Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsbyns framtidslirare var guld värda – igen: "Vi vinner på bredden"

Framtiden ser onekligen ganska ljus ut för Edsbyns IF.
I vintras vann klubbens juniorer SM-guld i Tele2 Arena.
På söndagen var det dags att visa mästarklass igen – nu hemma i Svenska Fönster Arena.
– Vi har så många som bidrar, säger lagkapten Joel Wilhelmsson efter 4–2 i en välspelad cupfinal (P20) mot Villa Lidköping.

TV: Tränare Törnberg, kapten Wilhelmson, målvakt Linden och skarpskytt Wikblad om ett glänsande juniorlag

Bandygymnasiet ger såklart en del växtnäring, men det handlar i än högre grad om ett gediget ungdomsarbete och kultivering i den rödblå plantskolan på anrika Ön.

Där fostras en ny generation elitspelare i bandy, flera är redan flygfärdiga på högsta nivå.

Läs mer: Wikblad visade vägen till SM-guld

Det är som givet att en redan rutinerad elitlirare som Oscar Wikblad har en drivande roll i P20-laget. Precis som kapten Joel Wilhelmsson.

Läs mer: Wikblad bombade sönder Bajen

Men det finns så många fler som är värda en extra eloge efter söndagens svängiga och dramatiska cupfinal mot ett nog så vasst Villa Lidköping.

– Vi har just den där bredden, med många som deltar och kan bidra. Det hänger ändå inte bara på några få spelare, säger 19-årige skarpskytten Oscar Wikblad.

Det var samtidigt ingen slump att just han kunde knacka (bokstavligen) in spiken till 4–2 med bara minuter kvar av finalmatchen.

Och det dessutom på en fin passning från kapten Wilhelmsson.

Som samtidigt vill poängtera vikten av en annan kvalitet hos laget.

– Vi har jobbat hårt med defensiven, det har varit prio på det. Och den funkade ju väldigt bra i dag också, säger 19-årige Wilhelmsson.

Det var också nödvändigt i en tuff och mycket bra juniormatch mellan två välskolade lag med massor av talang.

Edsbyn började klart bäst med ett offensivt driv på bred front. Och tog också ledningen då Joel Wilhelmsson, efter en öppnande lyra från Oscar Wikblad, dundrade in bollen i nättaket utan chans för Anton Johansson i Villas bur.

Men mitt i Edsbyns jakt på ett andra mål, så klev Villa fram ur typ ingenting och vände på steken med två snabba mål av Victor Petersson (mycket vass hela matchen) och Christian Älvegran, även han med erfarenhet av spel i elitserien.

Läs mer: Älvegran avgjorde VM-finalen

Hannes Kanbjer höll sig framme och rakade in en retur, efter lödigt skott av Oscar Wikblad, för en kvittering före paus.

Samme Kanbjer startade andra halvlek med att snabbt ge Edsbyn ledningen igen, ett mål som kom att sätta prägel på halvleken.

– Det blev nog lite så att vi började snegla på klockan och var mer fokuserade på att försvara en ledning än att gå framåt, säger Joel Wilhelmsson.

Anfört av drivande spelare som lagkapten Elias Gillgren, Älvegran och Petersson satte Villa hårt tryck på Edsbyn, där målvakten Hampus Linden spelade en avgörande roll med flera tunga räddningar av yppersta snitt.

– Jo, det funkade ju ganska bra för mig, men jag hade ännu mer att göra i semifinalen mot Sandviken. Det var verkligen en pärs, säger 19-åringen som egentligen lämnat Edsbyn och flyttat hem till Katrineholm efter sina år på bandygymnasiet.

– Vi har ett samarbetsavtal, så jag spelar i allsvenskan med Katrineholm och juniorbandy med Edsbyn. Det funkar bra, säger Linden - en av matchvinnarna i hemmalaget.

Edsbyn tog sig till final via 4–2 i en stenhård semifinal mot Sandviken. Även Villa vann sin semi med 4–2, men hade bra koll hela vägen mot Sirius och 3–0 med tio minuter kvar.

Glad och stolt var såklart även Edsbyns P20-tränare tränaren Peter "Pinch" Törnberg, på väg tillbaka efter sin svåra stroke.

– Det är första gången Edsbyn vinner cupen med P20, så det känns ju ganska bra. För att vara två ganska trötta lag var det en riktigt bra match dessutom.

Final – Svenska cupen P20

Edsbyn–Villa Lidköping 4–2 (2–2)

Mål: 1–0 (10) Joel Wilhelmsson, 1–1 (17) Victor Petersson, 1–2 (19) Christian Älvegran, 2–2 (25) och 3–2 (32) Hannes Kanbjer, 4–2 (56) Oscar Wikblad.

Hörnor: 4–8.

Utvisningar: Edsbyn 1 x 6, Villa 1 x 6.

Domare: Tomas Behlander, Skutskär.

Publik: 203 (Svenska Fönster Arena)