Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bytte klubb – och öste in mål i World cup: "Kan satsa helhjärtat nu"

Redan som 15-åring gjorde hon sig ett namn i storklubben AIK.
Nu har Linnéa Larsson från Ljusdal bytt till Hammarby och hon presenterade sig med att ösa in mål i World cup.
– Den första riktiga försäsongen där jag kan satsa helhjärtat på bandyn, säger Linnéa Larsson.

Redan som 15-åring, när hon gick i nian, lämnade Linnéa Larsson Ljusdal och Team Hälsingland för att då pendla till Stockholm och spela med AIK. Gymnasiet läste hon i Stockholm, och kan nu se tillbaka på sex relativt framgångsrika år i vad som var Sveriges starkaste dambandyförening. I alla fall sportsligt.

Vid 21 års ålder har Linnéa Larsson spelat sex SM-finaler, alla säsonger i AIK med andra ord, och tagit SM-guld 2012 och 2014.

Nu är AIK:s storhetstid över för den här gången. Klubben begärde sig ur damernas elitserie, försökte sedan få tillbaka platsen men nekades av förbundet.

Totalt sju AIK-spelare lämnade då för Hammarby – däribland Linnéa Larsson och världens bästa målvakt Linda Odén.

Linnéa Larssons riktiga presentation i nya klubben: en målshow som hette duga under World cup där Hammarby gick till final.

– Ibland får man till det, säger Linnéa Larsson, och skrattar.

LÄS MER: Skutskär tog sig till semifinal

De senaste säsongerna har hon flyttas från anfallet till mitten – något som fortsätter i Hammarby. Som mittfältare gjorde hon tre mål på Nässjö, två på Kareby och ett mot Minneapolis i gruppspelet. Och ytterligare två i semifinalen mot VSK.

Hemligheten?

En stabil, seriös och framför allt skadefri försäsong.

– Jag har fått ordning på astmabesvären och vaderna. Så det har gjort att man kunnat pumpa på rejält och haft fokus på rätt saker, utan att bli hindrad av några besvär, säger hon och fortsätter:

– Det här är min första riktiga försäsong där jag kan satsa helhjärtat. Det är kul att resultaten kommer så snabbt.

Fotbollssäsongen 2014 gjorde Linnéa Larsson en bejublad comeback på fotbollsplanen, i Ljusdals IF, där hon bland annat avgjorde sin första match efter ett inhopp i Östersund. Men hela grejen karaktäriserades av att hon gäckades av sin vadskada och tvingades till operation.

– I alla fall som det ser ut nu, svarar hon på frågan om fotbollen är nedlagd på riktigt nu.

LÄS MER: Larsson tveksam till hemkomst

Hammarby föll i World cup-finalen mot ryska Rekord Irkutsk, men att på vägen dit spöa en rad vassa konkurrenter i den svenska elitserien är ett styrkebesked av det till stora delar nykomponerade laget.

– Så är det, ett bra kvitto på att vi är på rätt väg. Vi förväntade oss roliga och tuffa matcher i en tuff grupp. Vi koncentrerade oss på oss själva och la mycket fokus på det defensiva spelet. Det var en nyckel till att det gick så bra, säger hon.

Hammarby är generellt ett yngre lag, där Linnéa Larsson får ta större ansvar med sin rutin.

– Det är två kulturer som ska bli en. Genomsnittsåldern i truppen är lägre i Hammarby, där många unga som är med är riktigt duktiga. Dessutom är vi betydligt fler i truppen nu än under alla mina år i AIK. Det gör att konkurrensen höjs, och det är lättare att få till bra träningar, säger hon.

– Det är som att ta det bästa ur två världar, och det har tränarna gjort bra hittills. Det känns väldigt spännande.

LÄS MER: Söråker värvar ryska landslagsspelare

FAKTA – DE LÄMNADE AIK FÖR HAMMARBY

Anna Fosselius, Anna Widing, Elin Goude Öhgren, Hanna Brusberg, Julia Eriksson, Linda odén och Linnéa Larsson.