Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystra siffran: Villa–Hammarby lockade mer publik än fem matcher totalt

Ett skämt? Inte alls.
Villa–Hammarby lockade större publik än onsdagens övriga fem matcher tillsammans.
– Det är mycket man skulle behöva analysera, säger Patrik Järmens, sportchef i Tellus som bara hade 204 åskådare hemma mot Vetlanda.

TV: Se alla målen från Villa–Hammarby

När Villa Lidköping slog Hammarby med 10–4 på onsdagskvällen kom 2 904 åskådare till Sparbanken Lidköping Arena.

På andra ställen i Sverige spelades samtidigt fem andra matcher i elitserien. Då kom 2 547 personer – totalt. Det var med andra ord 357 åskådare färre än i Lidköping:

(Klicka på länkarna för att se målen från matcherna)

Edsbyn–Sirius , 1 121.

Gripen Trollhättan–Bollnäs , 532.

Kalix–Broberg , 394.

Tillberga–Sandviken , 296.

Tellus–Vetlanda , 204.

Daniel Andersson, vars Villa är "bortskämt" med storpublik på alla hemmamatcher, blir förvånad och även lite bedrövad när han hör om onsdagens siffror. Han frågar specifikt om hur många som såg mötet mellan Tellus och Vetlanda på Zinken. När han får svaret att det var drygt 200 säger han snabbt:

– Det hade vi i toalettkön.

Daniel Andersson fortsätter sedan:

– Det är synd så klart. Vi är glada över de som kommer och tittar på oss här, men vi vill så klart generellt att fler ska titta på bandy. Det om Tellus var mer ett skämt än en sågning, jag har stor respekt för klubbarna som får kämpa för att folk ska komma och titta. Jag vill inget hellre än att arenorna ska vara fulla, det gynnar sporten, säger Villa-stjärnan.

LÄS ÄVEN: Daniel Andersson bakom allt när Villa krossade Hammarby

Någon publikkris är det inte relevant att prata om än. En enkel snabbräkning visar att publiksnittet ligger på 1 307 åskådare per match efter de 59 inledande matcher.

Efter precis lika många matcher förra säsongen var snittet 1 417, så skillnaden är inte enorm. Tilläggas ska dock att Villa, elitseriens överlägsna publiklag, hittills i år spelat sju matcher jämfört med fem vid den här tiden förra året.

Så här långt har Villa ett publiksnitt på 2 694 åskådare. Tellus är sämst med 278 åskådare i snitt under de tre inledande matcherna på Zinken, som i tur och ordning har lockat 428, 203 och 204 åskådare.

– Vi hade hoppats på en 100-150 till i kväll i alla fall, vi vill ligga över 300, säger sportchefen Patrik Järmens.

– Jag tycker att vi har gjort det bra ändå med tre poäng hittills och vi krigar på efter våra förutsättningar, men vi har inte den kundbas som vissa föreningar har. Vi ska bygga upp vår bas nu, och medan andra klubbar kanske tappar publik så har vi en annan typ av resa att göra med allt runt omkring.

Hur upplever du publikläget generellt under elitseriens inledning?

– Det är rätt skrämmande egentligen, och en tråkig trend. Men det är inte bara bandyn utan SHL har också haft det tufft. Det är mycket man skulle behöva analysera, säger Patrik Järmens.

LÄS ÄVEN: Tellusspelaren åkte på storstryk mot moderklubben

– För oss skiljer det inte så mycket om det är 250 eller 300, men Bajen–Västerås en fredag och 1 700 pers... Då är det kanske 2 000 för lite och då börjar det bli mycket pengar. Man tänker, varför? Så det är en jättetrist trend generellt.

Sedan elitserien startade säsongen 2007/2008 är den lägsta publiksiffran 192 åskådare i en match. Det var på Tingvalla när Boltic mötte Broberg i december 2010.

Bandypuls söker ligachefen Per Selin.