakt på en ny tränare efter Fredrik Rexin.

Det senaste budet var att sportchefen, tillika svenske förbundskaptenen, Svenne Olsson själv skulle "tvingas" att kliva tillbaka i den rollen.

– Jo, lite skakigt blev det där, även om det egentligen inte var något vettigt alternativ, säger Svenne Olsson, mycket glad och nöjd över den relativt sena snilleblixten som satte sökarljuset på just Ola Grönberg.

– Olas namn kom in sent i processen, och det hara bara tagit några veckor att göra det här klart. Hade vi kommit på det tididigare, hade han sannolikt fått frågan först av alla. det är precis den tränartyp som vi vill ha in, konstaterar sportchef Olsson, och utvecklar;

– Hans stil passar Broberg bra, ett lag där många inte kom upp i normal standard under förra säsongen. Just nu tror jag grabbarna behöver ett tydlig ledarskap och en fast hand med en hög kravbild.

Och just det är också något som Ola Grönberg, till vardags yttre befäl vid räddningstjänsten, tror sig kunna addera till klubben.

– Det så jag är som person, och det är lika i mitt jobb. Det gäller att vara rak och tydlig, annars funkar det inte. I bandyn ska vi vara överens om en målbild, och då håller det inte att åka runt och hitta på egna saker, säger 57-åringen som 1993 satte punkt för sin egen spelarkarriär som tuff back i Sandviken.

Han klev sedan direkt in i ett fruktbart ledarteam under fyra säsonger (1994-98) i Saik tillsammans med Thony Lindqvist och Sören Persson.

– Vi utvecklade många bra saker under de åren. Min roll var främst som målvaktstränare och matchcoach, berättar Grönberg.

Efter en paus blev det lite mer rörelse under några år i Motala innan Ola Grönberg kom tillbaka för att leda Sandviken som huvudtränare under två säsonger 2008-10.

Han har även hunnit med tre säsonger i Falu BS, men de senaste åren har fokus varit på Sandvikens P18 breddlag.

Nu ser Ola Grönberg fram emot hetluften i elitserien igen, och uppgiften att lyfta den potential han kan se i Broberg.

– En spännande utmaning. Som ungdomsledare har jag följt många av spelarna i Broberg från att de var supervassa talanger. Det finns så mycket kunskap hos de här grabbarna, jag har haft förväntningar och varit lite förvånad över att de inte gått längre, säger Ola Grönberg, som ser stora möjligheter att utveckla laget.

– Om vi bara kan få en säsong där alla håller i bättre och har fokus tror jag faktiskt de kommer att överraska sig själva. I Broberg finns kvaliteter som jag alltid har gillat, som fatren och fläkten. Här finns det grejer att utveckla vidare och förbättra.

Ola Grönberg ska hälsa på i Söderhamn nästa vecka, för en första träff med spelarna och alla andra runt laget.

– Jag kommer att skicka med spelarna några tankeställare under semestern, något att utgå från när vi kör igång på allvar, säger Ola Grönberg, en målmedveten tränarprofil med en lika robust som grundläggande filosofi.

– Det är kanske en sliten klyscha, men är likväl sann – som man tränar spelar man. Det handlar om att nöta in vissa grunder. Den mer fria kreativiteten kommer in på motståndarnas planhalva.

Kontraktet löper över en säsong.