Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domarprofilen Roland Fager slutar: "Döma fotboll och hockey är en baggis jämfört med bandy"

22 år som elitseriedomare får räcka.
Nu slutar välmeriterade Roland Fager.
– Det är kluvet, men ett bra och rätt beslut, säger 52-åringen, som också ger sin syn på det mycket omdiskuterade "målet" i semifinalen i Edsbyn för en vecka sedan.

LÄS ÄVEN: Ulrik Bergman prisad som årets domare – berättar om domslutet i finalen: "Det är straff"

Roland Fager från Köping har dömt sin sista bandymatch. Lördagens SM-final mellan Västerås SK och Kareby blev punkten på en domarkarriär som startade med en pojklagsmatch 1993. Han debuterade i högstaserien två säsonger senare, och efter 22 år på elitnivå åker nu pipan upp på hyllan.

– Jag kände redan innan säsongen att det här är min sista. Jag har funderat på det i två-tre säsonger. Då har andra lyckats övertala mig, men inte i år, säger Roland Fager.

Varför slutar du?

– För att jag känner att det är skönt att kunna bestämma själv när man ska sluta. Jag är trots allt 52 år.

LÄS ÄVEN: Domarprofilens perfekta avslut på VM-karriären: "Ett minne för livet"

Under karriären har Roland Fager dömt runt 400 elitseriematcher och två SM-finaler – en för herrar och en för damer. Höjdpunkten som huvuddomare är VM-finalen i Uljanovsk 2016. Han känner vemod över att det är över.

– Det är kluvet, men det är ett rätt och bra beslut, säger Roland Fager.

Hur har beslutet tagits emot av domarkollegorna?

– Några tycker naturligtvis att det är tråkigt och synd, men några tycker kanske att "fan vad bra, nu får jag chansen".

Bandyns domarskrå är hårt ansatt av spelare och fans. Vad tycker du om nivån?

– Svenska bandydomare är världsledande. Alla ska veta att det är en otroligt svår sport att döma. Eftersom jag har varit elitdomare i fotboll också vill jag hävda att fotboll och hockey är en baggis jämfört med bandy, säger Roland Fager och utvecklar:

– Där finns hjälpmedel och resurser, vi har inte dom möjligheterna och det går väldigt fort (på isen). Jag tycker att det är synd att inte fler förstår hur svårt det är. Det är ett ögonblicksverk – på en tiondels sekund ska du se om bollen är inne eller inte, om det är straff, rött kort, tiominutersutvisning eller ingenting.

Vad kan göras för att underlätta för domarna? Videogranskning?

– Jag vet inte om jag vill ha videogranskning, jag tycker att hockeyn har blivit förlöjligad där. Det är för mycket sånt, säger Roland Fager, som av allt att döma missade ett regelrätt mål för Sandviken i den avgörande semifinalen mot Edsbyn för en vecka sedan.

TV: Se omdiskuterade situationen – SAIK-spelarnas ilska över "målet" som dömdes bort

– Ja, förmodligen är det mål. Jag kan inte se att det är en boll som träffar i nätet, men jag ser att nätet rör sig och förmodligen är det bollen. Det är klart, då hade det varit jätteskönt att åka och titta på en skärm och se: Är bollen inne eller inte?

Tiden du lagt på att vara domare, var läggs den nu?

– Nu ska jag åka hem och spela golf. Men jag hoppas och tror att jag kommer att ha nån roll kvar kring domare i bandyfamiljen, säger Roland Fager.