Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Buskqvist om kraschen i Ljusdal: "Det är det värsta jag varit med om"

Den 10 mars 2013 – ett datum ingen bandyfrälst örebroare vill minnas. Kraschen i Ljusdal, då drömmen om elitserien slog i isen och gick i tusen bitar. "Som enskild match den absolut största besvikelse jag varit med om", säger ÖSK-veteranen Lasse Buskqvist.

Då ska man veta att Buskqvist spelat bandy i eviga tider. Är ÖSK:s meste spelare och meste målskytt någonsin.

Han minns den där dagen i Ljusdal motvilligt.

ÖSK hade ena benet i elitserien. Hade två poäng och fyra mål att gå på mot just Ljusdal.

– Och så tog vi ledningen med 2–0, två mål av Tomas Knutson, tidigt. Sex måls övertag. Det är klart att det kändes som att det var klart. Resten vet jag inte om jag vill komma ihåg, säger 38-åringen, som fortfarande är en viktig kugge i det allsvenska laget, sex mål och fyra assister på sex matcher hittills.

Klart var det inte alls. Tvärtom stod en av de värsta, i alla fall mest ödesdigra, kollapserna i klubbens långvariga historia i farstun och ryckte i handtaget.

Ljusdal vände till 3–2 på fyra minuter, och strax före paus kom 4–2. Fortfarande med ÖSK i förarsätet om elitserieplatsen.

– I andra halvlek åkte vi på en rad utvisningar. Ett tag var vi tre man färre, och Erik Wallman fick sin tredje utvisning, så vi var minst en man kort nästan hela andra halvlek. Det hjälpte ju inte till. Men det är klart att det blev lite paralyserat också, när de närmade sig hela tiden, säger Buskqvist.

Som själv bara spelade 20 minuter av matchen. De första 20.

– Ja, så var det. Jag skadade mig på uppvärmningen, solen stod lågt och jag krockade med någon och ramlade på svanskotan. En löjlig smäll, och jag tänkte att det går nog över. Men det blev bara värre, och jag var tvungen att kliva av ...

Vilket inte uppmärksammades då?

– Nej, det skrevs inget om det. Men jag var kvar därute ombytt, försökte hjälpa till vid bänken.

ÖSK försökte desperat försvara sin ledning, men i 87:e minuten ramlade 7–2 in bakom Jacob Claesson i ÖSK-buren, och Ljusdal var i elitserien. 8–2 till slut.

– Jag har varit med länge, och det är klart att man varit med om motgångar. När vi åkt ur elitserien och så, men som enskild match är den här den värsta jag varit med om. Vi hade ju allt under kontroll, och tappade det. Dessutom minns jag att Ljusdal kvitterade väldigt sent i mötet i Behrn arena. Om inte det hänt så hade matchen i Ljusdal inte betytt något.

Är det något som du tänker på fortfarande?

– Nej, egentligen inte. Man blir bättre på att släppa sånt med åren. Men det är klart att man funderar då och då på vad som kunnat hända om vi gått upp då. Vi hade ett bra lag, en bra grund att bygga ett elitserielag på. Samtidigt hade det behövts förstärkningar, och jag vet inte om det gått att få till något bra ekonomiskt.

Efter kraschen i Ljusdal har ÖSK haft några tunga säsonger. Ekonomiskt och sportsligt. I fjol tvingades klubben till kval för att rädda kontraktet i allsvenskan.

– Det har varit några jobbiga säsonger, men nu är vi på väg upp igen. Den trupp vi hade då var nog ganska dyr med allsvenska mått, och det har hängt med ett par år. Nu är det ordning med ekonomin, vi har ett riktigt spännande lag, som fått en bra start. Men det finns fortfarande mer att ta av, säger Buskqvist.

På fredagkvällen väntar det stora revanschmötet, det första mellan lagen sedan mars 2013. ÖSK mot Ljusdal i Hälsingland. Toppmöte i norra allsvenskan.

– De är favorit, har ett bra lag med gamle Sveshnikov som stjärna, men vi åker dit för att vinna. Får slå ur underläge, och det brukar vara bra, säger Lasse Buskqvist.

Misha Svechnikov alltså, 43-årig ryss som tidigare och länge ansetts vara världens bäste bandyspelare. Där ligger Buskqvist i lä, inte minst åldersmässigt.

– Han är fortfarande riktigt bra. Spelade i ryska ligan i fjol, och i landslaget för två år sedan. Vi får försöka hålla koll på honom, så att han inte får ha för mycket boll.

Ljusdal leder på elva poäng. Har vara tappat en. ÖSK är tvåa, tre poäng bakom.