Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter kvalkrisen – nu är ÖSK Bandy topplag på riktigt: "Men vi kommer aldrig sväva iväg ..."

Från krisklubb till topplag – på ett halvår.
Efter 5–2-seger i toppmatchen mot Falu BS leder ÖSK Bandy, som i våras tvingades kvala kvar i allsvenskan, serien.
– Det ser riktigt bra ut, men vi fortsätter vara ödmjuka och kommer aldrig sväva iväg, säger tränaren Pär Eriksson.

Annons

Förra vintern tog ÖSK Bandy fyra segrar – på hela säsongen.

I dag kom säsongens tredje – i fjärde matchen.

Trots tidigt 2–0-underläge i tidiga toppmatchen mot Falu BS var det aldrig något snack om saken. ÖSK vände på mindre än tio minuter efter mål av Johannes Camilton, Mattias Brolin Munther och Andreas Ingemarsson – och fick sedan två psykologiskt viktiga mål när Lasse Buskqvist satte 4–2 på hörna med första halvleks sista bolltouch och Andreas Ingemarsson ökade på till 5–2 fem minuter efter pausvilan. Det blev också slutresultatet.

– Jag tyckte det var lite skitmål de fick, inget de spelade sig fram till riktigt. Sedan kom vi in i matchen och hade ett bättre bolltempo och bättre fart, säger tränaren Pär Eriksson som såg matchen från läktarplats för att få överblick.

– De körde på oss de första 20 minuterna. Vi var kanske lite för högt med de offensiva spelarna, så balansspelarna blev lite utsatta och vi fick det inte riktigt att klaffa i försvaret. Men sedan tog vi oss in i matchen, och från 20:e minuten hade vi bra kontroll, säger Erikssons tränarkollega Patrik Twine som coachade ÖSK från avbytarbänken.

Segern gör att ÖSK, som redan inför matchen toppade en haltande tabell framför obesegrade Ljusdal, behåller förstaplatsen i norra allsvenskan.

En rejäl scenförändring jämfört med i våras, då de femfaldiga svenska mästarna tvingades kvala för att hänga kvar i näst högsta serien.

– Det är en helt annan kvalitet på laget i år. Vi har fått in många bra spelare och de som är kvar har tagit otrolig steg. Titta på sådana som (Alexander) Strand, "BM" (Mattias Brolin Munther) och Niclas (Larsson), säger Twine.

– Vi var kanske lite lättlästa förra året också. Det var mycket Robin (Öhrlund) ... Nu har vi många fler bollskickliga spelare och spelar därefter. Många är delaktiga. Och vi har många försvarsspelare som drar igång anfall, vi spelar ända nerifrån. Det är som om vi hade haft fem halvor där bak. Det blir roliga bandy både för spelarna och för publiken, säger Eriksson.

Andreas Ingemarsson är en av de där bollskickliga försvarsspelarna. Han var ny inför fjolårets säsong, men har liksom resten av laget höjt sig rejält till i år. Mot Falun dundrade han in 3–2-målet med en praktträff från närmare 30 meter, och tryckte sedan in 5–2-målet med vad han själv kallade en "strumprullare" på hörna. När ÖSK fick straff i slutminuterna fick han chansen att fullborda ett hattrick, men sköt rakt på målvakten Patrick Kaemmerlé.

– Vi har många nyförvärv som är bra och vi är ett riktigt gött gäng i laget och har kul ihop. Det återstår att se hur långt det kan räcka, det är långt kvar av säsongen. Men vi ska bygga vidare på det vi är bra på och då ser det bra ut tycker jag, säger Ingemarsson (och du kan höra mer av honom i tv-klippet ovan).

Men än är bara fyra av 18 matcher spelade. Redan på tisdag väntar nästa match, hemma mot Uppsalalaget Unik som hittills bara tagit en poäng.

– Men vi är fortsatt ödmjuka. Vi kommer aldrig att sväva iväg, säger Eriksson.

Det har fjolåret lärt honom.