Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter svordomsfesten i tv – nu bannlyser förbundet "fula ord"

De många och kraftiga svordomarna som yttrades av de aktiva efter lördagens SM-final i bandy har mötts av starka reaktioner. Nu agerar Riksidrottsförbundet och förbjuder "fula ord" i alla sporter – den som bryter mot regeln riskerar upp emot sexsiffriga bötesbelopp.

Svordomarna haglade på bästa sändningstid i lördags, när SM-finalen i bandy mellan Edsbyn och Bollnäs avgjordes på Tele2 Arena iStockholm. Spelare skrek fula ord av både glädje och sorg efter att slutsignalen ljudit.

Tilltagen föll dock inte i god jord hos tittarna. Sändningen efter matchen, med intervjuer från Edsbyns guldläktare och med besvikna Bollnässpelare i omklädningsrummen, har anmälts elva gånger till Granskningsnämnden för radio och tv.

Läs även: April, april – här är några av dagens bästa skämt

Också på helahalsingland.se:s insändarsida har missnöjet visat sig.

– Är detta glädjeyttrande efter finalsegern? Nej, det är ett rop till djävulen som har första plats i dessa människors sinnen, skriver den kyrkligt aktive insändarskribenten.

Insändarskribenten får medhåll av beteendevetaren och psykologiforskaren Kwietnia Pierwszego, som menar att svordomar har särskilt negativ inverkan på små barn.

– Unga människor som lär sig svära från idoler får särskilt låg moral, och det finns tendenser som pekar på att de presterar sämre i skolan, säger hon.

Svordomar och ekivoka ord är ett ständigt återkommande problem vid idrottsarrangemang. Olika lösningar har testats genom åren, till exempel att synnerligen grova uttalanden på planen bestraffas med utvisning.

Åtgärderna har dock inte gett önskat resultat. Därför stramar Riksidrottsförbundet nu åt reglerna – rejält.

– Den spelare eller ledare som på planen eller i intervjuer i samband med match använder svordomar kommer att få ett bötesstraff, säger förbundsordförande Björn Eriksson.

De nya riktlinjerna påverkar alla sporter som är anslutnatill förbundet; bandy, pingis, hockey, fotboll och ridning.

Enligt förbundets nya riktlinjer förbjuds även relativt ofarliga ord som "fan", "jävlar" och "helvete". Den som bryter mot förbudet straffas enligt samma princip som fortkörare, genom en form av dagsbot som baseras på personens inkomst.

– Ju mer man tjänar desto mer kommer bötesbeloppet bli. Om Zlatan skulle svära i tv skulle boten kunna hamna på hundra tusen kronor, säger Krister Malmsten, ordförande i riksidrottsnämnden, idrottens egna"högsta domstol".

För spelarna i Edsbyn och Bollnäs kommer beslutet inte att få några konsekvenser. Riksidrottsförbundet väljer att se mellan fingrarna denna gång och straffar dem inte retroaktivt.

– Det här är ta mig fan det löjligaste jag hört. Ska vi inte få svära längre? Skitsamma, jag får väl börja viska i stället då, säger Edsbyns IF:s veteran Daniel Välitalo.

Bollnäs lagkapten Andreas Westh, som dagen efter finalen höll ett känsloladdat (fullt av svordomar) tal till fansen, är inte nöjd över Riksidrottsförbundet påhitt:

– Det var då själva fan att de ska lägga sig i så förbannat i ta mig fan allt hela tiden. Åt helvete är det, åt helvete säger jag, kommenterar den mycket meriterade spelaren nyheten.

Förbundet utreder även möjligheten att lägga till pip-ljud över eventuella svordomar i eftersända sportevenemang. Problemet kvarstår dock vid direktsändningar.

Att svordomarna kom just i samband med bandyfinalen förvånar inte Riksidrottsförbundet. Det är en ”sådan sport”, menar Björn Eriksson, och passar samtidigt på att varna bandyvärlden.

– Anpassa er och sluta svära, annars får hockeyn ta över finalen nästa år. Ingen ser i alla fall bollfan i den där hittepåleken, säger han.

Fakta: Dessa ord rekommenderas i stället

I och med svordomsförbudet har Riksidrottsförbundet gått ut med en alternativ ordlista, för spelare som ändå inte kan lägga band på sig. Nedan kan du ta del av ett urval:

Fan – Ersätts helst med sjutton. Alternativt "Fanta" (med bara om matchen inte tv-sänds i public service, eftersom varumärken inte får gynnas då).

Helvete – Använd hellre "elände", eller Hälsingland.

Domarjävel – Får inte användas alls. Domarfilur är dock godkänt.

Jävlar – Byt ut det mot ett klassiskt ”jämrans” och förbli bötesfri.

Ditt jävla blindstyre! – Ersätts med "Din icke-normativa funktionsvariation!".

Könsord – Totalförbjuds. Andra kroppsdelar som"armbåge", "knä" etc är dock fortfarande tillåtna.

* * *

Fotnot: Hela den här artikeln är ett aprilskämt.