Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brown är ryssarnas favorit

Som liten drömde han om att en dag få spela i det svenska bandylandslaget.
Kevin Brown blev också en VM-spelare – fast för sin pappas hemland USA.
– Det är helt underbart att vara här, säger 22-åringen från Gustavsberg, som blivit en storfavorit hos de ryska supportrarna.

Annons

Att få träffa den till vardags allsvenske bandyspelaren Kevin Brown efter en VM-match i Chabarovsk kan väl inte vara några problem?

Jodå, det är inget som kan tas för givet – det mediala trycket är, för att vara bandy, stenhårt.

– Jag får stå och prata i 45 minuter efter varje match, det är helt sjukt. Jag har knappt kommit ut. Man är helt utmattad på kvällarna av den här atmosfären, säger Kevin Brown.

Som liten drömde han om att spela i det svenska landslaget en dag. Inte så konstigt när man är från bruksorten och bandynästet Gustavsberg.

Kevin Brown gick på bandygymnasiet i Ljusdal och tillbringade fyra och en halv säsong som a-lagsspelare i Ljusdals BK. Inför den här säsongen bytte han klubb till allsvenska Borlänge.

Kevins pappa är amerikan, vilket gör att han har dubbelt medborgarskap sedan födseln.

– Jag har en birth report, alltså att jag är en amerikan som är född i Sverige. Pappa tecknade det som en säkring ifall han skulle flytta till USA med oss, säger Kevin Brown.

I dag är drömmen om det svenska landslaget släppt för honom. Kevin Brown är nu landslagsspelare i USA och gör sitt första VM.

– Nu har jag nästan lite dåligt samvete att jag inte har varit med tidigare (med USA). Men jag har alltid siktat mot Sverige, med all rätt. Men nu är jag stolt över att få representera pappas namn, säger han.

I den första VM-matchen här i Chabarovsk debuterade Kevin Brown, och fick sätta sitt första landslagsmål direkt – på hörna mot Lettland. Mot Norge i den andra omgången kom hans första spelmål.

– Jag hoppade insida, som jag alltid gör, och sköt i krysset, säger han.

Mot Vitryssland i den sista gruppspelsmatchen kom drömmålet.

– Jag får bollen offensiv planhalva, fintar ut i vinkeln och bestämmer mig tidigt att jag ska skjuta. Jag kommer nästan ut i dödvinkeln, men får på en kalasträff rakt upp i krysset. Målvakten stod bara och tittade på bollen, säger Kevin Brown.

De här målen har den ryska publiken knappast missat. Tvärtom, Kevin Brown från Gustavsberg har blivit en favorit...

– Ryssarna har stått och skrikit "davaj Brown, davaj Brown". Det är helt sjukt, grabbarna i laget bara garvar. Det är liksom vuxna människor som addar mig på Facebook och Instagram, det blir nästan lite pinsamt. En kille stod med en systemkamera och blev så nervös att han tappade den, och funktionärerna blir överlyckliga av att få prata med mig, säger Kevin Brown och skrattar.

Och rysk media ligger på honom.

– "Mr Brown! Where are you going to play next year? You are not far from the Swedish team", säger de. Men de tror ju att jag spelar i toppen av elitserien liksom. Jag får ju lugna dem, vi möter ju Lettland och Vitryssland, säger han.

Kevin Brown, som har relativt färska erfarenheter av spel i botten av elitserien med Ljusdal, menar att USA håller ungefärlig allsvensk bandyklass.

– Omställningen har varit stor, men jag måste säga att USA ändå överraskat positivt på mig. Viljan att bli bättre på bandy finns i allt, och flera i laget har frågat mig om de kan få komma till Sverige och spela. USA står sig bra i B-gruppen i A-VM, säger han.

I det amerikanska landslaget känns, utöver Kevin Brown, de allsvenska spelarna Jacob Blücher, UNIK, och Daren Richardson, Jönköping, igen. Den tidigare mest kända spelaren Jasper Felder har slutat.

– Han har betytt oerhört mycket för amerikansk bandy, säger Kevin Brown.

I kvartsfinalen hade Kevin Brown och USA inte mycket att sätta emot Ryssland. Efter knappt fyra och en halv minut i matchen stod det redan 3–0 – minst sagt en mardrömsöppning för den amerikanske målvakten Derek Melander.

– Jag sa till honom att jag inte ens var besviken, de får ju inga skott att träna på heller, säger Kevin Brown.

Den enda bandyträning som merparten av de amerikanska spelarna får är i den inhemska rinkbandyligan.

– Men i andra halvlek mot Vitryssland hade vi ett sjukt bra anfallsspel, det var klapp-klapp, jag åkte bara runt och flinade, säger Kevin Brown.

På fredagen gör Kevin Brown sin sista VM-match för den här gången. USA möter Lettland i en placeringsmatch kring lunch, lokal tid.

Sedan resar han den långa vägen från sydöstra Sibirien hem till Sverige – och Ljusdal.

– Jag flyttar dit efter säsongen, jag ska jobba ihop lite pengar och hänga med Jocke (Bergius, materialförvaltare i Ljusdals BK) och grabbarna, säger han.

Var han spelar klubblagsbandy nästa säsong är oklart – men till VM i Uljanovsk 2016 vill han gärna komma.

– Att få vara med om ett VM varje år kommer stärka mig som människa, säger Kevin Brown.