Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chockbeskedet – AIK drar sig ur elitserien: "Jättetungt att behöva fatta det här beslutet"

På grund av spelarbrist tvingas AIK, som var i SM-final så sent som i mars, dra sig ur elitserien. – Utav 17 spelare från SM-finalen var det 15 som inte tänkte fortsätta i AIK, säger AIK:s lagledare Lena Brodin.

AIK har 15 SM-guld och nio raka SM-finaler. På fredagen kom dock beskedet att klubben, Sveriges mest framgångsrika dambandylag genom tiderna, drar sig ur elitserien.

– Eftersom flera tjejer av olika anledningar tänker ta ett sabbatsår, sluta eller gå till en ny klubb så satt vi där med två spelare kvar. Utav 17 spelare från SM-finalen var det 15 som inte tänkte fortsätta i AIK, berättar AIK:s lagledare Lena Brodin.

– Vi har jobbat på att försöka hitta andra spelare och även då eventuellt någon tränare till. Vi hade dessutom bättre ekonomi än någonsin, men när vi inte har spelare så kan vi inte fortsätta i elitserien.

LÄS OCKSÅ: Landslagsmålvakten Linda Odén står klubblös efter AIK:s besked: "Vet inte alls hur jag ska göra"

I mars förlorade AIK SM-finalen mot Kareby. Nästan direkt efter det började arbetet med att hitta fler spelare till laget.

– Vi har ringt upp spelare som vi har hört kanske ska flytta till stockholm och studera eller så, men alla har tackat nej. Det har varit en process ända sedan i april där vi har jagat spelare.

I slutändan bestod AIK:s elitserietrupp av två spelare som var kvar sedan förra SM-finalen, och ytterligare fem stycken som man skulle plocka in från Stockholm United.

– Vi hade en säsongsplanering som kanske är den bästa någonsin, både när det gäller ekonomi och vad gäller planering när vi trodde att vi hade ett lag, ända fram till för två-tre veckor sedan. Vi är väl lite tagna på sängen allihopa, både spelare, ledare och styrelse. Men vi sa att vi måste fatta ett beslut, även om det är jättetungt att behöva fatta det här beslutet.

LÄS OCKSÅ: Saknades i förra SM-finalen – nu vill VM-hjälten ta tillbaka guldet till AIK: "Ska bli sjukt kul"

Efter att AIK på fredagen skickade ut ett pressmeddelande om att man drar sig ur elitserien har dock flera spelare hört av sig till klubben, och nu finns det förhoppningar om att redan den här säsongen kunna anmäla ett lag i en lägre division.

– Efter att det här gått ut så är det tjejer som har hört av sig och vill spela i AIK, så det vi tittar på nu är att eventuellt kunna anmäla oss till allsvenskan med ett lag. Går inte det kommer vi ha en öppen träning för alla som vill prova på att spela bandy ändå, som kanske har spelat förut eller flyttar ner till Stockholm för studier, så att de är välkomna till klubben och spela, berättar Lena Brodin.

LÄS OCKSÅ: Den vilda jakten på isen: "Mellan oktober och december hade vi elva träningspass på stor bana"

AIK kommer även att fortsätta som tidigare med sin ungdomsverksamhet, och förhoppningar finns om att kunna återvända till elitserien inom en ganska snar framtid.

– På ungdomssidan blir det inga förändringar, vi har våra satsningar på bandyskola och flick- och pojklag, och vår förhoppning är att ganska snabbt kunna komma tillbaka och ha ett elitlag.

LÄS OCKSÅ: Efter sex VM-guld lägger Emma Kronberg klubban på hyllan – redo för ny roll i Kareby: "Kommer att vara otroligt tufft"