Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsbyn svenska mästare efter dramatiskt slut i derbyfinalen mot Bollnäs

Edsbyn är svenska mästare 2017!
En dramatisk och spännande final fick sitt avgörande när Mattias Hammarström och Tuomas Määttä sköt hem SM-guldet.

Bollnäs, och framför allt Patrik Aihonen, fick en mardrömsstart på derbyfinalen på Tele2 Arena. Redan efter fyra minuter avlossade Tuomas Määttä ett distansskott som letade sig in bakom Aihonen, ett skott som Bollnäsmålvakten borde ha tagit.

Bollnäs kom tillbaka och kvitterade i den 19:e matchminuten. Man gjorde det genom en minst sagt otippad målskytt. Efter en misslyckad hörna, där Andreas Westh aldrig fick iväg något riktigt avslut, landade bollen hos Jens Wiik.

Wiik, som fram till finalen bara hade gjort ett enda mål den här säsongen, drog iväg ett avslut. Det låga skottet gick igenom mängden av spelare framför mål in lågt bakom Anders Svensson i Edsbyns mål.

Resterande delen av den första halvleken blev fortsatt jämn och aningen tillknäppt. Edsbyns Joel Edling fick ett bra läge, men sköt över. Och Per Hellmyrs dribblade sig fram till ett avslut från nära håll, men inte heller Bollnässtjärnan lyckades få in bollen i mål.

I slutet av halvleken fick Tuomas Määttä åter ett bra skottläge, men den gången räddade Patrik Aihonen. 1–1 stod sig till pausvilan.

– Ganska okej första halvlek, vi känner på varandra. Det kan nog bli ett högre tempo i den andra halvleken, summerade Bollnäskaptenen Andreas Westh första halvlek när han intervjuades i arenan i halvtid.

Andra halvlek blev en forstatt kamp mellan lagen, där Bollnäs stundtals kändes som det tyngre laget men utan att lyckas förvalta det. Edsbyns målvakt Anders Svensson svarade för ett par vassa parader, då han först reflexräddade en styrning från Patrik Nilsson och därefter limmade ett tungt distansskott från Anders Spinnars.

Matchen skulle dock få ett avgörande under ordinarie matchtid. Och det blev några minst sagt dramatiska minuter som avgjorde derbyfinalen.

Patrik Nilsson körde sig till ett friläge, som Martin Frid avvärjde. Regelvidrigt, tyckte domare Ulrik Bergman och plockade upp det röda kortet. Men Bollnäs hann aldrig utnyttja det numerära överläget på isen.

I stället fick Edsbyn straff med bara sju minuter kvar, en straff som Mattias Hammarström skickade in i mål. Bara minuten senare punkterade Tuomas Määttä matchen med ett enormt solomål, och Tele2 Arena förvandlades till en röd-blå kokande kittel.

Edsbyn höll undan och är svenska mästare 2017!

– Men det är inte bara jag som är på planen. Det är hela Edsbyn. Den här känslan går inte att beskriv, säger Määttä i SVT:s direktsändning efter matchen.

Även superrutinerade målvakten Anders Svensson hade svårt att sätta ord på känslorna efter guldet.

– Det är som en stor jävla smäll bara. Jag är så överlycklig att jag inte kan sätta ord på det. Det är helt magiskt, helt magiskt det här. Det är lika härligt som 2004 när vi vann första gången, det är så stort det här, säger Svensson till SVT.

Mer från matchen kommer under kvällen.

---

MATCHFAKTA

Edsbyn–Bollnäs 3–1 (1–1)

Målen: 1–0 (4) Tuomas Määttä, 1–1 (19, hörna) Jens Wiik, 2–1 (84, straff) Mattias Hammarström, 3–1 (85) Tuomas Määttä.

Hörnor: 7–10.

Utvisningar: Edsbyn 3x10, Bollnäs 2x10.

Domare: Ulrik Bergman.

Publik: 16 836.